április 01, 2022

Nincs jobb tudás a tapasztalatnál

Szerző: Szabari Szabolcs

Mindenki siet. Nem jut időnk újságot olvasgatni ebben a rohanó világban. Pedig ez az Agrofórum Extra kalászos különszáma és ez benne egy Yara cikk. Ha ehhez a nagy sietséghez idomultan most én is sarkos lennék (de nem leszek), akkor csak ennyit írnék: fejtrágyázás: YaraBela Sulfan, lombtrágyázás: YaraVita lombtrágya-család. Hisz annyiszor elmondtuk már. Személyes találkozások során, élőszóban, írásban és webinárokon egyaránt, fizikai és kémiai érvekkel alátámasztva.

Ha kalászos fejtrágyázás, akkor azt miért osztottan, miért kénes nitrogénnel, mintsem nitrogénnel önmagában? A YaraBela Sulfan minden egyes szemcséje 4:1-es N/S aránnyal rendelkezik. Miért? Vajon miért nem a leginkább savanyító hatású ammónium-szulfát, hanem kénes ammónium-nitrát? A ként miért gipsz formájában hordozza? A szemcse-átlagátmérője 3,8 mm, és az 1,6 mm-nél kisebb átmérő megengedett maximuma 1%? Miért? Mert minden egyes Yara termék formula alkalmazkodik az adott növénykultúra fenológiai igényéhez és az egyre professzionálisabb géppark méltó kiszolgálásához. Évről évre precízebb, pontosabb, „mindent tudó” permetezőgépek és műtrágyaszórók indulnak el a földeken. Ezt a műszaki felsőfokot ne rontsuk már el az utolsó lépéssel, vagyis a felhasznált termékek minőségével. Töltsük fel őket úgy és azzal, hogy gép és termék együtt mutassa meg magas szintű tudását.

YaraVita termékcsalád. 2021-ben hazánkban rekordot döntöttünk értékesített mennyiségben és növekedési ütemben egyaránt. Az előző évhez képest 27%-os növekedést értünk el. Hogyan lehetséges ez, miközben olyan időket élünk, amikor szinte minden bokorból előugrik egy lombtrágyás-cég Magyarországon? A Yara csapata ezt egy komoly fegyverténynek és elismertségnek könyveli el.

            A tavasz beköszöntével kezdődhetnek az idei első, legtöbbször növényvédelemmel összekapcsolt lombtrágyázási munkák. A YaraVita termékekre jellemző koncentrált hatóanyagtartalom, összetétel, az egyedi formulázás, a kiváló esőállóság és a több hónapos tartamhatás mind-mind garanciát jelentenek a hatékony felhasználásra. Kalászos gabonáink növényspecifikus terméke a YaraVita Gramitrel, közel másfél évtizede Magyarországon a YaraVita termékcsalád egyik zászlóshajója, literenként 604 g/l összes hatóanyagtartalommal. Magnézium, mangán, réz és cink egy termékben, tápanyagigényt követő, ideális arányban, az intenzív vegetatív növekedési szakasz lombon keresztüli támogatásaként. A speciális nedvesítő, felületi feszültség-csökkentő és ragasztóanyag ott van benne a (16,5 kg-os) 10 literes kannákban.

            A felvételi dinamikához kapcsolódó, osztott kezelés és annak időzítése fejtrágyázás és lombtrágyázás esetében is kulcsfontosságú. Bokrosodáskor a gabonafélék hónaljrügyeiből fejlődő oldalhajtások száma és vitalitása lesz a mindenkori termésünk alapja. A kalászpadkák maximális száma a bokrosodás végén, a szárbaindulás előtt véglegesedik.  A zárókalászka kialakul, és a kalász hossza ezután már nem növekszik. Ezért szerepel ajánlásunkban a YaraVita Gramitrel esetében bokrosodáskor (legtöbbször gyomirtással egymenetben) illetve szárbainduláskor (egészen a zászlós levél kiterüléséig) a megosztott 2-2 l/ha dózis. Ha munkaszervezési vagy egyéb okokból nincs lehetőség a megosztásra, akkor a 3 l/ha a bevált receptúra.

            A lombtrágyázásra mindig az alap- és fejtrágyázásra épülő támogatásként, és soha nem azok helyettesítőjeként (ugye nem dőltünk be az erről szóló reklámoknak…?) kell tekintenünk. A fehérjetartalom növekedéséhez egyrészt a lombfelület (zászlóslevél) erőteljes fotoszintetikus aktivitására, másrészt (a tejesérés kezdetén) könnyen hozzáférhető kénre és nitrogénre van szükség.

 

 

Itt jön be a mindenkori évjárathoz igazodó harmadik fejtrágyázás élettani jogosultsága és a kalászvédelemmel összekapcsolt, kénes nitrogén lombtrágyánk, a YaraVita Thiotrac (N: 200 g/l, elemi kén: 300 g/l) alkalmazása 3-5 liter/ha dózisban.

            Megköszönve, hogy a rohanó világ ellenére elolvasták, két alapvetéssel zárom soraimat, pusztán elgondolkodtatás céljából:

                        1: A tapasztalat nehéz tanár, mivel először jön a teszt, és csak utána a lecke.

                        2: A Yara idén 117 éves.