február 14, 2021

Mert hajózni nem csak muszáj, hanem érdemes is

Szerző: Tóth Milena

Az emberi élet folyamatának, a viszontagságokon túljutásnak, az élet viharaival való küzdelemnek – legyen az sikeres, vagy sem - szimbóluma lett a hajó, a hajózás. Megjegyzem, a Yara logója 1910 óta egy hajó. Ahogy régen a vízre szálló matrózoknak, úgy ma a termőföldön gazdálkodóknak is számos kihívással kell megküzdenie: időjárás, logisztika, szakmai felkészültség, technikai felszereltség stb.

Ehhez a kemény és kihívásokkal teli út sikerességéhez cégünk két dologgal is hozzá tud járulni:

  1. Muníció:

A kikötőből történő elinduláskor fel kell tölteni a készleteket, kell élelmiszer, néha fegyver is. Ha ezt áttételesen a gazdálkodásra vetítjük, akkor szükség van jó minőségű tápanyagforrásra a termelendő növények számára. Kínálatunkban a YaraMila család termékei szerepelnek. A legáltalánosabban elterjedt és kedvelt a YaraMila 8-24-24 NPK összetételű komplexünk. Ezzel nyugodt vizekre lehet evezni, mert szinte minden növénynél és minden talajtípusnál használható. Ahol magasabb káliumellátásra van szükség, ott ajánlható a YaraMila 7-20-28 is. Mindkét termék kén és mikroelem kiegészítéssel rendelkezik. Csúcsminőségű fizikai tulajdonságaik (kemény szemcse, kiváló vízoldékonyság) miatt vetéssel egymenetben is használhatók. Teljes felületre a növény- és talajellátottság függvényében 250-350 kg/ha, vetéssel együtt kiszórva 150-250 kg/ha dózisban javasoljuk. Ahol az alapellátás megfelelő, vagy őszi feltöltő trágyázás megtörtént, oda ajánljuk a YaraMila 16-27-7 összetételű komplexet (150-250 kg/ha), vagy a Yara NP starter mikrogranulátum műtrágyánkat 15-20 kg/ha adagban.

Ha már felszedtük a horgonyt és (jó)úton vagyunk, akkor következő technológiai elem a fejtrágyázás. Ez a művelet kiemelt jelentőségű, fontos a jó időzítés, a kivitelezés, a termékválasztás és a megfelelő mennyiség eltalálása. A műtrágyákból származó szulfát tápanyagként azonnal elérhető a növények számára és könnyen felszívódik. A YaraBela Sulfan (24 % N, 15 % SO3) műtrágya a ként kalcium-szulfátként tartalmazza, amely nagymértékben vízoldható, így gyorsan eléri a növények gyökereit. A kén nitrogénnel (50-50 % nitrát- és ammónium-nitrogén arány) kombinálva, egymás szinergista hatását kihasználva gyors hatást érhetünk el nem csak a kifejezetten kénigényes kultúrákban, hanem – elsősorban rejtett hiányként megjelenve – más kultúrákban, pl. kukoricában is.

Ha a széltől duzzadó vitorlával szeretnénk elkerülni a zátonyokat – növényesítve tápanyaghiányokat, - a forgószeleket – azaz stresszes állapotokat, - és jó minőségű árut szeretnénk piacra vinni, akkor nem hagyható ki a lombtrágyázás. Három fontos tényezőt kell a mérleg egyik tányérjába tenni: hatóanyagtartalom, dózis és ár/érték arány. Ezekhez hozzá lehet tenni azokat a tulajdonságokat, amelyek maguktól értetődően a YaraVita lombtrágyák jellemzői: esőállóság, hosszú tartamhatás, felületi feszültség csökkentő hatás. Helyszűke miatt csak két termékre hívnám fel a figyelmet, ami nélkül ne hagyják el a kikötőt: gabonákban a YaraVita Gramitrel, olajosokban a YaraVita Brassitrel Pro. Növényspecifikus, magas hatóanyagtartalmú lombtrágyák, 3-4 l/ha dózisban az első fejtrágya utáni első permetezéskor kijuttatva. A teljes YaraVita portfóliót megtalálják a yara.hu honlapunkon.

  1. Szakmai segítség

Térkép, navigáció, számos technikai eszköz, azaz szakmai javaslatok a szaktanácsadóinktól, folyamatosan frissülő honlapunkról, ingyenes appok a keverhetőségről (TankmixIT), a hiánytünetek felismeréséről (CheckIT), és a differenciált N kijuttatási térkép készítésének lehetősége (www.at-farm.com).

Hajózzunk és érjünk révbe együtt 2021-ben is!