augusztus 06, 2018

Megéri ősszel is Yara tápanyagba befektetni

Szerző: Tóth Gábor

Az őszi vetésűek közül meghatározó szántóföldi növényeink az őszi búza és a káposztarepce. Az elmúlt évtizedben mindkét növénynél változott az agrotechnológia és az intenzítás mértéke.

Új intenzív fajták/hibridek kerültek a köztermesztésbe, melyek tápanyagigénye jelentősen megnőtt. Lecsökkent a hektáronkénti vetőmagmennyiség (repce esetében kb. tized részre a korábbinak), technológiai elem lett az őszi gyomirtás, és a regulátorozás repcében. Az alacsonyabb tőszám okán egyre fontosabbá vált, hogy megvédjünk minden egyes növényt a gombabetegségektől, és kiaknázzuk a genetikában rejlő terméspotenciált. Ennek egyik leghatékonyabb eszköze a talaj és levélanalízisre alapozott növényspecifikus tápanyagellátás.  A Yara úttörő volt a szántóföldi és a kertészeti kultúrák növényre specializált tápanyagellátásának kidolgozásában.  Ehhez nagy segítségünkre volt elődeink évszázados tapasztalata.

A mennyiség mellett egyre inkább előtérbe kerül a megtermelt alapanyagok minősége is, még ha ez  árkülönbözetben nem is  mindig  realizálódik.  A megcélzott paraméterek eléréséhez elengedhetetlen az okszerű tápanyag–utánpótlás.

Miért szükséges ősszel az állomány  tápanyagellátására odafigyelni?

  • Egyenletes állomány biztosítása az egységes keléssel
  • Ideális fejlődési állapot elérése a nyugalmi időszak kezdetére  
  • Tápanyaggal feltöltött, egészséges  állomány, biztonságos áttelelés
  • Az őszi fényszegény, rövidnappalos periódusban elősegíti a fotoszintézist, és a tápanyag beépülését.
  • Jó tavaszi start megalapozása

Yara technológiai ajánlata az őszi tápanyag-ellátásra:

A műtrágyaválasztásnál figyelembe kell venni  a növény igényét és a talajtípus függvényében a talaj tápanyagellátottságát.

Ha a főnövényünk őszi káposztarepce és nincs talajvizsgálati eredményünk, akkor az  általános érvényű elv, hogy  káliumtúlsúlyos összetételt válasszunk.  A széles P/K arány lehetőséget biztosít hogy a legjobb összetételt válasszuk az adott tábla talajtípusához,  például YaraMila8-24-24, 7-20-28, 9-12-25 stb.

Búza esetében az első helyen kell említenünk a YaraMila 16-27-7-t, mely  őszi vetésű kalászosok ideális műtrágyája.  A  nitrogén és a foszfor  aránya az ideális 2:1 arányhoz közelít. Azokon a területeken ahol a kálium szint lényegesen alacsonyabb, vagy nagy kálium igényű növény volt az elővetemény , akkor a Yara Mila 8-24-24 lehet a megoldás.

Ha a nitrát alapú NPK gyártást vizsgáljuk világviszonylatban, akkor elmondható hogy a  Yara vezető helyet foglal el ebben a technológiai  szegmensben a gyártó kapacítás alapján.  A Yara komplex mútrágyacsaládját a YaraMila márkanév fémjelzi. Nézzük, melyek azok a tulajdonságok, amelyek világviszonylatban is  népszerűvé tették a YaraMilát:

5 érv a YaraMila komplex melegen granulált műtrágya mellett:

  • NPK mellett létfontosságú mikroelemek  felvehető formában.
  • Két különböző hatásmechanizmusú foszforformát tartalmaz (P-Extend – nagyobb hatékonyság, hosszabb hatástartam a talajoldatban)
  • A széles  P/K aránynak köszönhetően jól adaptálható a különböző adottságú talajtípusokra
  • Nehézfém szennyeződéstől mentes (gyártáshoz szükséges alapanyag kinyerés saját Yara bányákból)
  • 100 év szaktudása minden granulában

 

Összefoglalva:

Az őszi alaptrágya kijuttatása, a hatóanyag arányok és mennyiségek helyes  megválasztásával lényegesen befolyásolja  a biztonságosságot és eredményességét. A Yara tápanyagellátással ennek eredőjeként  növekedni fog a  jövedelmezőségünk .