március 24, 2016

Miért a Yara?

Szerző: Tóth Milena

Először is engedjék meg, hogy bemutatkozzam: Tóth Milena vagyok.

 Alföldi kisparaszti családból származom. A nagyszüleim, szüleim is kertészkedtek, elsősorban fűszerpaprikát és primőr árut termesztettek. Tőlük örököltem a földművelés és növénytermesztés szeretetét. Agrármérnökként végeztem Hódmezővásárhelyen. Szakmérnöki diplomát szereztem növényvédelemből, tápanyag-gazdálkodásból és talajtanból. 1997-től a pécsi – az azóta már sokszor nevet változtató, de nekem mindig így megmaradó – Növényvédő Állomáson dolgoztam talajvédelmi felügyelőként. Közel 19 évet dolgoztam a közigazgatásban. Munkámban igyekeztem naprakész jogi és szakmai ismeretekkel segíteni az ügyfeleket. A gazdákkal, beruházókkal, tervezőkkel jó kapcsolatot alakítottam ki, melynek alapja a korrekt, szakmailag megalapozott, és segítőkész hozáállás volt. Idén márciustól a Yara Hungária Kft. dél-dunántúli területének képviseletét látom el. Úgy gondolom, a Yaránál - mint a világ egyik piacvezető műtrágya-gyártó és értékesítő cégénél – a megszerzett tudásomat és tapasztalataimat az Önök sikerének érdekében tovább kamatoztathatom és gyarapíthatom.

És hogy választ adjak a címben feltett kérdésre számos indokom van:

A Yara termékek széles választéka áll a termelők rendelkezésére, mind szántóföldi, mind kertészeti kultúrákban. Növényekre és tápelemekre is specializált műtrágyákat is forgalmaz. A termékek garantált minőségűek, a legmagasabb normák szerint gyártott anyagok. A kifogástalan fizikai paraméterek biztosítják a tápanyagok megfelelő és egyenletes kijuttatását. A hatóanyagra vetített ár miatt is versenyképesek a Yara termékek a műtrágyapiacon. A Yara Hungária Kft.-nek jól működő honlapja van, a yara.hu, melyen számos hasznos gyakorlati tanácsokat is kaphatnak.

Előzőekben említettem a növényspecikus műtrágyákat. A Yara egyik ilyen terméke a YaraVitaTM Brassitrel Pro nevű új generációs lombtrágya, melyet olajos növényekre fejlesztettek ki. A megfelelő hozam és a jó minőségű termés előállításának alapfeltétele a kiegyensúlyozott tápanyag-ellátás. Ennek érdekében a három legfontosabb elem (N-P-K) mellett a mikroelem utánpótlásra is figyelmet kell fordítani. A repce kifejezetten tápanyag igényes növény. A tavaszi intenzív növekedés időszakában fokozottan igényli a bórt. A bór élettanilag a növények szénhidrát anyagcseréjében, a sejtfal szerkezet kialakításában vesz részt, segíti a virágképzést és a megtermékenyülést. Kötött és meszes talajokon csökkenhet a bór felvétele. Hiánya esetén gátolt a különböző szövetek képződése és fejlődése. A jó bór-ellátás a virág- és termésképzésre kedvezően hat. Az optimális termésminőség és mennyiség eléréséhez a harmónikus mikroelem-ellátottság is hozzájárul. A repce élettani folyamataiban számos egyéb mikroelem is szerepet kap: a mangán a lipidszintézisben vesz részt, ezzel növeli az olajtartalmat. A magnézium a klorofillképzéshez nélkülözhetetlen, a molibdénnek a fehérje anyagcserében kulcselem.

Lombtrágyázással a növényeket a talaj kémhatásától függetlenül láthatjuk el a szükséges „vitaminokkal”. A repce 8-11 levele már elegendő felületet biztosít a lombtrágya felvételére. A növény viaszos levelén a megtapadást a YaraVitaTM termékekben található ragasztó és felületi feszültség csökkentő anyag segíti.

A termék összetétele (116 g/l MgO, 60 g/l B, 70 g/l Mn, 4 g/l Mo, 8,1 % Cao, 69 g/l N) a szükséges mikroelemeket optimálisan biztosítja. A Yara technológiája 8-11 leveles állapotban javasolja a YaraVitaTM Brassitrel Pro kijuttatását 2-3 l/ha dózisban. Napraforgóban két alkalommal, 6-8 leveles, illetve csillagbimbós fejlettségnél ajánlott 3-3 l/ha mennyiségben. A lombtrágyázás a betegség ellenállóságra, a kaszatképződésre és az olajtartalomra is kedvező hatással van.

A termék a legtöbb növényvédő szerrel keverhető.

A keverhetőségről a www.tankmix.com oldalon is tájékozódhat.