október 06, 2021

Nitrogén? Foszfor? Egyik sem? Mindkettő? Esetleg kálium? - Avagy vegyek, ne vegyek, mit csináljak?

Szerző: Gyuris Kálmán

Az elmúlt hetek, hónapok eseményei olyan felfordulást hoztak a műtrágyapiacon, amilyen még talán sosem volt. Egy darabig a 2008-as árrobbanás jutott eszünkbe, de lassan ezt a párhuzamot el kell felejteni, mert itt úgy tűnik, hogy egy más jellegű folyamat zajlik le. Nem egy rövidtávú, majd azt gyorsan korrigáló piaci eseménysort látunk, hanem az alapokat érintő, (gáz, alapanyag, gyártás, fuvarozás) komplex problémakör határozza meg a piaci mozgásokat. Senki nem mer, senki nem tud még „jósolni” sem. Hiány és áremelkedés. Ez a két szó jellemzi talán legjobban napjainkat. Amire az egyik héten azt mondja a vevő, hogy ennyit nem adok érte, az egy-két hét múlva egy elszalasztott jó üzletnek tűnik.

Itt vagyunk a kalászosok vetése előtt, és figyelembe véve az árpa, búza árát (a durumról nem beszélve), nagy a dilemma, kell-e, szabad-e műtrágyát szórni, és ha igen mit, mennyit?
Egy termékre hívnám fel a partnerek figyelmét, amelyre esetleg ebben a nagy „zajban” nem jut megfelelő figyelem. A YaraMila 16-27-7 az a termék, amelyik „normál „évben” is az egyik ajánlat a kalászosok alaptrágyázását illetően. Ennek elsődleges oka a benne lévő N/P arány, amely ideális az átlagos körülmények között. Az általunk javasolt 250 kg/ha dózisban 67,5 kg foszfor hatóanyagot juttatunk ki, amely 7-8 t/ha termésszinteket megcélozva is biztosítja a foszfor utánpótlást. Mellette kiszórásra kerül 40 kg N, amely a kalászosok őszi nitrogénigényét fedezi, ennek pótlása majd az első fejtrágyázással kezdődik. A közel 20kg kálium a kezdeti fejlődéshez, télállósághoz nyújt megfelelő támogatást. Ezenkívül 5 % SO3, amely ebben az időszakban elegendő, valamint egy kis cink segíti a gyökérképződést. Ezek azok a közvetlen szakmai érvek, amelyek a termék mellett szólnak, függetlenül a piaci mozgásoktól áraktól stb.
A jelenlegi helyzetben azt is figyelembe kell venni, hogy milyen áron lehet az őszi foszfor mellé elegendő nitrogént kiadni. Jelenleg a nitrogén árak szabadultak el legjobban, az ezzel a termékkel kiadott nitrogén hatóanyagot 150 kg MAS típusú termékkel lehet pótolni. Ennek a mostani árát kell figyelemebe venni, amikor számolunk. Természetesen konkrét számokat nem írok ide, mert gyorsan változnak, illetve a a különböző időpontban történő beszerzések nagyon eltérnek egymástól. Mindenkit arra kérek csak, hogy amikor ilyen jellegű számolást végez, akkor ezt a logikát alkalmazza.
Természetesen még ezenkívül a YaraMila termékek tulajdonságait is érdemes figyelemebe venni; akár a fizikai (szemcsekeménység, portartalom, szóráskép stb.), akár a kémia (víz- és citrátoldható arány, hasznosuló mennyiség, stb.) tulajdonságokról beszélünk.
Utoljára mindenképpen beszélni kell az elérhetőségről. Érthető okokból a kereskedők nem készleteznek, vagy csak minimálisat. Az elején említett okok miatt a beszállítás nem folyamatos, ezért erről, valamint a gyorsan változó árakról folyamatosan tájékoztatjuk a kereskedő partnereinket. Minden partnerünket arra kérünk, ha negatív választ kap az áru beszerezhetőségéről, akkor mindenképpen érdeklődjön a Yara Hungária szaktanácsadó csapatánál.