május 19, 2017

Növénykondicionálás lombtrágyákkal

Szerző: Tóth Milena

Napjainkban a gazdálkodók döntéseit még kellő szakmai ismeretek birtokában is az anyagi helyzet határozza meg. Az elmúlt év alacsony terményárai miatt sokan a tápanyag-utánpótlásban is visszafogott mennyiségeket használnak, szűkítik az alkalmazott termékek körét, vagy méginkább csak az ár alapján vásárolnak műtrágyát.

Pedig az ár mellett fontos szempont, hogy a válaszott termék hatékony legyen, és ár/érték arányban is teljesítse az elvárásokat. 

A lombtrágyzás a magas szinvonalon gazdálkodók egyik fontos termelési eszköze. Ugyanakkor a termőhelyi adottságokhoz igazodó, hosszú távon is fenntartható termesztéstechnológiát alkalmazók egyik lehetősége is. A megfelelően megválasztott, jól időzített lombtrágyával extrém időjárás és/vagy tápanyag-ellátottság esetén is pozitív hatás mérhető a növények kondíciójának fenntartásában, a termés minőségének javításában és a termés mennyiségben is. 

A tápelemek mennyiségének utánpótlása a talaj- és növényvizsgálat, a termesztendő növény igényének és a termelés intenzitásának függvénye: 

A talajvizsgálat alapján csak az elemek abszolút tápanyaghiánya állapíható meg. A tápelemek relatív hiányára csak következtetni lehet. A mikroelemek többsége (kivéve molibdén) a talaj savas tartományában válik felvehetővé, ezért meszes talajon hiánytünetek jelentkezhetnek. Az elemek között fennállhat úgynevezett antagonizmus is, amikor az egyik elem gátolja a másik elem felvehetőségét, oldhatóságát (pl: P-Zn, N-B, K-Mg, Ca-Fe, Fe-Mn). Ilyenkor a lombon keresztül történő pótlás a leggyorsabb és leghatékonyabb módszer. 

A termesztendő növények igényei is különbözőek. A búza, repce igényli a kénutánpótlást, az olajos növények a bórhiányra érzékenyek, a kukorica a cinkkiegészítést hálálja meg. Ezért fontos, hogy olyan lombtrágyát használjunk, amit kifejezetten az adott növény igényei szerint fejlesztettek ki. A lombtrágyázás hatására fokozódik a fotoszintézis, a légzés intenzitása, változások következnek be az enzimrendszerek működésében, a sejtek kémiai-fizikai állapotában. Kutatások igazolták, hogy a levélen keresztül adagolt mikroelemek a gyökér tápanyag-felvételét is javítják. 

A Yara termékskálájából a két „nagy ágyút” ajánlom figyelmükbe: gabonafélékben a YaraVitaTM Gramitrel-t, olajos növényekben a YaraVitaTM Brassitrel Pro-t. Mindkét termék szuszpenziós formában tartalmazza a növényspecifikusan összeállított mezo- és mikroelemeket. 

A YaraVitaTM Gramitrel 604 g/l hatóanyagtartalma gabonafélék esetében a leggyakrabban előforduló tápelemhiányok kiküszöbölésére és a növények kondicionálásra kiválóan megfelel (MgO 260 g/l, Cu 50 g/l, Mn 150 g/l, Zn 80 g/l, N 64 g/l). Technológiától függően 3-5 l/ha dózisban javasoljuk a használatát. 

A YaraVitaTM Brassitrel Pro 443 g/l hatóanyagtartalmú készítményünk az olajos növények – elsősorban a repce és napraforgó – igényeihez lett kialakítva. A 116 g/l MgO, 60 g/l B, 70 g/l Mn, 4 g/l Mo, 124,6 g/l CaO, 69 g/l N mezo- és mikroelem készlet optimális kiegészítést ad a növények intenzív növekedésekor. A tavaszi növényvédelmi kezeléssel egymenetben ajánlott kijuttatni 3-5 l/ha mennyiségben. 

Az intenzív, minőségorientált termesztéstechnológiában gabonák esetében a szemek tejes éréséig kiegészíthető a kalászvédelemmel egymenetben kijutatott kénes nitrogénnel, a YaraVitaTM Thiotrac-kal (200 g/l N, 750 g/l SO3) 5 l/ha mennyiségben, olajos növényeknél a szármegnyúláskor használt YaraVitaTM Bortrac-kal (65 g/l N, 150 g/l B) 1-2 l/ha dózisban. 

A Yara lombtrágyák keverhetőségét a www.tankmix.com oldalunkon, vagy a TankmixIT mobilalkalmazás segítségével ellenőrizheti. A termékek ár/érték arányban történő összehasonlításához használja a www.yaravita.hu kalkulátor oldalunkat.