február 18, 2020

Még nem késő tavaszi műtrágyát rendelni!

Szerző: Tóth Milena

A Yara 2020-ban továbbra is jelen van a magyar piacon közkedvelt prémium minőségű komplex YaraMila műtrágyáival. Törzsvásárlóinknak nem kell elmagyarázni, hogy mit is jelent az, hogy prémium minőség, viszont azoknak, akik eddig csak kacérkodtak a gondolattal, hogy Yarát vásároljanak, hadd segítsünk a döntésben.

Érvek a kémia oldaláról:

 1. Egyetlen szemcsében ugyanaz a tápelem összetétel van, így hatékony tápanyagforrást biztosít a növények számára.
 2. Talaj- és növényspecifikusan megválasztható összetétel:
 • YaraMila 8-24-24: a joker, mivel szinte minden tavaszi növény esetén javasolható alaptrágyaként. Kiegyensúlyozott foszfor- és káliumtartalmával minden talajtípuson jó használható.
 • YaraMila 7-20-28: az igényes felhasználóknak, mivel magasabb káliumtartalmával ideális alaptrágyája lehet a káliumigényes kukoricának, napraforgónak, illetve a magnézium és kén tartalmával, valamint bór, vas, mangán és cink mikroelem kiegészítésével teljeskörű tápelemellátást tud biztosítani.
 • YaraMila 16-27-7: a jó kezdet kulcsa, mivel magas nitrogén- és foszfortartalmával starter-hatást biztosít. Ugyanakkor ajánlható még káliummal jól ellátott talajokon, vagy ahol már ősszel megtörtént a káliumutánpótlás.
 • YaraMila 9-12-25: ideális alaptrágyája lehet az összes tavaszi vetésnek, többek között a cukorrépának és a szójának is.
 • YaraMila 14-14-21: tápanyaggal megfelelően, vagy jól ellátott talajok komplex tápanyag-utánpótlására javasoljuk.
 1. A termékek az NPK tartalom mellett mezo- és/vagy mikroelem kiegészítéssel rendelkeznek.
 2. A bennük lévő nitrogén nitrát és ammónium formában van megosztva 30-40: 60-70 arányban. Ennek abban van a gyakorlati jelentősége, hogy a növény rendelkezésére áll egy azonnal felvehető nitrogénforma és egy lassabban – a nitrifikáció függvényében – feltáródó nitrogénforma is. További előny, hogy a nitrát-nitrogén szinergista módon segíti a kálium, magnézium, kálcium felvételét is a növény számára.
 3. A YaraMila műtrágyák nagyon jó vízoldékonyságúak, ezért is kedvelik különösen azok a partnereink, akik vetéssel egymenetben használják fel.
 4. Az alapanyagfelhasználásnak köszönhetően nehézfémtartalmuk jóval a megengedett határérték alatti.

Érvek a fizika oldaláról:

 1. A melegen történő granulálás miatt a szemcsék kemények, nagy szilárdságúak, így nem porladnak, nem tapadnak össze.
 2. A szemcsék mérete és sűrűsége közel azonos, ezért kiváló a szóráskép.

Kukorica és napraforgó alá vetéssel egymenetben történő kijuttatással ajánlhatjuk még Yara NP starter mikrogranulátum termékünket. Feltétlenül javasoljuk használatát, ha korai vetést terveznek, vagy a foszforpótlás elmaradt, vagy csak ősszel történt meg, illetve ha a talaj pH-ja nem a 6,5-7,5 optimum zónán belül van. Egységes szemcsmérete egyenletes kijuttatást tesz lehetővé. Az egyenletes eloszlás friss, könnyen elérhető tápanyagot ad a csíranövénynek, biztosítva ezzel a gyors gyökeresedést és kezdeti fejlődést.

 Ha még nem vásárolta meg a fejtrágyának való nitrogénjét, akkor figyelmébe ajánljuk a YaraBela Sulfan műtrágyánkat. 24 %-os nitrogén tartalma (50:50 arányú nitrát N és ammónia N) mellett 15 % SO3-t is tartalmaz. A kén jó példa a "másodlagos" tápelemre, melynek szerepe "elsődleges" a kénigényes növények (repce, búza) tápanyag-ellátásában. Alapvető szerepet játszik a fehérjék építőelemeinek számító aminosavak előállításában, így elválaszthatatlan kapcsolatban van a nitrogénnel. A kén felvételi csúcspontja egybeesik a nitrogénével, ezért a kén és a nitrogén alkalmazásának időpontja is lehetőleg egy időben történjen.

Reméljük sikerült megkönnyíteni a választást! További szakmai segítségért keresse szaktanácsadóinkat! A termékek beszerezhetők, megrendelhetők a www.yara.hu honlapon felsorolt kereskedőpartnereinknél.