február 05, 2024

MIT ÉRDEMES és MIT NEM SZABAD?

Szerző: Gyuris Kálmán

A 2024 tavaszi felkészülés jegyében továbbra is az árlisták böngészése, valamint az alap matematikai műveletek uralják „szakmai” gondolkodást. Mielőtt a végső döntést meghozzuk azért egy-két dolgot érdemes figyelembe venni. A mögöttünk lévő 2023-s év csapadékban igen jól ellátott volt, (1901-től napjainkig a 8. legcsapadékosabb év) azaz a talajok természetes tápanyagszolgáltató képessége sokkal jobb képet mutatott, mint amilyen a tényleges, valamint a terméssel kivont tápanyag mennyisége magasabb volt, mint a szárazabb években. Emellet az elmúlt években gyakorlatilag megszűnt az NPK kijuttatás, így a növényeink egyre inkább kiszolgáltatottabb helyzetbe kerülnek. Azt a dilemmát kell feloldani, hogy az összes egyéb termelési költség megtérülését kockáztatjuk egy tényező elhagyásával, vagy azzal még növeljük a költséget, és így kell eredményt elérni. Segítségül szeretnék egy-két gondolatot megosztani a gazdálkodókkal.

Fokozott figyelmet fordítsunk a magas foszfor tartalmú NPK műtrágyákra. Ez részben eddig is elfogadott volt, de most ennek a jelentősége még sokkal nagyobb. Az ideális termékkel a kezdeti fejlődéskor jelentkező, azonnali foszforigényt is kielégítő, majd a vegetáció végéig azt biztosító termékkel tudunk sikeresek lenni.  Kettő olyan Yara termék található a portfóliónkban, amely ezeknek megfelel. Legmagasabb foszfortartalommal a YaraMila 16-27-7 rendelkezik, ahol a 27 % foszfor mellett a 16 % nitrogén is komoly induló mennyiséget jelent. Hasonló összetételű termékeknek sok esetben- a starter nevet adják más gyártók, ami tökéletesen mutatja, hogy ideális a kezdeti fejlődéshez, gyökérképződéshez, de annál azért több, mert a vegetáció teljes egészét végigkíséri. A makroelemek mellett kén- és cinktartalom javítja még a termék hatékonyságát. A másik szintén kiemelt figyelemre méltó termékünk a YaraMila 10-24-24, amely az NPK piacon a leginkább kedvelt és keresett összetétel. A kiemelkedő foszfortartalom mellett magas a kálium is, így ezeket egyszerre, harmóniában lehet kijuttatani. Az alacsonyabb nitrogéntartalom a kezdeti időszakban elegendő, de azt rövid időn belül ki kell egészíteni. Itt a kén és cink mellett még bór, vas, mangán is található a termékben. Azt nem is kell hangsúlyozni, hogy mindkét termék oldékonysága, szemkeménysége, homogenitása kiemelkedik a mezőnyből, ezért a tavaszi felhasználás az igazi területe ezeknek a termékeknek. Külön kedvelt a csökkentet dózist lehetővé tevő, vetéssel egymenetben történő kijuttatást alkalmazó termelők esetében, ahol a 150 kg/ha mennyiséggel már sikeresek lehetünk.

A kezdeti foszfor biztosítására lehetséges megoldás a Yara NP-Starter, amely a mikrogranulátum piacon a legmagasabb foszfortartalommal bíró termék (47 %), mellette nitrogén (10,5 %), illetve cink (1,8 %), és egy kis bór teszi komplexé a terméket. Az általunk javasolt 10-15 kg/ha dózis és a rendkívül kedvező ár együttesen azt eredményezi, hogy az általa elért gyors kezdeti fejlődés, homogén állomány, hidegben is könnyebb foszfor felvétel együttesen egy megtérülő kiadás.

Abban az esetben, ha a lombtrágyázásra is gondolunk, akkor két termékkört érdemes figyelembe venni; az egyik a klasszikusnak mondható, növényspecifikus termékek használata, amely a repce estében a YaraVita Brassitrel, a kalászosoknál a YaraVita Gramitrel. Mindkét termék esetében azonos a dózis (3 l/ha), és ami még közös, hogy minél korábban juttassuk ki a termékeket. Amennyiben a cikk elején kiemelt foszfor kérdésre koncentrálunk, és ezt lombon keresztül kívánjuk segíteni, akkor a YaraVita Kombiphos az ideális megoldás, ahol a 450 g/l foszfor mellett komoly K-, Mg-, Zn- és Mo- tartalom is segíti növényünk fejlődését.

Fejtrágyázással kapcsolatban csak egy mondat: A YaraBela Sulfan összetétele, növényre, talajra gyakorolt hatása, fizikai, kémiai tulajdonságai sokkal több előnyt jelentenek, mint egy átlagos kezelés esetén felmerülő hektáronkénti pár ezer forintos többletköltség, ami már a kén és nitrogén együttes alkalmazásakor megtérül.

A címben feltett kérdésre a válasz: nem szabad abban a hitben ringatni magunkat, hogy minden év olyan csapadékos lesz és a tápanyagfeltáródás könnyen megy. Figyelembe kell venni, hogy a folyamatos tápanyagkivonás szépen lassan, de folyamatosan erodálni fogja a terméseredményeket, növelve a többi termelési költség kockázatát. Remélem a „mit érdemes” részre is sikerült olyan választ adni, ami lehetővé teszi a sikeres gazdálkodást 2024-ben.