június 15, 2023

Sikeres technológia, nem csak napraforgóban

Szerző: Tóth Gábor

Tápanyagellátás szempontjából a június hónap szántóföld és kertészeti vonatkozásban is fontos időszakot jelent. A növények intenzív fejlődéséhez rendelkezésre áll a májusi csapadék és a megfelelő hőmérséklet. A napraforgók fejlődése felgyorsult, mindenhol elérték az állományok a 4-8 levélpáros állapotot. Ez a fenológiai állapot optimális időpont az első lombtrágya kijuttatásához.

g1.jpg

A harmónikus NPK-ellátás mellett, a magasabb termésszinten indokolt a makroelemek mellett a mezo- és mikroelemek használata. Az intenzív magas hozamú hibridek igénylik, de meg is hálálják a megfelelő tápanyagellátást. A ma használt korszerű napraforgó hibridek tápanyagigénye jelentősen meghaladja a korábban köztermesztésben lévőkét, ezért az intenzív tápanyagellátás elengedhetetlen. A tápelemfelvétel 2/3-a az intenzív növekedéstől, egészen a kaszattelítődés állapotáig tart. A napraforgó kaszattermés minősége mellett mennyiségi szempontból is meghatározó tápelemek a bór, magnézium, mangán, molibdén, és a kalcium. A molibdén pótlásra különösen savanyú talajokon kell figyelni, hiány esetén csökken a nitrogenáz és a nitrátreduktáz enzimeknek működése, és romlik a nitrogénhasznosulás hatékonysága. A bór és a kalcium fontos szerepet tölt be a sejtszilárdításban, emellett a bór a pollen életképesség és a csíratömlő fejlődésben játszik szerepet. A magnézium fontos klorofill alkotórész, a mangánnal együttesen vesz részt a fotoszintézésben és a lipidszintetizáló folyamatok szerves része, amely a magas olajtartalom egyik feltétele. Az olajtartalom növelésben a bór is lényeges szerepet kap. A megosztott bór kijuttatásra érdemes odafigyelni mivel a talajban mobilisan viselkedik, viszont növényen belül nem, vagy alig képes mozogni. Ezért generatív rész differenciálódás időszakában fontos a megfelelő bórszint biztosítása, de mind az öt tápelem felvétele nagyon intenzív ebben a fenológiai időszakban. A bór olajtartalomra gyakorolt hatása egyértelmű, a kontrollhoz képest 3-4 %-kal magasabb olajszázalékot is mérhetünk YaraVita Bortrac kijuttatásával.

Martonvásárban beállított hazai kísérlet is pozitív eredményt mutatott több év átlagában. Eltérő fenológiai időpontban kijuttatott egyszeri 3 l/ha YaraVita Brassitrel Pro kezelés is már 15-17 % termésnövekedést mutatott a kontrollhoz képest. A két különböző időpontban alkalmazott YaraVita Brassitrel Pro 20 % feletti termésnövekedést adott a kísérletben.

g2.jpg

A napraforgótermesztőket segítve, a Yara Hungária kft. egy szakmai lombtrágya csomagot ajánl a termelők figyelmébe, amely más növényeknél is jól alkalmazható például mák, szója, cukorrépa, olajretek, mustár.

A technológiai javaslatunkat az elmúlt évek kisparcellás kísérletei (Martonvásár, Dr. Árendás Tamás), és üzemi tapasztalat eredményei alapján állítottuk össze.  A csomag egyik része a YaraVita Brassaitrel Pro (N 69 g/l, CaO 125 g/l, MgO 116 g/l, B 60 g/l, Mn 70 g/l, Mo 4 g/l) növényspecifikus lombtrágya, mely a napraforgó igényeit teljes mértékben lefedi.  A kijuttatási javaslat YaraVita Brassitrelből 3 l/ha, optimális állapot a 6-8 levélpáros. A fejlett, korán vetett állományoknál a csillagbimbó állapotig kijuttatható. Másik rész a YaraVita Bortrac (B 150 g/l), mely a célzott bórpótlásban nélkülözhetetlen szerepet tölt be. Kijuttatása   virágzás előtti állapotban 1,5 l/ha mennyiségben javasolt. A technológiai javaslatunkban, a két termék biztosítja a napraforgó számára szükséges 400 g/ha bór mennyiséget. A 70 ha-os YaraVita lombtrágyázási csomag megvásárlása pénzügyileg is előnyős, a részleteket keresse a www.yara.hu oldalon vagy kérdezze a kereskedő partnereinket.

Azok a kukorica területek, ahol növény számára elegendő felvehető foszfor volt a talajban, gyorsabban túljutottak a hideg okozta stressz állapoton, kevesebb az antociános levélszíneződés. A gyors, intenzív növekedéssel párhuzamosan megnőtt a kukorica cink igénye, amely a növények növekedésért felelős hormont szabályozza. Felvétele a hideg, nedves időben korlátozott. A cinkhiány első jele a halvány sárgás, zöld klorotikus csík a levél tövénél, vagy a főér mindkét oldalán. Azokon a területeken, ahol a talaj kémhatása 7 körül vagy felette van, és magas a szénsavas mésztartalom, vagy tápelemaránytalanság áll fenn, ügyelni kell a cinkpótlásra.

g3.jpg
Kukorica cinkhiány

A cink hiánytünetek és a termésveszteség megelőzésére javasoljuk a YaraVita Zintracot (709 g/l cink) 0,5-1 l/ha mennyiségben kijuttatni. A magas hatóanyag mellett esőállóságot és tartamhatást is kapunk, mely tulajdonságok az összes Yara Vita termékre érvényesek.

A csapadékos májusi idő hatására a szokásosnál intenzívebb a szőlő és a gyümölcsösökben a hajtásnövekedés.  Szőlőben most indul a virágzás, melynek időpontját a fajta és a dűlő fekvése befolyásolja. A virágzás és kötődéshez szükséges foszfor, kalcium, bór, magnézium és cink mikroelemeket a YaraVita Frutrel tartalmazza, kimagasló 794 g/l az össz tápelemtartalma. A csonthéjasoknál és az almánál aktuális teendő a kalciumpótlás. A korai cseresznyénél, meggynél a gyümölcs rugalmassága mellett a minőséget, a húskeménységet is javítja a Frutrelben található kalcium, foszfor és bór. A szárazanyag beépülést a magnézium és a cink támogatja. Szőlő és gyümölcsben a YaraVita Frutrelből 2-3 litert juttassunk ki hektáronként, érésidőtől függően 2-4 alkalommal.

A keverhetőség a www.tankmix oldalon megtekinthető, a beszerzésről érdeklődjön kereskedő partnereinknél és szaktanácsadó kollegáknál.