május 11, 2015

Minőségjavítás - őszi búzánál, száraz időszakban

Szerző: Gyuris Kálmán

A klasszikus ismeretek alapján a zászlóslevél megjelenésekor, kiterülésekor 100 kg MAS kijuttatása javasolt, minőség javítás céljából. A száraz időjárási periódusok -valószínűleg 2015 is ide tartozik- megnehezítik ennek a technológiai elemnek az alkalmazását.

A kijuttatás elvégzése csak a feladat kipipálását jelenti, de a célt nem igazán érjük el vele. Elegendő nedvesség hiányában nem oldódik fel a műtrágya, a növény számára felvehetetlen marad. Ezen gondolatok jegyében más megoldás után kell nézni. A lombon keresztül történő felvételnek nem akadálya a csapadékhiány, ezért érdemes inkább ebbe az irányba elmozdulni.

A Yara ajánlatában szereplő termékek közül  ki szeretném emelni a YaraVitaTM Thiotracot. A rendkívül magas hatóanyag tartalom egy igen kedvező árral párosulva alkalmassá teszi erre a feladatra. Minden egyes liter 750g SO3 és 200g N kombinációját tartalmazza. Természetesen a javasolt mennyiség sok mindentől függ, az eddigi nitrogén kijuttatástól, a minőségi elvárásoktól, stb. 5-8 l/ha adagban már kilós mennyiségű nitrogént adunk ki, amely mellett közel 5-6kg SO3 is része a kezelésnek. Ezek a mennyiségek -figyelembe véve a lombon keresztüli hatékonyságot- komoly részesei lehetnek a jó minőségű termést biztosító technológiának. A termék kijuttatása a kalászvédelemmel egy menetben elvégezhető, a gombaölő szerekkel keverhető. A termék a megszokott Yara kereskedőknél elérhető, 200 liter felett a kereskedő megrendelését követően közvetlenül a végfelhasználóhoz szállítunk. Bármilyen kérdés esetén, akár technológiai, akár elérhetőséggel kapcsolatban, keresse a Yara szaktanácsadóit!