március 28, 2021

Március végi határszemle, nemcsak virtuálisan!

Szerző: Gyuris Kálmán

Egy hónappal ezelőtt volt belvíz, teljesen telített talajok, optimális nedvesség, foltokban megjelenő szárazság, ahogy a klasszikus mondás tartja: volt itt minden. Na ebből lassan csak a szárazság maradt egy „kis” faggyal megspékelve. Tudjuk, ilyenkor ez a kettő jegyben jár! A teljesség igénye nélkül, nézzük milyen aktualitásokkal találkozunk:

Tavaszi vetésűek: A talajmunkák zöme jó minőségben elkészült, a komoly hideg azért a korai vetéseket blokkolta, sokkalta lassabban melegszenek a talajok, a száraz és hideg talaj komoly kockázatot hordoz magában. Természetesen van, aki a meglévő nedvesség felhasználásában gondolkodik, és ezért siet. A starter típusú műtrágyák felhasználása, - részben vásárlása – most történik. A kiváló oldékonyságú, magas fizikai paraméterekkel rendelkező YaraMila termékeket még be lehet szerezni, folyamatosan van áru. Három összetétel emelkedik ki a mezőnyből, a YaraMila 8-24-24, a YaraMila 7-20-28, valamint a YaraMila 16-27-7. Az első kettő klasszikus alaptrágyaként funkciónál, akár teljes felületre, (250 -350 kg/ha) akár vetéssel egy menetben (150-200 kg/ha) juttatjuk ki. A 16-27-7 összetétel igazi starter műtrágya, magas nitrogén és foszfor található benne, mellettük kálium, és cinkkel, bórral kiegészítve. Elsősorban vetéssel egymenetben javasoljuk, az előbbiekkel hasonló dózisban.

Az elmúlt hetek egyik legkeresettebb terméke a YaraNP Starter nevű mikrogranulátum. A termék zöme a kereskedőinknél van, de még újabb rendelésekre is van lehetőség. A 47 % foszfor és a 10,5 % nitrogén mellett lévő 1,8 % cink és a bór garancia a sikerre, az általunk javasolt mennyiség hektáronként 10-15 kg.

Őszi vetések aktualitásai: Itt értelemszerűen a következő technológiai lépéseknél tartunk, úgymint a fej-és lombtrágyázás. Nézzük előszőr a fejtrágyázást!

Átlagosan az első megvan (nem átlagosan van, aki a másodikat is kiszórta és van, akinek még az első is hátra van), a későbbieknél különösen hiányzik a bemosó csapadék. Ezen a piacon a Yara Hungária a kénes nitrogénnel van jelen. A YaraBela Sulfan (24 % N és 15/18% SO3) pozitívumai az ideális N/S arány, kiemelkedő fizikai tulajdonságai, valamint a piacon lévő össze ilyen típusú termék közül a legkedvezőbb a talajra gyakorolt hatása. A régebbi beszállításokból található még némelyik nagykereskedőnél, valamint természetesen új rendelésre is van lehetőség.

Lombtrágyázás: A növényspecifikus termékeink felhasználásnak az ideje most van, vagy most következik. Kalászosok esetén a YaraVita Gramitrel 3 l/h dózissal a szükséges és indokolt réz, cink és mangán kiadásra kerül, egy komoly magnézium mennyiséggel kiegészítve, így jön össze a több mint 600 g hatóanyag, amely ezen az áron verhetetlen a magyar piacon. Hasonló elvek és számítások mentén alkalmazandó a YaraVita Brassitrel Pro a recében, szintén három liter hektáronkénti dózisban. Természetesen itt más elemek találhatóak a termékben, (kalcium, magnézium, bór, mangán, molibdén). A szárazság és hideg indokolttá teszi bizonyos eseteken az egyéb termékek felhasználást, pl. a YaraVita Universal Bio nevü termékünket, amely a magas NPK tartalom mellett teljes mikroelem sorral rendelkezik. Stresszes helyzetekben 5 l/ha mennyiségben javasoljuk a használatát.  Ha egyértelműen foszfor ellátási problémával találkozunk, akkor ezen termékek mellet még szóba jöhet a YaraVita Zeatrel, amelyben 440 g /l P2O5 található, és ebből egyszeri 3-5 l/ha dózis esetén már igen komoly foszforutánpótlást tudunk biztosítani. Ez a kukorica standard növényspecifikus terméke, de extrém helyzetben az előbbi kultúrákban is használható. Ezenkívül egy termékre hívom még fel a figyelmet, ez a YaraVita Thiotrac, amely extra magas kén és nitrogén tartalmával (750, illetve 200 g/l) segít a kénpótlás megoldásban.

Röviden ennyi a legfontosabb szántföldi aktualitásunk, minden technológia, termék megtalálható a honlapon: a www.yara.hu oldalon, illetve a szaktanácsadó csapatunk -elsősorban online, de a zárt helyek kerülése esetén személyes kapcsolat is lehetséges - kereshető a megszokott telefonszámokon.