február 21, 2023

Nem jut szóhoz a tél: fesd át zöldre, Picasso!

Szerző: Szabari Szabolcs

Megkezdődött ugyan a talajok lassú feltöltődése, de van még helye a csapadéknak bőven. Naponta több alkalommal a webes előrejelzésekre tekintünk, s várjuk a további utánpótlást. A viharos szelek is ellenünk vannak, gyorsan szárítják a felszínt. 2021/2022 fordulójához képest most döntően jobb esélyekkel indulhattak, telelhettek az ősziek.

A gond épp a téllel van újra, most sem engedik szóhoz jutni...Nincs tartós hideg, nincs hótakaró, nincs mélynyugalom. Az enyhe idő hozza magával a növényvédelmi problémákkal együtt a növekvő, folyamatos éhséget.   

Az év első hónapjában a csapadékmennyiségre úgy gondolom, nagy panasz nem lehetett. Február második hetében megérkeztek a fagyok is, melyet kihasználva egyre többen döntöttek úgy, itt van az ideje, indulnunk kell. Napról napra több a sápadó tábla, mutatkoznak a hiánytünetek, főleg a korai árpavetéseknél. Etetnünk kell. Ha kalászos fejtrágyázás, akkor azt osztottan és kénes nitrogénnel, mintsem nitrogénnel önmagában. A YaraBela Sulfan minden egyes szemcséje növényi igényhez idomultan, 4:1-es N/S aránnyal rendelkezik. Nem a leginkább savanyító hatású ammónium-szulfát forma, hanem kénes ammónium-nitrát. A ként gipsz formájában hordozza, szemcse-átlagátmérője 3,8 mm, és az 1,6 mm-nél kisebb átmérő megengedett maximuma 1%, vagyis kémiából és fizikából ötös. A Sulfan kétféle útvonal-opcióval: a németországi Rostock-ból (RSK) tengelyen és a belgiumi Tertre-ből (TET) vízi úton érkezhet Magyarországra, az idei évtől 750 kg BB kiszerelésben. Ezen két regionális Yara gyár éves gyártási kapacitása 1,5 millió tonna (RSK) és 0,8 millió tonna (TET) nitrogénműtrágya/év.

De hogy kerül a címbe a XX. század egyik legikonikusabb festője és hogy kapcsolódik ő a Yarához? Elmagyarázom. Annak érdekében, hogy a gazdálkodóink számára a YaraBela termékcsalád tagjai a versenytársaktól már az első pillanattól kezdve megkülönböztethetővé váljanak, a gyártási folyamat során - megőrizve a prémium minőséget - az ömlesztett termék 1%-át (2019 óta a fenn említett két gyárban is) speciális, erre a célra kifejlesztett kék színezőanyaggal látják el, kiszerelés előtt. Ezt az eljárást nevezték el Picasso-projektnek. A felvitt színezőanyag gondos kísérletek végrehajtása után került kiválasztásra. Kiváló adhéziós tulajdonságokkal rendelkezik, ugyanakkor semmilyen negatív hatást nem okoz az érintett granulák fizikai és kémiai paramétereiben.

A tavasz beköszöntével (ez jelenleg most rossz szónak tűnik…) kezdődhetnek az idei első, legtöbbször növényvédelemmel összekapcsolt lombtrágyázási munkák. A YaraVita termékekre jellemző koncentrált hatóanyagtartalom, összetétel, az egyedi formulázás, a kiváló esőállóság és a több hónapos tartamhatás mind-mind garanciát jelentenek a hatékony felhasználásra. Kalászos gabonáink növényspecifikus terméke a YaraVita Gramitrel, lassan másfél évtizede Magyarországon a YaraVita termékcsalád egyik zászlóshajója, literenként 604 g/l összes hatóanyagtartalommal. Magnézium, mangán, réz és cink egy termékben, tápanyagigényt követő, ideális arányban, az intenzív vegetatív növekedési szakasz lombon keresztüli támogatásaként. A speciális nedvesítő, felületi feszültség-csökkentő és ragasztóanyag ott van benne a (16,5 kg-os) 10 literes kannákban.

            A felvételi dinamikához kapcsolódó, osztott kezelés és annak időzítése fejtrágyázás és lombtrágyázás esetében is kulcsfontosságú. Bokrosodáskor a gabonafélék hónaljrügyeiből fejlődő oldalhajtások száma és vitalitása lesz a mindenkori termésünk alapja. A kalászpadkák maximális száma a bokrosodás végén, a szárbaindulás előtt véglegesedik.  A zárókalászka kialakul, és a kalász hossza ezután már nem növekszik. Ezért szerepel ajánlásunkban a YaraVita Gramitrel esetében bokrosodáskor (legtöbbször gyomirtással egymenetben) illetve szárbainduláskor (egészen a zászlós levél kiterüléséig) a megosztott 2-2 l/ha dózis. Ha munkaszervezési vagy egyéb okokból nincs lehetőség a megosztásra, akkor a 3 l/ha a bevált receptúra.

repce tavaszi lombtrágyázása.jpg

            A lombtrágyázásra mindig az alap- és fejtrágyázásra épülő támogatásként, és soha nem azok helyettesítőjeként (ugye nem dőltünk be az erről szóló reklámoknak…?) kell tekintenünk. A fehérjetartalom növekedéséhez egyrészt a lombfelület (zászlóslevél) erőteljes fotoszintetikus aktivitására, másrészt (a tejesérés kezdetén) könnyen hozzáférhető kénre és nitrogénre van szükség.

Itt jön be a mindenkori évjárathoz igazodó harmadik fejtrágyázás élettani jogosultsága és a kalászvédelemmel összekapcsolt, kénes nitrogén lombtrágyánk, a YaraVita Thiotrac (N: 200 g/l, elemi kén: 300 g/l) alkalmazása 3-5 liter/ha dózisban. A YaraVita lombtrágyák egymás közti és növényvédőszerekkel történő keverhetőségi adatbázisát tartalmazza a Yara TankmixIT mobil applikációja, mely a szezon beindultával egy zsebben elférő gyors segítség, minden jelenlegi és leendő új Yara partnernek egyaránt.

Fessünk zöldre együtt, ehhez termékeink tudása és szaktanácsadó csapatunk segítsége 2023-ban is az Önök rendelkezésére áll. Sikeres esztendőt és jó egészséget kívánok Mindenkinek!