április 30, 2022

Megoldás a kritikus helyzetekre

Szerző: Kovács András

A gyümölcstermesztésben az egész évet kritikus időszakok sorozatának lehet tekinteni. Ezt a megállapítást 10 évvel ezelőtt nem mertem volna leírni, de az időjárási körülmények nagyon megváltoztak, és ezért megnehezítik a gyümölcstermesztő kertészek életét. Elég, ha a virágzáskori lehűlés okozta kötődési problémákra, a hőségnapok számának növekedésére, a víz- és csapadékhiányra, az erős sugárzásra, jég és szélviharokra gondolunk. Nyilván a Yara termékek sem tudnak megvédeni minket ezektől a szélsőséges időjárásoktól, de kritikus helyzetekben segítenek a növénynek, hogy átvészeljék a stresszhelyzetek.

A Yara kutatói olyan fejlesztéseket vittek véghez mind a termékek formulációjában, mind az összetételekben, amelyek kiemelkedően segítik a növényünk zavartalan fejlődését akkor is, ha a fent leírt kedvezőtlen körülmények érik, vagy segítenek a károkat csökkenteni.

A cégünk lombtrágyáit YaraVita termékcsalád név alatt forgalmazzuk. A termékekről általánosságban fontos tudni, hogy túlnyomó többségben szuszpenziós lombtrágyák, ennek köszönhetően esőállósággal és tartamhatással rendelkeznek, növényvédőszerekkel jól keverhetőek, nem okoznak perzselést, és extra magas a hatóanyagtartalmuk. A keverhetőségről pontosabban tájékozódhatnak a Tankmix.com weboldalon vagy a hasonló nevű mobilalkalmazáson.

A gyümölcstermelőknek kifejlesztett egyik termékünk a YaraVita Frutrel (69g/l N, 240 g/l P2O5, 280 g/l CaO, 100 g/l MgO, 20 g/l B, 40 g/l Zn). Ez a termék segíti a termő növényeket a jó kötődésben. Gondoljuk át, mennyire fontos szerepe van a kora tavaszi időszakban a foszfornak, bórnak és a cinknek. A foszfor a generatív szervek képződésében, a jobb és hosszabb virágzásban segítenek. A két mikroelem pedig a csíratömlő kialakításában. A termék nagyszerűsége abban rejlik, hogy ezeket a hatóanyagokat egyszere juttatjuk ki. A termék minőségi alapanyagokból készül, ezért nincs esélye a perzselés kialakulásának. Több éves termelői tapasztalat szerint a termesztés során is tökéletesen vizsgázott a termékünk. A vegetáció során folyamatosan kell használni a YaraVita Frutrel-t, estleges stresszhelyzetek (pl. aszály, jégverés stb.) átvészelésekor pedig növelni kell a dózist. Fontos, hogy szüret előtt 3 héttel végezzük el az utolsó kezelést.

szilva teljes virágzásban.jpg

A YaraVita termékek közül használható még a gyümölcsösekben, kötődés javítására a YaraVita Bortrac 150 g/l B), dózisa 1,5-2 l/ha. A kijuttatás időpontja erős bimbós állapotig. Akár kétszer is célszerű elvégezni a kezelést. A cink pótlására a YaraVita Zintrac (700 g/l Zn) a jó technológiai megoldás. Dózisa: 0,5-1 l/ha.

A mangán, a magnézium, illetve a kalcium pótlására YaraVita Mantrac (Mn 500 g/l), YaraVita Magtrac (Mg 500 g/l), és YaraVita Stopit (CaO 224 g/l) a Yara termékjavaslata. A mangános lombtrágyánkat a Golden fajtakörnél a korai lombhullás megelőzésére megelőző jelleggel 0,5 l/ha dózisban legalább két alkalommal, magnéziumos lombtrágyát 1, esetleg 2 alkalommal 2-4 l/ha dózisban kell kijuttatni. A kalciumos lombtrágyát 4-6 alkalommal kell kijuttatni, dózisa 5 l/ha.

A YaraVita Seniphos, ami a szüret előtti színeződés segítésére használható, minden gyümölcs esetében beépíthető a technológiába. A termék folyékony kiszerelésű, ezért könnyű a kezelése. A formulázásának köszönhetően perzselést nem okoz. A YaraVita Seniphos–t önmagában kell kijuttatni, mert a növényvédőszerek a termék színező hatását csökkenthetik. Két kezelés javasolt; az első időpontja: amikor a gyümölcsön láthatóak a fedőszín kezdeti jelei (ez szüret előtt 3-4 hét), a második az első kezelés után 7-10 nappal. A dózisa: 10l/ha.