augusztus 17, 2021

Mi újság a Yaránál?

Szerző: Gyuris Kálmán

Ezt a kérdőmondatot választottam címnek, a partnerek legtöbbször ezzel a rövid kérdéssel kezdik a beszélgetést, amire sokféleképpen lehet válaszolni, csak röviden nem.

Ezt a kérdőmondatot választottam címnek, a partnerek legtöbbször ezzel a rövid kérdéssel kezdik a beszélgetést, amire sokféleképpen lehet válaszolni, csak röviden nem.

A választ kezdjük a legaktuálisabb résszel, a szántós NPK vonallal:

 Itt javában tart a szezon, az összes ellentmondásával, kiszámíthatatlanságával. Természetesen elsősorban a repce termesztésben gondolkodó partnereket szorítja legjobban az idő, valamint a „matek”, de azért, ha valaki figyeli a repce piacáról szóló híreket, akkor igen nagy valószínűséggel bízhat egy jó évben a következő betakarításkor. A kalászos esetében több szempontból egyszerűbb a helyzet, könnyebb számolni, több az idő, itt csak a búza/árpa arány az, ami feladja a leckét.

Az elmúlt évek/évtizedek megszokott, megkedvelt összetételei ott vannak a palettán, a YaraMila 8-24-24, 7-20-28, 16-27-7 változatlan összetételben és minőségben elérhető a kereskedőinknél. A magas kálium a repce, a magas foszfor pedig elsősorban a kalászos termesztők igényét elégíti ki. A dózisokról csak annyit, hogy a repce esetében a 300-350 kg/ha mennyiség a javasolt adag, az intenzitástól, a talaj állapottól függően. Egy új összetétel is megjelent a kínálatunkban, a YaraMila 12-24-12, amely a többi termék esetében megszokott kén (5%) mellett magnéziumot is tartalmaz (2 %). A Mila család tagja, ami garancia a minőségre, mind fizikailag, mind oldékonyság, felvehetőség szempontjából. Átlagos dózisban 300 kg/ha elsősorban az őszi kalászosok alaptrágyája lehet. Itt külön felhívnám az őszi árpa termesztök figyelmét, - amely az idei év siker növénye lett, biztos növekszik a felület-, egy ilyen összetétel ideális lehet.

A második kérdés az általában nitrogén-fejtrágyázás körben hangzik el, ahol az ajánlatunk a YaraBela Sulfan-ra koncentrál. Akik bátran belevágtak ennek a terméknek a használatába az elmúlt években, kivétel nélkül sikeresek voltak. A termék összetétele, szórásképe, minősége, a termésre gyakorolt hatása kiemeli a mezőnyből. Azt gondolom, amikor ekkora hektár költségek és árbevételek alakultak ki, akkor a nitrogén egy részét mindenképpen kénes – nitrogénnel kell kielégíteni, javítva nitrogén hatékonyságát, megszüntetni a kén hiány okozta kockázatot. A termék az ősz folyamán érkezik, amikor a felhasználásra kerül, már itt lesz.

Lombtrágyázás területén a legegyszerűbb a helyzetünk, ha valaki minden „zavaró” tényezőt kiiktat, és csak a hatóanyagra, árra, minőségre koncentrál, akkor a YaraVita család termékeit választja. Repce esetében őszi kezelés a YaraVita Brassitrel 2 l/ha, kalászosoknál ugyanez a YaraVita Gramitrel.

Itt egy mondat erejéig ki kell térnem az őszi foszfor kérdésre. A magas árak miatt sokan csökkentik, felezik, esetleg elhagyják az őszi NPK kijuttatást. Majd, amikor már ott van a kikelt állomány, (esetleg egy jó ár is látszik a szezon végén), akkor mégis felmerül a kérdés, hogyan tudjuk ezt korrigálni. Az egyik lehetséges eszköz a lombtrágyázás. A YaraVita Kombiphos az, amit első helyen javaslunk, illetve a Zeatrel, (a különbség a mangán, cink eltérő mennyisége.). Ilyenkor ezekből a termékekből az 5l/ha az ajánlatunk, mert azért itt makro elem pótlásról van szó, amelyet teljes egészében semmivel nem lehet kiváltani, csak korrigálni. Bizonyos esetekben kertészeti termékek is megoldást jelenthetnek, (öntözés, starterezés stb.).

Minden ilyen esetben azt javasoljuk, kérjük, hívja a Yara régiós szakemberét, és együtt keressük meg a jó megoldást. Ezt azért is javaslom, mert a termékek beszerezhetősége, elérhetősége kapcsán mi tudnunk naprakész információt adni!