március 08, 2021

Matematika: jeles, környezetismeret: jeles

Szerző: Szabari Szabari

„Ha a nevezők különböznek, át kell alakítani a törteket úgy, hogy nevezőik azonosak legyenek. Ezt hívják közös nevezőre hozásnak.” – tanítgatom a számtan egyik alapvető tézisét ötödik osztályos kisfiamnak, egy februári estén. Másnap dolgozat. Mindannyian megtanultuk valamikor, de ezen a „sok eszkimó-kevés fóka” magyarországi lombtrágya-piacon képesek vagyunk ezt elfelejteni. Milyen mértékegységet látunk a címkéken, gyártói honlapokon, prospektusokon? Tömegszázalék? Vegyesszázalék? Vagy g/l, urambocsá’ mg/l? Hozzunk tehát közös nevezőre, így tudunk csak összehasonlítani egy kezeléssel kijuttatott hatóanyagtartalmat, egységnyi hatóanyagárat és hektárköltséget. Ezek után minden egyértelmű, átlátható és kiszámítható lesz.

A jeles matematika után jön a jeles környezetismeret, hisz jelen írásom a YaraVita lombtrágyacsalád bizonyítványáról szól. Gyártásuk és fejlesztésük mögött 1967 óta immáron 54 éves tudás és globális tapasztalat áll. Valamennyi terméket a legkomolyabb minőségi előírások betartásával, kiváló minőségű, toxikus nehézfémektől és szennyező anyagoktól mentes alapanyagokból állítanak elő. A piacra kerülést minden esetben teljes körű, üvegházakban és szántóföldi körülmények között történő, többismétléses tesztelés előzi meg, a gyártás folyamatát pedig szigorú belső ellenőrzés és pontos nyomonkövethetőség jellemzi.

            A tavasz beköszöntével kezdődhetnek az idei első - növényvédelemmel összekapcsolt - lombtrágyázási munkák. A YaraVita termékekre jellemző koncentrált hatóanyagtartalom, összetétel, az egyedi formulázás, a kiváló esőállóság és a több hónapos tartamhatás mind-mind garanciát jelentenek a hatékony felhasználásra. Alábbi két vezértermékünket a mindenkori technológiába építve javasoljuk, ahol a fenológiához igazodó, lehető legkorábbi kijuttatás egy többszörösen megtérülő befektetést fog eredményezni.

               Kalászos gabonáink növényspecifikus terméke a YaraVita Gramitrel, 2008 óta Magyarországon a YaraVita termékcsalád egyik zászlóshajója, literenként több, mint fél kg: 604 g/l összes hatóanyagtartalommal. Magnézium, mangán, réz és cink egy termékben, tápanyagigényt és felvételi dinamikát követő, ideális arányban. A speciális nedvesítő, felületi feszültség-csökkentő és ragasztóanyag szintén benne van a (16,5 kg-os!) 10 literes kannákban. Ajánlott dózisa tavasszal, a legkorábbi kijuttatást alkalmazva 3 l/ha, vagy ha lehetőség van növényvédelmi munkákhoz kapcsoltan a megosztásra: 2x2 l/ha a javaslatunk. Bokrosodáskor illetve szárbainduláskor, egészen a zászlós levél kiterüléséig 2-2 l/ha, az intenzív vegetatív növekedési szakasz lombon keresztüli támogatásaként.

A másik növényspecifikus vezértermékünk a YaraVita Brassitrel Pro, kifejezetten az olajos és fehérjenövények igényeire kifejlesztve. Nagy hatóanyagtartalmú (443 g/l), formulázott, szuszpenziós, magas fajsúlyú (1,537 kg/l) koncentrátum, magnézium, mangán, bór, molibdén és kalcium egy kannában. Repcében, tavasszal a vegetáció megindulását követően, 3 liter/ha dózisban, járulunk hozzá mind a tél által megviselt állományaink regenerációjához, mind a tavaszi, robbanásszerűen jelentkező tápanyagigény fedezéséhez.

A permetezési szezon beindulásakor egy zsebben elférő segítség a Yara TankmixIT alkalmazása. Ingyenes, bárki számára elérhető applikáció okostelefonra. Egy online, folyamatosan frissülő, több mint 40 000 db keverési próbát tartalmazó adatbázis, melyet a YaraVita gyártási központjában, az angliai Pocklington-ban dolgozó kollégák tartanak naprakészen, a 2010-es évek elejétől napjainkig. Egy személyre szabott támogatás, mind a felhasznált YaraVita lombtrágya dózisát, a víz mennyiségét, a növényvédőszer hatóanyagok típusát, dózisát illetően, legyen szó gyomirtó, gombaölő vagy rovarölő szerről.

 

Az idei első szállítmányok már február első felében megérkeztek a kereskedő partnereinkhez, a folyamatos ellátás biztosított, valamennyi termékünk elérhető. A tavaszi, első félévi igények teljes lefedésével és a készletek ütemezett utánpótlásával az idei évben is ott van és ott lesz a technológiákba épített YaraVita.

A gazdálkodóink körében a mai napig fontos, hogy „kijöjjön a matek” és jeles legyen az a dolgozat.