február 03, 2023

Napraforgó, repce, és a szója tápanyagutánpótlása Yara termékekkel

Szerző: Gyuris Kálmán

A vetésszerkezetben bekövetkező változások egyértelmű nyertesei az olajos növények lettek. Ezen növények vetésterülete gyakorlatilag közelít a kukoricáéhoz. Ennek megfelelően egyre fontosabb az általuk elért árbevétel, illetve nyereség. Egyre fontosabb a pontos, tervezett, hatékony technológia alkalmazása. Ez, valamint az általában bekövetkező „fiskális” szemlélet együttesen arra késztet mindenkit, hogy tervszerűen készüljön, végezze az ehhez szükséges termékek beszerzését, felhasználását. Nézzük egyes növényenként, hogy milyen javaslataink vannak.

Őszi káposztarepce:

 A fejtrágyázás elvégzésére a palettánkról a YaraBela Sulfan terméket ajánljuk mindenki figyelmébe. A YaraBela Sulfan minden egyes szemcséje a repce igényéhez ideális 4:1-es N:S aránnyal rendelkezik. Nem savanyító hatású ammónium-szulfát forma, hanem kénes ammónium-nitrát. A szemcse átlag átmérője 3,8 mm, és az 1,6 mm-nél kisebb átmérő megengedett maximuma 1 %. Minden tulajdonsága kiemeli a mezőnyből, minden repcetermesztőnek bátran ajánlom. A korai kezelés esetén fokozott hatást érünk el, mert ilyenkor a kén természetes feltáródása még gátolt. Átlagosan 250-300 kg/ha mennyiségben javasolt kiadni.

A másik technológiai eszköz a lombtrágyázás. Az első alkalommal mindenképpen a növényspecifikus termékünket, a YaraVita Brassitrel 3 l/ha dózisát célszerű alkalmazni. A kalciumot, magnéziumot, bórt, mangánt és nitrogént tartalmazó termék mind a tápelemek arányában, mind azok mennyiségében kiemelkedik a mezőnyből. Későbbi kezelésekre egyrészt a bór önálló pótlásást célszerű figyelembe venni, YaraVita Bortrac (2l/ha), illetve a kén lombon keresztüli kiegészítését, YaraVita Thiotrac (5l/ha) alkalmazásával.

Napraforgó:

Egyre nagyobb területen, egyre többet és természetesen egyre jobban! Alaptrágyázásnál egyrészt arra kell figyelni, hogy egy relatíve alacsony N-igényű növényről van szó, másrészt a talajban lévő tápanyagok hasznosításában is igen jó. A napraforgó a kiegyenlített NPK ellátást igen jól meghálája, a kevesebb nitrogén mellet inkább foszfort és káliumot adjunk ki. Átlagos körülmények között célra vezető a YaraMila 10-24-24 kijuttatása, vetéssel egymenetben, lehetőleg 150-180 kg/ha mennyiségben. Ez a termék az 58% NPK mellett ként, bórt, vasat, cinket és mangánt is tartalmaz. Gyengébb nitrogén szolgáltató talajokon akár a YaraMila 14-14-21, akár a YaraMila 16-27-7 használata a javaslatunk. Természetesen a későbbiekben szükséges a nitrogénkiegészítés, részben a komplex N-tartalmától, részben a talaj típusától függően.

A fejtrágyázásra javasolt kénes nitrogént (YaraBela Sulfan), vagy a vetés előtt közvetlenül, de inkább a kultivátorozással egymenetben alkalmazzuk, figyelembe véve, hogy a teljes nitrogén igénye a növénynek 60-80 kg/ha.

A napraforgó lombtrágyázása nagyon pontosan meghatározható az alkalmazott termékek típusa, és a kijuttatás időpontja szemszögéből. A YaraVita Brassitrel Pro 3 l/ha dózisban a 8-10 levélpár idején optimális. Ezt egy bóros kiegészítéssel tehetjük teljessé, amelyet virágzás előtt ideális kiadni, (YaraVita Bortrac 2 l/ha). A két termék alkalmazásával 10-15 % terméstöbbletet is realizálhatunk.

Szója:

A szója makroelem igényénél első helyen a kálium jelenik meg, de a foszfor is tud terméslimitáló lenni, természetesen jóval kisebb mennyiség szükséges. Nitrogénből az elején kevesebb kell, majd ez később növekszik. Ezeket figyelembe véve alaptrágyázásra a YaraMila 8-20-28 és YaraMila 10-13-25 a két leginkább javasolt komplex műtrágya. Későbbiekben szükséges a nitrogénkiegészítés, a YaraBela Sulfan 150-200 kg/ha mennyiségben; mind a N- mind a S-igényt fedezi. A fejtrágyázás lehetőség szerint az intenzív vegetatív fejlődés idején történjen. A szója lombtrágyázása két terméken alapul, az egyik a YaraVita Brassitrel Pro, amelyet a virágzás előtt adjunk ki (3 l/ha), majd a virágzást követően a magas molibdénigény miatt 0,25 l/ha YaraVita Molytrac is legyen része a technológiának. A bóros kezelés már igazából standard technológia kell, hogy legyen minden olajos-, és fehérjenövény esetében.