augusztus 31, 2017

Superstart: új termék a hatékonyság jegyében

Szerző: Gyuris Kálmán

Gyorsan fejlődő és változó világunkban rengeteg új termék kerül forgalomba. A termelők számára sokszor nehéz a választás, ha újdonsággal találkoznak. A megszokott metódusba vetett bizalmat nem könnyű feladni, hogy kipróbáljunk valami mást. Gyártói részről pedig rengeteg szempontot kell figyelembe venni a termékek fejlesztésekor.

Alapvetően azonban elmondható, hogy mind a gazdák, mint a gyártó, mind a piac számára három feltétel a legfontosabb a hosszú távú tervezéshez:

  • A terméknek pozitívhatást kell gyakorolnia a termés mennyiségére és minőségére
  • Egyre nagyobb hangsúlyt kap a környezetvédelem, vagyis a termék előállítása és felhasználása kevesebb károsanyag kibocsátással kell hogy járjon
  • Gazdasági szempontból – egységnyi hatóanyag ára, termés mennyiségére és minőségére gyakorolt hatás – pedig rentábilisnek kell lennie.

Bár gyártói szemmel nem tekinthetünk újdonságként a Superstartra, hiszen pusztán 60% karbamid és 40% tropicote keverékéről van szó. Ennek a kombinációnak a hatása azonban több figyelmet érdemel.

Keverés után 34% nitrogén, valamint 10,6% kalcium a termék összetétele. A benne lévő kalcium 100%-ban vízoldható, így a növények számára maradéktalanul felvehető. A kalcium nitrát és a karbamid együttes alkalmazása csökkenti a káros anyag kibocsátást, stabilizálja a karbamidot. Folyamatos a növények nitrogén ellátása, hiszen jelen van a gyors nitrát nitrogén, ami azonnal felvehető, valamint a karbamid, ami a lassabb feltáródásának köszönhetően későbbi nitrogénforrást jelent a növény számára. A hőmérsékleti szélsőségek sem okozhatnak gondot, hiszen hidegben a nitrát, melegben a karbamid válik elérhetővé. Kísérletek alapján 15-20% nitrogén (karbamid) műtrágya csökkentés sem hat negatívan.

A kalcium élettani szerepét egyre inkább felismerjük és elfogadjuk, hatására a növények ellenállóbbá válnak a betegségekkel és a szárazsággal szemben. A mennyiség mellett a minőségre is komoly hatással van (pl.: burgonya). Ezen kívül a kalcium segít a talaj pH értékének javításában, megőrzésében is.

Felhasználását javasoljuk szinte minden kultúrában, de elsősorban paprika, paradicsom, burgonya, alma, szőlő, olajos növények, valamint kalászosok esetében érhetünk el vele kiemelkedő eredményeket.