április 08, 2020

Mennyiség és minőség YaraVita lombtrágyákkal

Szerző: Makra Máté

Kalászosainktól nem csak magas termést, hanem kiváló minőséget is elvárunk. Ennek feltétele, hogy a szükséges tápanyagok a fejlődés minden időszakában rendelkezésre álljanak, mind mennyiség, mind pedig a szükséges arányok tekintetében. A tavaszi nitrogén- és kén pótlás mellett a lombtrágyázási technológiának is biztos helye van, a YaraVita lombtágyák évek óta bizonyítják hatékonyságukat a szélsőséges tavaszi időjárási viszonyok mellett is.

A Yara ajánlása a kalászosok lombtrágyázására a YaraVita Gramitrel, mellyel a kulcsfontosságú mikroelemek pótlása végezhető el komplex formában. A kalászosok réz, mangán és a cink igénye igen jelentős, a Gramitrel-ben megtalálható tápelemek aránya ezen igényeknek megfelelően lett összeállítva (lásd mellékelt ábra). Komplexitását erősíti magas magnéziumtartalma is, így a tavaszi időszakban egy termékben található meg az összes ilyenkor fontos, és lombon keresztül hatékonyan pótolható tápelem. A kijuttatás időzítését célszerű a korai fejlődési időszakra időzíteni. Hatékonysága a bokrosodás és a zászlóslevél megjelenése közötti időszakban alkalmazva a legjelentősebb. Ha van lehetőség két alkalommal kijuttatni, akkor 2 l/ha dózisban a bokrosodás végén, majd ismét 2 l/ha mennyiségben két nóduszos állapotban, amennyiben csak egy alkalommal tervezünk, 3 l/ha legyen a dózisa.

diagram1.jpg

A YaraVita Gramitrel 2-4 l/ha dózisban fedezi kalászosok teljes mikroelemigényét

A tavaszi időszakban jelentkező időjárási szélsőségek szükségessé tehetik, hogy a makroelemek kiegészítő jellegű pótlását is megtegyük. Hosszabb száraz periódus alatt átmenetileg a talajból való felvehetőség gátolt, ilyenkor a kisadagú, lombon keresztüli pótlásukra érdemes figyelemmel lenni. Bokrosodás végi időszakban a YaraVita Thiotrac 2-3 literes dózisa, majd a szármegnyúlás során a YaraVita Universal Bio 3-5 l/ha dózisban akár önmagukban, akár a Gramitrel szükség szerinti kiegészítéseként nyújtanak segítséget a kritikus időszakokban.

               A YaraVita Thiotrac magasabb 5-10 l/ha dózisban való kijuttatása a kalászvédelemmel egymenetben jelentős minőségjavító szereppel bír, magas kén- és nitrogéntartalmának (750 g/l SO3, 200 g/l N) köszönhetően.

               A YaraVita lombtrágyák magas hatóanyagtartalom mellett alacsony hektáronkénti dózis mellett biztosítják a növények lombon keresztül fedezhető igényét. Ezt a hatást erősíti a megfelelő formulázási technológia, mely kiváló esőállóságot, több hetes hatástartamot biztosít, így kevesebb kezelés mellett is hatékony formában, hosszú időn keresztül jelentenek tápelemforrást.

               A költséghatékonyság megköveteli, hogy egy alkalommal több különféle anyagot juttassunk ki tankkeverék formájában. A YaraVita lombtrágyák a legtöbb tankkeverékben kijuttathatóak, de keverési próba elvégzésére, vagy a tankmix adatbázis több tízezer eredményére támaszkodhatunk (www.tankmix.com vagy TankMixIT).