április 12, 2021

Ne csak találgassunk!

Szerző: Makra Máté

A tápanyagutánpótlás sok esetben a megszokáson alapszik. A rendelkezésünkre álló termékek köre szinte végtelen. Különösen igaz ez a lombtrágyák esetében, ahol szinte naponta találkozhatunk újabb és újabb összetételekkel, kecsegtető akciókkal és javaslatokkal. Érdemes azonban a címke mögé nézni, és keresni a választ a kérdésre: biztos, hogy erre a termékre van szükségem? A YaraVita lombtrágyák mögött több évtizedes tapasztalat, tudományos kísérleti eredmény és megbízható gyártói háttér a garancia a hatékonyságra.

A lombtrágyák összetételében kínálatunk gerincét a növényspecifikus összetételű termékek köre adja. A -trel végződésű YaraVita lombtrágyák egy-egy növénykultúra, vagy kultúra csoport igényeinek megfelelően összeállított mikroelemek pótlásást szolgálják. Kezdve a sort a YaraVita Gramitrel-lel, mely a kalászosokban tavaszi kijuttatás esetén egészen a zászlóslevél megjelenéséig alkalmazható, egyszeri kijuttatásnál 3 l/ha, két alkalommal megosztva pedig 2-2 l/ha dózisban célszerű kijuttatni. Összetétele, mind mennyiségi, mind pedig a benne található tápelemek arányában a kalászosok mikroelem igényének teljes mértékű fedezését szolgálja. Formulázásának köszönhetően biztonsággal alkalmazható, a legtöbb tankkeverékben biztos helye van a tavaszi kezelések alkalmával.

Repcében a YaraVita Brassitrel Pro kijuttatása egészen a virágzás kezdetéig javasolt és ajánlott. Javasolt dózisa 2-4 l/ha, melyet egy-, de szükség szerint két alkalommal megosztva is alkalmazhatunk. Bór, molibdén, mangán megfelelő kombinációban segíti a növényeinket, magnézium, kalcium és nitrogén támogatásával. Összetételéből eredően a napraforgó, szója, borsó lombtrágyázási javaslatunk alapját is elsődlegesen a Brassitrel Pro 2,5-3,0 l/ha dózisa jelenti, azok korai fejlődési állapotában kijuttatva.

Kukoricában a YaraVita Zeatrel a cink mellett lombon keresztüli foszfor, kálium és magnézium pótlást is jelent. Különösen az intenzív növekedési időszakot megelőző 3-5 l/ha dózisú kijuttatása a robbanásszerű fejlődéshez biztosít energiát, mely még a kedvező évjáratokban is látványos hatású. A korai fejlődési időszakra jellemző hűvös időjárás esetén pedig a relatív tápelemhiányokra nyújt gyors segítséget.

A -trac végződésű, egy-egy tápelemmel szembeni kifejezetten nagy igény, vagy igazolt hiány esetén használhatóak önmagukban is a YaraVita Mantrac (500 g/l mangán), Coptrac (500 g/l réz), Zintrac (700 g/l cink) és Molytrac (250 g/l molibdén) összetételek is, melyek a kiugróan magas hatóanyagtartalom következtében igen alacsony dózisok mellett juttathatók ki. A szükséges igény meghatározására a Megalab szolgáltatás néhány napos átfutási idővel gyors választ ad a fennálló hiányok beazonosítására és azok orvoslására.

A YaraVita Thiotrac a magas kén- és nitrogéntartalmának köszönhetően száraz időszakban általános kondicionáló szereppel bír, akár a Gramitrel vagy Brassitrel Pro kezelések kiegészítőjeként, akár önmagában. A kalászvédelem idejében pedig meghatározó a minőségi paraméterek emelésében.

               Általános kondíció javítására, fejlődési állapottól függetlenül kijuttatva a YaraVita Universal Bio, vagy a szilárd kijuttatási formát előnyben részesítőknek régi-új termékként ezévtől ismét elérhető Folicare termék 18-18-18 NPK összetételben, kén- és mikroelem kiegészítéssel.           

Tankkeverékben való kijuttatáshoz a keverhetőség ellenőrzésére továbbra is rendelkezésre áll a TankMix adatbázis, mellyel néhány perc alatt ellenőrizhető a kiválasztott növényvédőszerekkel való keverhetőség. Erre jelenleg már több mint 50.000 elvégzett keverési próba eredménye mindenki számára ingyenesen elérhető. Amennyiben mégsem találjuk a kijuttatni kívánt kombinációt, a szükséges adatok megadását követően 24 órán belül a Yara angliai laborjából megkapjuk a kívánt keverés eredményét.

A YaraVita lombtrágyák pontos összetétele, technológiai javaslatainkkal és tanácsokkal a www.yara.hu honlapunkon érhetőek el.