május 12, 2016

Szakszerűség a teljesség igényével

Szerző: Tóth Gábor

Növény specifikus és célzott kezelés ültetvényekben.

A növények a tápanyagokat nemcsak a gyökerükön, hanem a lombon és a zöld növényi részeken keresztül is képesek felvenni. Lombon keresztül a makroelemek 2-4%-át, a mezoelemek 10-15%-át, a mikroelemek pedig akár 90%-át is pótolhatjuk levélen keresztüli kijuttatással. Az arányok jól tükrözik, hogy a lombtrágya kiváló mikroelem pótlási lehetőség a vegetációban. Emellett a makro- és mezoelemek jelenléte is fontos a zavartalan növényi funkciókhoz. Ezzel a technológiai elemmel növényállományunkat könnyen átsegíthetjük a stresszes időszakokon. A lombtrágyázás előnyei közül ki kell emelni a gyors tápelem-felvételt, az azonnali tápanyag-hasznosulást, valamint a hatékony és gazdaságos tápanyag-kiegészítést. Alkalmazásával megelőzhetjük, gyógyíthatjuk a tápelem-hiányokat, így egészségesebbek, lesznek növényeink, és kevésbé lesznek érzékenyek az időjárás okozta negatív hatásokra.

A virágzás és kötődéshez szükséges mikroelemek pótlására a komplex, magas hatóanyag-tartalommal rendelkező növényspecifikus lombtrágyát a YaraVitaTM Frutrel-t javasoljuk (69 g/l N, 280 g/l CaO, 240 g/l P2O5, 100 g/l MgO, 20 g/l B, és 40 g/l Zn), amely az elmúlt évek egyik sikerterméke lett a szőlő- és gyümölcstermelők körében. Komplex tápanyag tartalma a virágzáshoz szükséges legfontosabb tápelemeket biztosítja, ezzel hozzájárul a jó kötődéshez. A magas foszfor, kalcium és bór tartalma megalapozza a minőségi gyümölcstermesztést, és biztosítja a tároláshoz szükséges tápelemeket a gyümölcshúsban. Szőlőben a virágrész differenciálódástól kijuttatható. Hideg időben csökkenti a virágrészek hideggel szembeni érzékenységét.

Javasolt dózisa almában, csonthéjasokban 5-10 l/ha. Almában a Golden Delicious típusú fajtakörnél az érést megelőző levélhullás megelőzésre is javasolt kijuttatni 2-5 alkalommal. Csemege és borszőlő ültetvényben 2-4 kijuttatás 2,5-5 l/ha mennyiségben.

A gyümölcs és szőlőtermesztés sarkalatos pontja a kalciumpótlás. Az előző részben szó volt a talajon keresztüli kalciumpótlásról (YaraLivaTM Nitrabor), amelyet a lombon keresztüli kijuttatással kell folytatni, hogy a minőségi és mennyiségi terméskiesést okozó kalciumhiányt megelőzzük. A YaraVitaTM Stopitból (224 g/l CaO) gyümölcs kultúrától függően akár 4-6 kezelést célszerű elvégezni, 5-10l/ha adagban. Szőlő ültetvényekben a kötődéstől a zsendülésig, 5-8 l/ha adagban alkalmazzuk.

 

A 2016-os év újdonsága a gyümölcs és szőlőtermesztők számára a YaraVitaTM Universal BIO lombtrágya. Egy igazi különlegesség a Yara termékpalettáján. A BIO név arra utal, hogy a termék algakivonatot, citokinint, auxinokat és gibberellint is tartalmaz a hagyományos tápelemek mellett. A kiegyensúlyozott NPK tápelem arány, továbbá a mikroelemek biztosítják a növények zavartalan fejlődését. A benne lévő algakivonat hatékonyan segít a stresszhelyzetek kivédésében, és aktívabb tápelem mobilitást eredményez a növényben. Általános kondíció javításra 3-5l/ha adagban javasolt kijuttatni.

A Yara szakmai alkalmazással is segíti a termelők munkáját. Egyik ilyen hasznos segítség a hiánybetegségek beazonosításához a Yara CheckIT nevű mobilapplikáció. A YaraVitaTM lombtrágya jól keverhető növény védő szerekkel, de a keverési próbát minden estben végezzük el. Segítséget nyújthat a keverési próbához a www.tankmix.com weboldal, amely mobilalkalmazásként is letölthető.

 

Gyakorlati tapasztalatok,felhasználói vélemények a YaraVitaTM hatékonyságáról:

Mezei Attila,Heveskert Kft.

Cégünk közel 700 hektáron foglalkozik gyümölcstermesztéssel. Az alma jelentős részét a téli szezonban értékesítjük, így fontos hogy a megtermelt alma jól tárolható legyen. A YaraVitaTM Stopit alkalmazásával megelőzzük a kalciumhiány okozta sztipikesedést, és biztonságosan tárolható a gyümölcs.

Kereskényi László, Ker-Farm Bt.

Az Egri Borvidéken szőlőtermesztéssel foglalkozunk, területeink a történelmi Egri Borvidékhez tartoznak. A Yara terméket a Szőlőtermelő társuláson keresztül vásároljuk,amely 500 ha koordinációját végzi. A tápanyag-ellátásban YaraLivaTM Nitrabor talajon ,lombon keresztül YaraVitaTM Frutrel, YaraVitaTM Bortrac, YaraVitaTM Universal BIO-t használunk.

Bernáth István, Eurotrust Kft.

Az Eurotrust Kft. 186 hektáron folytat gyümölcstermesztést, cseresznye, meggy, körte, alma, barack fajokkal. A gyümölcsösben a mikroelemeket elsősorban lombon keresztül pótoljuk. Ennek szükségességét az évi kétszeri levélnalízissel követjük nyomon. Ez azért fontos, mert a harmonikus mikroelem-szint befolyásolja a teljes növény és gyümölcs fejlődését. A mikroelem ellátás Yara termékekre épül, így YaraVitaTM Bortrac-Zintrac-Mantrac triumvirátust alkotja a tápanyag-ellátás gerincét.

Rakusz Róbert, Ostorosbor ZRt.

Az integrációval együtt több mint 400 hektáron foglalkozunk szőlőtermesztéssel az Egri Borvidéken. Szőlőtermesztés mellett meghatározó a borászati feldolgozás, az Egri Bikavérrel több nemzetközi díjat is elnyertünk. Minőségi bort csak kiváló alapanyagból lehet előállítani. A gyakorlat is igazolta hogy a szőlő minőségét és kondícióját pozitívan befolyásolták a Yara lombtrágyák. A virágkezdemények kialakulásától egészen a zsendülésig YaraVitaTM lombtrágyákat használunk.