augusztus 01, 2022

Mi újság a Yaránál?

Szerző: Gyuris Kálmán

Ez a kérdés az elmúlt időszakban több lett, mint udvariassági kérdés a kollegák részéről. A drasztikus változások következtében éles kérdéssé vált, amire lehetőség szerint konkrét és naprakész választ kell adni! Ezt most írásban, a főbb termék csoportok szerint igyekszem megtenni.

Kezdem a szántóföldi alaptrágyákkal, amivel ezen a helyen kevésbé szoktam foglalkozni, de most kivételt teszek. A Yara Hungária kínálatában megszokott összetételek elérhetőek, beszerezhetőek. A Yara 8-24-24 (ez nemsokára 10-24-24 lesz), valamint a YaraMila 16-27-7 a megrendelést követően egy-két héten belül leszállításra kerül. Csak a két legfontosabb összetételt emeltem ki, de a több összetétel is elérhető, rendelhető.

Lombtrágyázásról annyit, hogy a kalászosok őszi kezelésére a YaraVita Gramitrel az ideális termék. Abban az esetben, ha a foszfor kerül a középpontba, akkor a YaraVita KombiPhos, vagy a YaraVita Zeatrel lehet a megoldás. Kertészeti partnereinknek felhívom a figyelmét a YaraVita Safe K termékünkre, amely 500 g/l kálium tartalmával minden káliumigényes kultúra kezelésére ideális a vegetáció utolsó időszakában. Ha olyan termékekről beszülünk, ahol a betárolás fontos, akkor a kalciumos lombtrágyázás a zárókezeléseknél elengedhetetlen. Itt a YaraVita Stopit az ajánlat, bármikor lehet használni, minimum 5 l/ha dózisban. Abban az esetben, ha alma, vagy csonthéjas gyümölcs színezését szeretnénk javítani, akkor a YaraVita Seniphos a megfelelő termék; úgy színez, hogy nem öregít, friss marad a gyümölcs.

Kertészeti felhasználónak változatlan összetételekben és kiszerelésben tudjuk biztosítani a Ferticare és a YaraTera Kristalon család tagjait a vízoldható NPK és mikroelem kijuttatásra. Aki mono műtrágyákkal dolgozik, azoknak felhívnám a figyelmét: egyes termékek hosszabb szállítási idővel érhetőek el.

A granulált, szulfátos NPK műtrágyáink között legfontosabb a YaraMila Complex, amely kiváló fizikai tulajdonságaival, oldékonyságával kiemelkedik a mezőnyből. A technológiában méltó társa lett az elmúlt években a Yara Rega 9-0-36 összetétel. Ez a termék amilyen jól szórható (ideális szemcsekeménység, szemcseméret), olyan jól is oldódik. Precízen, pontosan adagolva a hasznosulása a maximális. A magas kéntartalom, ideális N/K arány, klórmentesség stb., olyan tulajdonságok, amelyek együttesen biztosítják a sikert. A termékcsaládot folyamatosan fejlesztik, tovább javítva az oldékonyságot, a ph-t, stb.

Minden egyes beszerzés kapcsán rá kell kérdezni az árra, és a szállítási határidőre, mert folyamatosan változnak. Összeségében minden termékünk elérhető, beszerezhető. Annyiban változtatni kell a beszerzési startégián, hogy nagyobb készlettel kell mindenkinek rendelkezni a biztosságos működéshez.  A Móra-Input és a Yara folyamatos, napi kapcsolatba van, így az ottani kollegák naprakészek, de ha valami nem egyértelmű, bizonytalan, akkor hívjon, megtaláljuk a választ a problémára, és megkeressük a megoldást.