május 24, 2020

Napraforgó lombtrágyázás a változó körülmények között

Szerző: Makra Máté

A napraforgó termesztéstechnológiája az elmúlt években jelentős fejlődésen ment keresztül. A termőterülete mutatja, hogy igen fontos szerepet tölt be a vetésszerkezetben, valamint a stabilan 3 t/ha körüli országos termésátlag is igazolja, hogy kellő figyelmet is fordítunk a megfelelő technológia összeállítására.

A napraforgó nagy tápanyagigényű növény. Tápanyagutánpótlási technológiája mégis az alacsonyabb dózisú alap- vagy startertrágyázásban kimerül, köszönhetően mélyre hatoló, a talaj tápanyagkészletét jól hasznosító gyökérzetével. Az alap- és startertrágyák szerepe a gyors kezdeti fejlődés biztosításában nélkülözhetetlen. Igazán látványos hatása van viszont a lombtrágyázásnak, melyre érdemes kiemelt figyelmet fordítani.

A levéltrágyázásra először 6-8 leveles állapotban, az első gombaölőszeres kezelésekkel egymenetben van lehetőségünk. Célszerű ekkor a tankkeverékbe a YaraVita Brassitrel Pro adagolása, ugyanis a korai fejlettségben 3 l/ha dózisban kijuttatva az elmúlt évek alapján (1. ábra) jelentős többletet eredményez. Alkalmazása az aratást követő költség-jövedelem számítások eredményei alapján is többszörösen megtérül: a 3 liter lombtrágya költsége áll szemben a közel fél tonnás terméstöbblettel. Átlagos árakkal számolva ez akár tízszeres megtérülést jelent.

Napraforgó diagram.jpg

Intenzív technológia, valamint a megfelelő technikai háttér esetén a virágzást megelőző permetezési munkálatokkal egymenetben ismételten célszerű lombtrágya kijuttatással is tervezni. Ekkor a YaraVita Brassitrel Pro újbóli 3 l/ha dózisával elmondhatjuk, hogy mindent megtettünk a maximális termés eléréséhez.

A YaraVita Brassitrel Pro hatékony formában és arányban tartalmazza a napraforgó megfelelő fejlődéséhez szükséges kulcsfontosságú tápelemeket. Szuszpenziós formája nagy koncentrációban, a legkorszerűbb formulázásnak köszönhetően kíméletes módon, hosszú időn keresztül nyújt megfelelő ellátottságot. Hatóanyagtartalma 443,6 g/l, fajsúlya 1,537 kg/l mely tulajdonságok egyedivé teszik a lombtrágyák közötti egyébként is nehéz tájékozódásban.   Komplex összetétele, a főbb mikroelemek (bór, mangán, molibdén) mellett magnézium és kalcium és ezek felvehetőségét segítő nitrogén kiegészítéssel nyújt mind a termés, mind a minőség szempontjából jelent biztos és megbízható hatást.

            A bórpótlás hatékony eszköze a YaraVita Bortrac. A 6-8 leveles állapotban kijuttatott Brassitrel Pro kiegészítéseként 1,0-2,0 l/ha dózisban csillagbimbós állapotban kijuttatva a virágzáskori bórigény fedezésére használható.

2.jpg

Az elmúlt időszak alapján látszik, hogy több esetben célszerű lehet valamelyest eltérni az ,,alaptechnológiáktól”. A hosszan tartó csapadékszegény időszakok a talaj tápelemtartalmának relatív hiányát okozhatják, vagyis ott van a hatóanyag, de átmenetileg a növény számára nem hozzáférhetően. Éppen ezért olyan kiegészítéseket érdemes tennünk, melyekkel segítjük a növények fejlődését. Erre kiválóan alkalmas a YaraVita Universal Bio, mely általános összetételű, elsősorban NPK lombtrágya, mikroelemkiegészítéssel. Megfelelő kiegészítője 3,0 l/ha dózisban a ,,-trel” végződésű növényspecifikus levéltrágyáinknak.

            Csillagbimbós állapotban, akár a Brassitrel Pro, akár a Bortrac megfelelő kiegészítője a YaraVita Thiotrac, mely összetételéből eredően a magas olajtartalom kialakulásához szükséges.

22.jpg
  1. A napraforgó lombtrágyázására javasolt YaraVita termékek összetétele

A lombtrágyák közötti különbségek összehasonlításához a www.yaravita.hu oldalon található kalkulátoraink egyszerűen és gyorsan megmutatják a különböző termékek összetétele közötti különbségeket. Különösen fontos ez a különböző dimenzióban (g/l, mg/l, m/m%) megadott összetételek közötti gyors kiigazodáshoz. Számoljunk, mielőtt választunk: a YaraVita lombtrágyák kiváló ár-érték arányával, alacsony hektárdózisával, valamint a formulázásból származó előnyöknek köszönhetően minden szempontból kiemelkedik a mezőnyből.

A TankMix adatbázis (www.tankmix.com vagy TankMixIT mobilalkalmazás) a növényvédőszerekkel, illetve hatóanyagokkal, de akár a YaraVita lombtrágyák egymással való keverhetőségéről nyújt információt. Amennyiben nem található a permetezni kívánt tankmix eredménye, akkor a szükséges információk megadását követően 24 órán belül emailben kapunk információt a keverhetőségről.

A lombtrágyázás célja a terméshozamok maximalizálása, illetve a növény stresszes állapotban való támogatása, az átmeneti hiányok kezelése, megelőzése. Az időjárási szélsőségek, csapadékhiányos időszakok hosszának növekedése azt követeli meg tőlünk, hogy a nehéz körülmények mellett mindent megtegyünk, amivel rajtunk kívül álló körülményekhez igazodva, a lehetőségeink szerinti maximális termésszintet tudjuk elérni. Ehhez a Yara biztosítja a megfelelő eszköz tárát, valamint szaktanácsadás formájában a felhasználáshoz a támogatást.