március 06, 2024

Nincs idő tovább halogatni!

Szerző: Gyuris Kálmán

A címben szereplő felszólítás a döntések meghozatalára, a vetésszerkezet véglegesítésére, az inputok beszerzésesre vonatkozik.

Vetési sorrend alapján az ősziek tavaszi kezelésével indítom a technológiai sort. Itt is előre hozva a lombtrágyás beavatkozások kérdését. Az őszi káposztarepce és az őszi kalászosok esetében több a hasonlóság, mint a különbség. A legfontosabb a növényfajtákra fejlesztett, növényspecifikus termékek használata, előnyeinek ismerete. Ezen termékek a magas hatóanyagtartalmat a növény igénye szerinti összetételben biztosítják, ahogy a kalászosoknál a magnézium, mangán, réz, cink, úgy a repce esetében a magnézium, kalcium, bór, molibdén a meghatározó összetevő.  A YaraVita Gramitrel és a YaraVita Brassitrel Pro javasolt dózisa egyaránt 3 l/ha. Ezen termékek tartamhatással, esőállósággal rendelkeznek, érdemes minél korábban kijuttatni őket, a formulázott termékekben lévő sokkal hosszabb hatás kifejtésére lehetőséget biztosítani. A Gramitrel esetében még 4-5 t/ha takarmánybúza esetében is kétszeresen megtérül a lombtrágyára fordított költség, de az elsődleges cél az ennél magasabb termésszint, valamint a jelenleg preferált minőségi végtermék előállítása. A Brassitrel a repce estében lényegesen magasabb megtérülést, alapesetben 4-5 szoros szorzószámot generál. A keverhetőség általában problémamentes, vagy könnyen ellenőrizhető a www.tankmix.com felületen. Természetesen az önálló bóros kezelés is nagyon fontos, ilyen esetben a kezelésszám dönti el a dózist, a javasolt termék a YaraVita Bortrac.

A fejtrágyázás az, amely esetében talán felesleges a címben szereplő felszólítás, itt már nagyon sokan túl vannak az első kijuttatáson, vagy mostanság tervezik azt megvalósítani. A költségtakarékosság jegyében a csökkenő dózisokkal operálva, még inkább megnő a felhasznált termékek minőségének, összetételének kérdése. A ként és nitrogént egyszerre tartalmazó fejtrágyázás a benne lévő kén segítségével javítja a nitrogén hatékonyságát (kevesebb kell), valamint a növényeknél egyre többször jelentkező kénhiányt is kiküszöböljük. A piacon található termékek közül a YaraBela Sulfan a fizikai paraméterei mellett a S/N arányával is kiemelkedik, javasolt dózisánál a 250 kg/ha az irányadó, de természetesen ezt nagyon sok tényező befolyásolja (kultúra, talaj, termésszint, kezelésszám).

A tavaszi vetésűek estében az alaptrágyázás az a kulcskérdés, amivel most sokan foglalkoznak.  Az elmúlt pár évben az NPK pótlás teljes egészében elmaradt, így ennek egyre nagyobb a jelentősége. Több feltételnek is meg kell felelni a tavaszi kijuttatás esetén alkalmazott műtrágyának; úgymint kiváló oldékonyság (hektikus csapadék-ellátottság miatt), szemcsekeménység (szóráskép), magas hatóanyag tartalom (csökkenő dózisok), pormentesség (vetéssel egymenetben történő kijuttatás), valamint mindenképpen szükséges a magas foszfortartalom. Ezt külön kiemelem, mert a gyors kezdeti fejlődéstől a szemképződésig a növények meghatározó csoportjánál kulcs a foszfor elérhetősége. Ezen szempontoknak a YaraMila műtrágyák megfelelnek, ezt már az elmúlt évtizedek alatt bebizonyították. Két terméket emelek ki, a YaraMila 16-27-7, ami klasszikus starter típusú granulátum, ahol az NPK mellett kén és cink is segíti a növényt. Hasomlóan magas foszfortartalmú, és vele megegyező kálium mennyiség van a YaraMila 10-24-24 összetételű termékünkben. Mindkét termék esetében a nagyon fontos technológiai megoldás a vetéssel egymenetben történő alkalmazás, átlagosan 150 kg/ha dózisban.

A YaraNP Starter 10,5-47 (1,8 % Zn) az egyik legmagasabb foszfortartalmú mikrogranulátum a piacon, ami a célt figyelembe véve igen fontos szempont. 10-15 kg/ha mennyiségben sikeresen lehet ellensúlyozni a hideg talaj okozta foszfor felvételi nehézségeket.

Egyetlen zárógondolat csak: a megfelelő tápanyag-utánpótlás egyrészt magasabb termésszintet, valamint jobban értékesíthető minőséget jelent, valamint a többi input megtérülését is garantálja. A gombamódra szaporodó alternatív megoldások sok esetben segítséget jelenthetnek, de a konkrét, sok éves kísérleti eredményeken alapuló technológiai vizsgálatok hiányában a váltásokkal óvatosan kell bánni.