április 13, 2016

Nem késő még kijuttatni - Tavaszi alaptrágya szőlőben

Szerző: Tóth Gábor

A legtöbb borvidéken már beindult a könnyezés, rügygyapot, rügyfakadás közeli állapot, hiszen a hőösszeg és talajhőmérséklet már okot ad rá.

A tél végi és kora tavaszi csapadéknak köszönhetően a talajok jelenleg elegendő nedvességet tárolnak, így ez ideális a kijuttatott műtrágya hasznosulásához. A szőlő tápanyag-ellátásának tervezésénél a mennyiséggel és a minőséggel szembeni elvárásainkat kell meghatározni. Fontos szempont a harmonikus visszapótlás. Az abszolút értékben kijuttatott mennyiség mellett ügyeljünk az egyes tápelemek arányaira K/Mg, N/K.

A tervezésnél azt is figyelembe kell venni, hogy a szőlő káliumigényes növény, ezért ha a talaj és levélanalízis eredmények nem indokolnak más arányt, válasszunk káliumtúlsúlyos összetételt. Csapadékszegény időjárás esetén kevesebb a szőlő számára talajból felvehető kálium, még a jobban ellátott területeken is. Az elvégzett levélanalízis vizsgálatok is ezt támasztják alá.

A műtrágya kiválasztásnál fontos szempont a termékben található hatóanyag mennyisége, és annak felvehetősége, különösen az eltérő talajviszonyok között.

Javaslatunk tavaszi alaptrágya kijuttatásra:

YaraMilaTM Cropcare - NPK és mikroelemeket tartalmazó, melegen granulált szulfát alapú műtrágya, melynek különböző összetételei – 11-11-21, 8-11-23, 12-11-18 – a különböző igények kielégítésére alkalmasak. Szabályozott termésszintű ültetvényeken 350-400 kg/ha dózisban, intenzív, árutermelő ültetvények esetében 400-700 kg/ha dózisban javasoljuk kijuttatni, talaj- és levélvizsgálati eredményektől függően.

Fontos megjegyezni, hogy a YaraMilaTM Cropcare és Complex műtrágyák tápelem felvehetősége és hatékonysága a Yara sokéves fejlesztéseinek köszönhetően messze felülmúlja a hagyományos műtrágyaformákat.

 

Kocsánybénulásra hajlamos fajtakör esetén (Burgundi, Oportó) tavasszal érdemes a magnézium utánpótlásáról gondoskodni, amennyiben a talajvizsgálat vagy levél analízis értékek ezt indokolják. Ehhez a Krista MgS termékünket javasoljuk, 200-250 kg/ha dózisban.

Új telepítés, pótlás esetén juttassunk az ültető gödörbe YaraMilaTM Startert, 30-50 g/oltvány, YaraMilaTM Cropcare-t, vagy YaraMilaTM Complex-et 40-60 g/oltvány mennyiségben.