május 01, 2023

Súlyos egyéniség: kulcselemek kulcsfenológiában

Szerző: Szabari Szabolcs

Egyre többször hangzik el fiatal gazdálkodói körökben „az ilyenre még nagyapám sem emlékszik” mondat. Talán egyetérthetünk abban, hogy kellő bizonyítást nyert: a stressztompítást be kell építeni a technológiánkba. Bevált, megbízható - lehetőség szerint növényspecifikus - kedvező ár/értékarányú, magas és garantált hatóanyagtartalmú, alacsony hektárdózisú termékpalettával.

Röviden és tömören: a YaraVita lombtrágyacsaláddal. Létfontosságú mezo- és mikroelemsorral, annak növényre adaptált mennyiségével és arányával, tartamhatásával, kulcsfenológiában beavatkozva. Nem mindegy, milyen erőben, kondícióban van a növény, megkapja-e tőlünk a segítséget a kritikus időszakokban, vagy nem.

A napraforgó egyik ilyen kulcsfenológiája a 6-8 leveles állapot, a hozzá kapcsolódó segítsége pedig YaraVita Brassitrel Pro névre hallgat. A Yara olajos növények igényeire kifejlesztett növényspecifikus lombtrágyája, portfóliónk meghatározó terméke. Szuszpenziós, magas fajsúlyú koncentrátum, 10 literes kiszerelésének tömege 15 kg feletti, súlyos egyéniség. Kapunk tőle cserébe gyors növényi interakciót, 4-6 hét tartamhatást, tapadásfokozót és esőállóságot. Kényelmet, egyszerűséget és a napraforgó igényére szabott több kulcselemet egy kannában. Használatra készen, 5 db különböző, önálló monotermék kétes kimenetelű kevergetése helyett.

443 g/l összhatóanyag-tartalmával kiváló ár-érték arányú készítmény. Mangán, magnézium, kalcium, bór és molibdén tökéletes arányával, vagyis nem a „majd fújunk egy kis bórt” típusú megoldás. Ha csak konkrét levélanalízis nem igazolja, komoly hazárdjátéknak minősül egy darab mikroelemmel „lövöldözni” a túlélésért. Minél szélesebb elem-spektrumban, növényi igényhez igazított formában, minél átfogóbb támogatást kell nyújtanunk a nehéz időszakokban. Ehhez a Brassitrel Pro tökéletes választás. Kijuttatása 6-8 leveles állapotban (BBCH 16-18), az intenzív növekedés háttér-kiszolgálásaként, az első növényvédelmi munkával kapcsoltan (vagy legtöbbször már önállóan), 3 l/ha dózisban történik a bevált gyakorlat szerint, döntően 200-300 l közötti vízmennyiséggel. Ez az a fenológia, amikor sok minden eldől, ez a tányérdifferenciálódás ideje. A második kulcspozíció a csillagbimbós állapot (BBCH 51-58). Egy második, szintén 3 literes Brassitrel-es kezelés vagy YaraVita Bortrac (150 g/l B) formájában, 1-2 l/ha dózisban. Ezzel végig kísérjük a létfontosságú mezo- és mikroelemsorral a napraforgó életét, egészen a kaszatok kitelítődéséig, s nem hagyjuk magára.

A YaraVita Brassitrel Pro stabil tartóoszlopai: (1) Magnézium: a klorofill építőköve, mobilizálja a foszfort növényen belül, ezáltal segíti az energiatranszportot is. Ő adja nekünk a lélegző zöldtömeget. (2) Mangán: biztosítja az erős lombozatot már a kezdetektől fogva, a fotoszintézisben nélkülözhetetlen. Mangán nélkül nincs egészséges levéllemez. Nincs lipidszintézis, ezáltal kellő olajtartalom sem. (3) Bór: DNS-szintézis, sejtfalak stabilizálása. Feladatot kap a fotoszintézisben, légzésben és megtermékenyítésben. Felelős a szénhidrátok szállításáért és a vízháztartás szabályozásért. Hosszan tartó szárazság és páradús környezetben egyaránt kialakulhat bórhiány, annak ellenére, hogy a talajban van elegendő bór, ennek oka a gátolt transpiráció. (4) Kalcium: biztosítja az erős, egészséges növényi szövetet, nélkülözhetetlen a gyökér normális növekedéséhez. Fokozza a növények betegségekkel szembeni ellenállóképességét és együtt dolgozik a bórral a pollen csírázásánál, a pollentömlő növekedésénél.

(5) A molibdénnek a növények N ellátásában, a fehérjeszintézisben, a foszfátanyagcserében van fontos szerepe. Az egyetlen mikroelem, amely talajban és növényben egyaránt mobilis. Az egyetlen, melynek felvehetősége a pH növekedésével nő, így a savanyú pH, s emellett a talaj magas foszfor- és kéntartalma is limitálja. A nitrátreduktáz enzimben a vassal dolgozik együtt, vagyis molibdén nélkül a növény nem képes a felvett nitrátiont redukálni, ezáltal a saját „testét” felépíteni.

S ha már nehéz időszakok áthidalása és Yara lombtrágya: akkor YaraVita Universal Bio. NPK alapú, mikroelemekkel kiegészített termékünk általános kondicionálásra és stresszhelyzetek kezelésére, megelőzésére. Mehet önállóan/növényvédelmi kezeléshez kapcsoltan (ehhez gyors segítséget nyújt a Tankmix applikációnk), de a szépen működik a Brassitrel-es/Bortrac-os kezelés kiegészítéseként is, egymással tökéletesen keverhetőek. Ott a helye valamennyi kultúra lombtrágyázási technológiájában.