július 04, 2017

Hatékony és biztonságos nitrogén kijuttatás szántóföldön és kertészetben – YaraVita Safe N 300

Szerző: Tóth Gábor

Milyen élettani folyamatokra van hatással a nitrogén? Milyen tényezők fokozhatják a nitrogén hiánytünet megjelenését ? A válaszok itt!

Milyen élettani folyamatokra van hatással a nitrogén? 

A nitrogén többek között az aminosavak, fehérjék, és a klorofill alkotórésze, fontos anyagcsere folyamatokban nélkülözhetetlen. Hiánya esetén nemcsak mennyiségi, de minőségi problémák is jelentkeznek. Például gabonaféléknél csökken a fehérjetartalom, kertészeti növényeknél a vegetatív fejlődés lerövidül, illetve ültetvények esetében nem alakul ki a fajtára jellemző gyümölcsméret, és befolyásolja a következő évi rügydifferenciálódás minőségét. 

Milyen tényezők fokozhatják a nitrogén hiánytünet megjelenését ? 

A talaj túl alacsony, vagy túl magas pH értéke. Laza, homokos talajszerkezet (kimosódás), a talaj alacsony szerves anyag tartalma. Környezeti tényezők közül a szárazság, vagy épp a nagy mennyiségű csapadék, továbbá intenzív öntözéses termesztés esetén is a kimosódás. Nitrogénhiányt a területre kijuttatott nagy mennyiségű szerves anyag is okozhat. 

Mit javaslunk nitrogén hiánytünet megelőzésre és pótlásra? 

A YaraVitaTM Safe N, magas nitrogén hatóanyag tartalommal rendelkező lombtrágya, mely azonnali és tartós hatást biztosító nitrogén formát tartalmaz. A kettős kombináció igen előnyős, egyrészt mert a kijuttatásakor azonnal hozzájutnak a növények a nitrogénhez, a tartós forma pedig a hosszabb távú ellátásról gondoskodik. A hatóanyag formulázott, mely tökéletes tapadást és hasznosulást biztosít. Ez a folyékony formula könnyű adagolást és keverést tesz lehetővé, továbbá rendkívül biztonságos a növény szempontjából is. 

Mikor alkalmazzuk? 

Az elmúlt években a lombon keresztüli tápanyag kijuttatás általánossá vált a technológiában. A levélen keresztül kiadott tápanyagok az anyagcsere folyamatokba közvetlen bekapcsolódnak, így hatékony kiegészítője az alap és fejtrágyának, és serkentően hat a gyökéren keresztüli tápanyag felvételre is. Ez a kijuttatási forma fontos szerepet kap akkor is, ha kedvezőtlen időjárási körülmények miatt a gyökéren keresztüli tápanyag felvétel gátolt. Abban az esetben, ha a kijuttatott szilárd nitrogén műtrágya nem, vagy alig hasznosul csapadék hiányában, akkor alternatív nitrogén pótlási lehetőségként javasoljuk a YaraVitaTM Safe N alkalmazását szántóföldi és kertészeti kultúrákban egyaránt. 

Termékinformáció: 

    • összetétel: 312 g/l N (75% gyors hatású hatóanyag forma, 25% tartamhatással rendelkező hatóanyagforma) 

    • javasolt dózis: Szántóföldi növények: 10-20 l/ha 

                            Gyümölcs és kertészeti növények: 5-10 l/ha 

A YaraVitaTM termékek kiváló keverhetősége lehetővé teszi, hogy más növényvédő szerekkel tankkeverékben juttassuk ki, így időt és költséget takaríthatunk meg. Fontos, hogy felhasználás előtt ellenőrizze a keverhetőséget www.tankmix.com weblapon, vagy mobiltelefonra letölthető TankMixIT mobilalkalmazás segítségével. A részletes növényenkénti technológiát keresse www.yara.hu oldalon!