május 04, 2023

Nem lehet Vita kérdése

Szerző: Makra Máté

A növények lombon keresztüli táplásása során számos szempontot kell figyelembe venni. A megfelelő termékválasztás egyúttal azt is jelenti, hogy ismerjük a növényeink tényleges igényét, melynek része a kijuttatás időzítése is, vagyis abban a fejlettségi állapotban juttassuk azt ki, amikor az adott tápelemmel szembeni legnagyobb igény jelentkezik.

Másképpen fogalmazva, amikor a legnagyobb termésnövelő hatás tulajdonítható neki. A növényspecifikus összetételű YaraVita lombtrágyák használata tápanyagutánpótlási javaslataink alapját adják, melyek kedvező ár-érték arány mellett biztos hatással járulnak hozzá az eredményes növénytermesztéshez.

A kukorica mostoha növény a lombtrágyázás szempontjából. Tévhit, hogy széles sortávú növényként nem érdemes a lombon keresztüli tápanyagutánpótlás kérdésével foglalkozni. Ezt hivatott megcáfolni a YaraVita Zeatrel, vagyis a kukorica növényspecifikus lombtrágyája. Magas foszfortartalmú összetétele az energiaigényes folyamatok segítője. A posztemergens gyomirtások idejében 3-5 l/ha dózisa elegendő energiát szolgáltat a növény intenzív növekedéséhez. Cinktartalmának köszönhetően pedig egymenetben fedezhető a kukorica cinkigénye is. Fontos, hogy nem keverhető a csak cinket tartalmazó YaraVita Zintrac lombtrágyánkkal. Az elmúlt néhány év tendenciája, hogy a Zeatrelt kukoricában használó gazdálkodók száma egyre növekszik, a visszajelzések alapján hatása egyrésztől látványos, másrészről eredményes is.

YaraVita Zeatrel - a kukorica növényspecifikus lombtrágyája.jpg

YaraVita zeatrel – a kukorica növényspecifikus lombtrágyája

 

A napraforgó más kérdés, ugyanis, ha csak növényvédős oldalról nézzük, lényegesen többször látogatjuk a napraforgó állományokat, mint a kukoricát. Tápanyagos szemmel a YaraVita Brassitrel Pro, mint az olajos növények növényspecifikus összetételű terméke 3 l/ha dózisban, 6-8 levélpáros állapotban permetezve (amikor még károkozás nélkül tudunk permetezni), önállóan is jelentős mértékű terméstöbbletet képes eredményezni. Kiegészítésként, csillagbimbós állapotban kijuttatva a YaraVita Bortrac-ot, a virágzást megelőző bórigényt fedezzük. Dózisa ilyen esetben 1,5-2,0 l/ha.

            A szója fejlődésében több tényezőt kell kiemelni. A megfelelő gümőműködéshez kis mennyiségben ugyan, de nélkülözhetetlen a molibdén jelenléte. Levélvizsgálatok eredményei alapján a szója molibdén ellátottsága szinte minden esetben alacsony. Ezt korai fejlettségnél lombon keresztül tudjuk pótolni, a YaraVita Molytrac 250 g/l molibdén tartalma mellett mindössze 0,25 l/ha dózisban fedezi. Komplex formában a Brassitrel Pro a molibdén mellett bór, mangán, valamint magnézium és kalcium kiegészítés mellett segíti szójánkat.  

            Az egy tápelemes YaraVita lombtrágyák közül a YaraVita Thiotrac-ot kell még kiemelni az elkövetkező időszakra. A kalászosok kénigényének fedezése mellett, a kalászvédelemmel együtt kijuttatva jelentős minőségjavító szerepe van. A napraforgó és a szója olaj-, valamint utóbbi fehérje-tartalmának növelése céljából való alkalmazása a virágzást megelőző időszakban javasolt.

kalászvédelem_búzában_Thiotrac_május.jpg

Thiotrac-os kezelés búzában

Nem mehetünk el szó nélkül az általános kondíciót javító, ellenállóképességet fokozó termékek mellett sem. Összetételüket tekintve gyakorlatilag bármely növénykultúrában sikerrel alkalmazhatóak. Összetételüket tekintve jellemzően nitrogént, foszfort és káliumot tartalmaznak döntő többségben. A Yara elsődleges javaslata a YaraVita Universal Bio, mely oldat formában, a YaraVitákra jellemző adalékolásnak köszönhetően több hetes tartamhatással rendelkezik. A szilárd formát kedvelők számára a Folicare 18-18-18, mint régi-új termék áll rendelkezésre. Megelőző jelleggel alkalmazzuk az ilyen típusú készítményeket, akár önmagukban, akár a növényspecifikus Yara lombtrágyákkal kombinációban. A termékek elérhetőek a Yara Hungária kereskedő partnereinél.

A keverési próba jelentősége nélkül sem mehetünk el szó nélkül. Ehhez a megújult Tankmix adatbázis egyedülálló módon, mindenki számára nyújt gyors segítséget, legyen szó a lombtrágyáink egymással, vagy növényvédő szerekkel való keverhetőségéről.