április 20, 2020

Minden igényre YaraVita, avagy az ősziek okszerű lombtrágyázása tavasszal

Szerző: Makra Máté

Sokat írunk az időjárási szélsőségekről, hiszen az időjárás mindig tartogat valami újdonságot, mely még a sokat látott agronómusokat is meg tudja lepni. Mit lehet tenni, hogy növényeink ne szenvedjenek kárt? Az igények folyamatos nyomon követése mellett az okszerű tápanyagellátás fokozza a növényeink ellenállóképességét, melyhez a Yara továbbra is biztosítja a szükséges eszköztárat.

A szélsőségek mára a növénytermesztés részévé váltak, feladatunk ehhez a legnagyobb mértékben alkalmazkodni, és időben dönteni azokról a beavatkozásokról, melyekkel növényeinket felkészítjük ezekre a külső hatásokra.  Az eddigi áprilisi időjárás sem maradt szélsőségek nélkül, pedig még alig néhány nap telt el, sorra dőltek meg a hidegrekordok, érdemi csapadék pedig kilátásban sincs. Ez utóbbira mondhatjuk, az elmúlt évek alapján már hozzászokhattunk. Őszi vetésű növényeink életében viszont igen fontos ez az időszak: az intenzív növekedés nagyadagú tápanyagigénnyel is társul, melyet mennyiségben és a tápelemek arányának tekintetében is ki kell elégíteni.

A repce ebben az időszakban naponta akár 4-6 kg nitrogén hatóanyagot is felvehet a talajból, a kalászosok felvétele sem sokkal marad el ettől. A nitrogénen túl ebben az időszakban van a legnagyobb szerepe a mikroelemeknek, rövid ideig tartó hiánynak is jelentős mértékű kiesés tulajdonítható. Még a szemre jól kinéző, hiánytünetet nem mutató állományokban is előfordulhat a szükségesnél alacsonyabb mértékű ellátottság.

Március során több kalászos és repceállományból vettünk levélmintákat. Az eredmények kézhezvétele után néhány fontos megállapítást tehetünk:

  • a magas nitrogénellátottság igazolja a tavaszi fejtrágyák hasznosulását,
  • az őszi alaptrágyázásnál érdemes a káliumnak kiemelt figyelmet szentelni,
  • a kalászosok három kulcsfontosságú mikroeleme (Cu, Mn, Zn) közül általában kettő hiányban van,
  • a magnézium- és a kalciumellátottság, ha elégséges is, de az alsó határértéket sok esetben alig meghaladóan.
  • a kalászosokban is tapasztalható bórhiány, melyre a későbbiekben érdemes figyelmet szentelni,
  • a repcében az előző évekhez hasonlóan jelentkezik molibdénhiány, melyre érdemes a jövőben nagyobb jelentőséget tulajdonítani.

A korábbi évek tapasztalatai, és az elvégzett vizsgálatok is igazolják a YaraVita ún. növényspecifikus lombtrágyák összetételének szakmaiságát: a szükséges tápelemek ideális arányú komplex keverékei, a megfelelő formulációban, hatékony formában, vagyis azokat a tápelemeket tartalmazzák, melyek lombon keresztüli pótlásával a hatékonyságot a legnagyobb mértékben tudjuk fokozni.

Példa a 2020 márciusában elvégzett levélvizsgálatok során kapott eredményekre

Őszi búza, Felsőrajk, Zala megye, Mintavétel: 2020. március 19.

Tápelem

Mérték-egység

Megalab határérték

Őszi búza

Értékelés

Nitrogén

%

3

5,27

Magas

Foszfor

0,3

0,32

Megfelelő

Kálium

3,5

2,73

Kissé alacsony

Kalcium

0,4

0,4

Megfelelő

Magnézium

0,12

0,11

Kissé alacsony

Kén

0,25

0,28

Megfelelő

Vas

mg/kg

50

233

Megfelelő

Mangán

35

59,4

Megfelelő

Réz

7

4,8

Alacsony

Cink

25

13

Alacsony

Bór

6

4,9

Kissé alacsony

Molibdén

0,1

0,36

Megfelelő

A YaraVita Gramitrel kalászosokban tavaszi kijuttatás esetén egészen a zászlóslevél megjelenéséig alkalmazható, egyszeri kijuttatásnál 3 l/ha, két alkalommal megosztva pedig 2-2 l/ha dózisban célszerű kijuttatni. Ezzel gyakorlatilag a magas termések teljes mikroelem igénye fedezhető.

Repcében pedig a YaraVita Brassitrel Pro egészen a virágzás kezdetéig biztonsággal használható, mellyel az ekkor szükséges tápelemek iránti igények teljes mértékben fedezhetők. A jelentőségét fokozza a magas kalcium-tartalma, mely szárrepedéssel szembeni ellenállóságát is növeljük a növénynek. A termékben található bórral együtt pedig szinergista módon egymás hatását fokozzák.

Az elkövetkező időszakban a mono, vagyis egy tápelemet tartalmazó YaraVita lombtrágyáink abban az időszakban javasoltak, amikor az adott tápelemmel szemben jelentkezik fokozott igény. A YaraVita Bortrac a repcében közvetlenül a virágzást megelőzően a korábban kijuttatott Brassitrel Pro megfelelő társa 1-2 l/ha dózisban. A levélvizsgálati tapasztalatok alapján pedig érdemes kalászosokban is a soron következő növényvédelmi kezelésekkel 0,5-1,0 l/ha dózisban a tankkeverékben kijuttatni.

     Egy-egy tápelemmel szembeni kifejezetten nagy igény, vagy igazolt hiány esetén használhatóak önmagukban is a YaraVita Mantrac (500 g/l mangán), Coptrac (500 g/l réz), Zintrac (700 g/l cink) és Molytrac (250 g/l molibdén) összetételek is. A versenytársakkal való összehasonlításban a kiugróan magas hatóanyagtartalom következtében igen alacsony dózisok mellett juttathatók ki.

A YaraVita Thiotrac a magas kén- és nitrogéntartalmának köszönhetően száraz időszakban általános kondicionáló szereppel bír, akár a későbbi Gramitrel kezelések kiegészítőjeként, akár önmagában. A kalászvédelem idejében pedig meghatározó a minőségi paraméterek emelésében.

            Tankkeverékben való kijuttatáskor célszerű a TankMix adatbázisban ellenőrizni a kiválasztott növényvédőszerekkel való keverhetőséget, melyben jelenleg több mint 50.000 elvégzett keverési próba eredménye kereshető. Amennyiben nem találjuk, a szükséges adatok megadását követően pedig 24 órán belül megkapjuk a Yara angliai laborjából a kívánt keverés eredményét.

            A megváltozott logisztikai rendszerünk következtében célszerű a YaraVita rendeléseket a megszokottnál néhány nappal korábban jelezni kereskedő partnereink felé. A legtöbb YaraVita lombtrágya április elejétől jelentős készletekkel megtalálható az ország minden pontján, melyekről kereskedő partnereink, vevőszolgálatunk és szaktanácsadó kollégáim is készséggel adnak tájékoztatást.