március 18, 2020

Napraforgó – műtrágya - hatékonyság – megtérülés!

Szerző: Gyuris Kálmán

A szántóföldi növénytermesztés sikernövénye az elmúlt években egyértelműen a napraforgó volt. Megbízhatóan hozza a 3 tonna feletti terméseket, a kicsit is jobb körülményeket biztosító termelőknél ez a 3,5-4,0 t/ha között van inkább. Természetesen ez nem csak a kiváló hibrideket, hatékony növényvédelmet, hanem intenzív tápanyag-utánpótlást is jelent.

A következő főbb szempontokat kell figyelembe venni napraforgó termesztésekor:

  • Kiváló tápanyagreakcióval rendelkezik (hasonlóan az egyéb olajos növényekhez)
  • Nagyon fontos az NPK arány (óvakodjunk a túlzott N adagoktól)
  • Maximálisan meghálálja a foszfor és kálium alaptrágyát (fokozott figyelem a foszforra)
  • Mezoelemek mindegyike termés limitáló (magnézium, kén, kalcium)
  • Mikroelemek közül a bór, molibdén, mangán a kulcselemek

Ezeknek a gondolatoknak a jegyében az alaptrágyázás esetén a következőkre kell figyelni: A csökkenő nitrogén dózisok mellett emelkedő foszfor és kálium ellátottságot kell biztosítani. A relatíve magasabb káliumigény mellett a foszforellátottság is hasonló jelentőséggel bír, a következők miatt: A növény életében a foszfor biztosítása a vegetáció teljes időszakában szükséges a gyökérképződéstől a szemtelítődésig, illetve a talajok gyengébb foszfor ellátottságát is figyelembe véve tesszük meg javaslatunkat. Első helyen és egyértelműen a YaraMila 8-24-24 használata javasolt technológiától függően teljes felületre 300 -350 kg/ha dózisban, vagy vetéssel egy menetben 150-200 kg/ha dózisban.

Az alaptrágyázáskor kijuttatott alacsony nitrogéntartalmú NPK műtrágyák nitrogén kiegészítésénél egy visszafogott NPK arány (1:1:1, lazább talajon 1,5:1:1) kialakítása a cél. Ennek függvényében fejtrágyázáskor egyrészt figyelni kell a nitrogén összmennyiségére, ami ne legyen több 70-90 kg/ha-nál. Ezt YaraBela Sulfan kénes nitrogén alkalmazásával oldjuk meg.

A következő, az intenzív termesztéshez köthető technológiai javaslat a lombtrágyázásnál jelentkezik. Ebben az esetben a technológia részét képező növényspecifikus termék, a YaraVita Brassitrel Pro használata javasolt 3 l/ha dózisban az első fungicides kezeléssel kijuttatva. A napraforgó fokozott bórigényét figyelembe véve az előzőekben kiadott 200 g/ha bór mellett szükséges és elégséges 1,5-2 l/ha YaraVita Bortrac alkalmazása. Ezt lehetőség szerint csillagbimbós állapot környékén juttassuk ki, így tudjuk folyamatosan a legmagasabb szinten tartani a bórtartalmat a növényben.

A lombtrágyázási kísérleteinkben két év összevont eredményin keresztül mutatjuk be, a kezelések hatékonyságát, sikerét.

Yara  diagram.jpg