március 05, 2018

Mérföldkőhöz ért a Yara

Szerző: Yara Hungária

2007. őszén jelentették be a norvég Yara és a finn Kemira GrowHow műtrágyagyártók és forgalmazók akvizícióját. A Kemira GrowHow ebben az időben Európa elsőszámú műtrágya gyártója volt, a Yara pedig világ viszonylatban töltötte be ezt a helyet. A két vállalat összeolvadásával a Yara tovább erősítette pozícióját a világban, és immár Európában is a legmeghatározóbb műtrágya gyártóvá vált. 

Magyarországon hivatalosan 2008. márciusában kezdett a Yara, ami nemcsak a magyarországi piacot, de Romániát és a balkán országokat is érintette. A 10 éves évforduló alkalmából hívtuk meg kereskedőinket rendezvényünkre az A38 hajóra – oda, ahol 2007-ben megalakulásunkat ünnepeltük. 

Olaf Günther-Borstel ügyvezető igazgató video üzenetében röviden beszélt a Yara világban betöltött szerepéről. Elmondta, hogy 160 országban több mint 15 millió gazdálkodó számára 15 ezer kolléga közös munkája biztosítja a kiváló minőségű műtrágyát és gyártásához, valamint felhasználásához szükséges szakmai tudást. 

Éri Ferenc kereskedelmi igazgató előadásában összefoglalta, mi is történt az elmúlt időszakban a Yara Hungária Kft. életében, a cég portfóliójában. Beszélt a hazai piac kihívásairól, nehézségekről, és sikerekről. Mindkét vezető kiemelte, hogy a Yara központi stratégiája még inkább előtérbe helyezi a termelőket, a termelők igényeit, elvárásait. Ennek a stratégiának a bevezetése Magyarországon nem okoz különösebben nagy változást, hiszen már a kezdetek óta szoros és interaktív kapcsolatot ápolunk a gazdálkodókkal. 

És néhány adat vállalatunk életéből: 

A Yara Hungária Kft. összesen 34 alkalmazottal dolgozik, akik Magyarországon, Romániában és a Balkánon végzik az értékesítést, és minden hozzá tartozó feladatot, mint a marketing, logisztika és a pénzügy. Az utóbbi két évben a magyar szaktanácsadói csapat 3 fővel bővült, hogy még inkább törekedjünk a Yara által kitűzött célokhoz és még közelebb kerüljünk a termelőkhöz. 

Jelenleg több mint 70 féle termék található a portfólióban, amely az évek során nőtt, és annyiban módosult csak, amennyiben a piaci visszajelzések azt megkívánták. Termékpalettánk lefedi a szántóföldi és kertészeti tápanyagellátás teljes vertikumát, vagyis a nitrogén és más monoműtrágyáktól, a szántóföldi és kertészeti NPK műtrágyákon át a speciális lombtrágyákig bezárólag minden megtalálható. 

Kiemelt figyelmet kap a kiváló minőségű, és egyre nagyobb piaci részesedést követelő YaraVita lombtrágya család, amely 2008 év második felétől van jelen a piacon. Azóta több mint háromszorosára emelkedett az éves eladott mennyiség. 2017-ben 8-10% körüli piaci részarányt tudhattunk magunkénak. Ez a fejlődés részben annak is köszönhető, hogy a lombtrágyázás ma már a tápanyagellátási technológiák szerves részét képezik. 2012-től értékesítünk nitrogént a magyar piacon. A YaraBela Extran és a kénes kiegészítésű YaraBela Sulfan – bár a gyárak távolságának köszönhetően hátrányos helyzetből indulunk a piacon, mégis eredményes éveket tudhatunk magunk mögött. 

2008-2009-ben a válság az NPK piacot is érzékenyen érintette, ami először egy intenzív árrobbanást, majd a következő évben ugyanilyen intenzív árzuhanást produkált. Bár 2011-ben rossz évet zártunk, azóta a stabil és lojális termelői körnek, valamint a termék kimagaslóan jó fizikai és kémiai minőségének köszönhetően és a keleti import ellenére az eladott mennyiség évről évre egyre nagyobb. 

A kertészeti szegmens egyre nagyobb kihívásokkal néz szembe ma Magyarországon, hiszen egyre kisebb területen végeznek ma termelést, és a profitszint is egyre kisebb mind termelői, mind kereskedői szinten egyaránt. Bár a versenytársak is egyre erősebbek, a Yara piaci részaránya több mint 50%. 

Hálásak vagyunk annak a partneri körnek, akik a kezdetek óta velünk együtt azon dolgozik, hogy a hazai termelők megbízható forrásból kiváló minőségű műtrágyával gondoskodhassanak élelmiszereinkről. Ezúton is köszönjük együttműködésüket, támogatásukat! Hisszük, hogy nem csak további tíz év, de sokszor tíz évnyi együttműködés vár ránk! 

Yara Hungária