május 01, 2021

Májusi teendők, javaslatok tápanyagfronton

Szerző: Gyuris Kálmán

Az időjárásra, mint talán a legfontosabb termesztést befolyásoló tényezőre nem kívánok túl sok szót vesztegetni, mindannyian érezzük, tapasztaljuk, de befolyásolni nem tudjuk. Annyiban érintem csak, amennyire a következményei befolyásolják a különböző tápanya-utánpótlási dolgainkat.

Őszi kalászosok: Nagyon lassan fejlődnek, a hideg talán jobban visszafogta őket, mint amennyire az jó lett volna, de abban lehet bízni, hogy a hónapfordulóval megérkező felmelegedés egy robbanásszerű fejlődést hoz az állományok életében. Ennek a kiszolgálására még mindig nem késő a YaraVita Gramitrel használata, a magas magnézium-, mangán-, réz- és cinktartalom nagyon fontos lehet ezekben a rendkívül gyors fejlődést stimuláló napokban. 3 l/ha mennyiségben alkalmazzuk a készítményt. A május vége, június első felére datálható kalászvédelemmel egymenetben a YaraVita Thiotrac 5 l/ha mennyiségben javasolt, ilyenkor már a magas kén és nitrogén kijuttatás a fontosabb.

Őszi káposztarepce: Nagyon sokféle a fejlettség, a virágzás minden stádiuma megtalálható, ennek megfelelően a készítmények is többfélék, amelyeket javaslunk. A megkésett, lemaradt állományoknál a növényspecifikus YaraVita Brassitrel Pro 3 l/ha dózisban alkalmazandó, illetve itt egy bóros kiegészítés (YaraVita Bortrac) a virágzás hatékonyságát javítja. Virágzás után itt is a 750 g/l SO3-tartalmú Thiotrac-ot használjuk, minimum 5 literrel.

A tavaszi vetésűek esetében finoman fogalmazva is vontatott a kelés, nehezen indulnak be az állományok. Akinek még hátravan a vetés, azoknak most fokozottan ajánlom a mikrostarter használatát (10-15 kg/ha mennyiségben). Az ilyen hideg talajokon, elhúzódó keléseknél hatékony igazán ez a termék. A Yara NP Starter fizikai tulajdonságai mellett a rendkívül magas hatóanyag-tartalmával (47 % foszfor, 10,5 % nitrogén, 1,8 % cink és 0,15 % bór) is kiemelkedik a mezőnyből a kedvező ára mellett.

A kukorica lombtrágyázására a YaraVita Zeatrel 4-5 l/ha az ajánlat. A literenkénti közel fél(!) kg foszfor mellett kálium, magnézium és cink segít átvészelni a korai foszforfelvételi nehézséget, növeli az állomány kiegyenlítettséget, biztosítja későbbiekben az elegendő cinket. Természetesen, ha csak a cink pótlásban gondolkodunk, akkor a lombtrágya mezőny legmagasabb hatóanyagtartalmával rendelkező YaraVita Zintrac 0,5 l/ha mennyiségben az ideális megoldás.

Napraforgó lombtrágyázása egy olyan terület, ahol nagyon pontosan követhető, a technológiába beilleszthető javaslattal tudunk Partnereinknek segíteni. A vezértermék a Yaravita Brassitrel Pro, mint növényspecifikus lombtrágya, amelyet a korai gombaölőszeres kezeléssel (6-8 levélpár) javasolt kijuttatni, 3 l/ha adagban. Magas kalcium-, magnézium-, mangán-, bór- és molibdén-tartalma garancia a sikerre. Ideális esetben ezt egy 1,5-2 l/ha YaraVita Bortrac követi csillagbimbós állapotban. Ha biztosak vagyunk benne, hogy erre a beavatkozásra nem fog sor kerülni, akkor ezt a bór mennyiséget a korai Brassitrellel adjuk ki.

A „kisebb” kultúrák esetében a szójánál a Molytrac 0,25 l/ha, a cukorrépa területeken a Brassitrel 3-4 l/ha, és a Bortrac 2 l/ha adagban mindenképpen kerüljön kijuttatásra.

Kertészeti, szántóföldi zöldségekkel foglalkozó kollegák figyelmét itt szeretném felhívni a YaraRega 9-0-36 összetételű, klorid mentes, kiválóan oldódó granulált termékünkre, amellyel ebben az évben jelenünk meg előszőr a piacon.