március 02, 2020

Lombtrágyapiaci helyzetkép

Szerző: Gyuris Kálmán

Tápanyag-utánpótlás terén talán itt történt a legjelentősebb változás az elmúlt években, évtizedekben. A kezdetekben csak nitrogén-oldatot és minimális mikroelem mennyiséget tartalmazó termékeket egyre többször váltották fel a jobb minőségű, magasabb hatóanyag-tartalmú, formulázott lombtrágyák.

Az elmúlt időszak fejlesztéseinek következtében lehetővé vált, hogy a termékek kiemelkedően magas hatóanyag-tartalommal rendelkezzenek, amelyet a növények a tartamhatásnak köszönhetően hosszú időn keresztül tudnak felvenni, folyamatosan a rendelkezésükre áll. Az egy-másfél hónap egyenletes felvétel már elvárás a prémium kategóriás termékek esetében. Az első diagram a YaraVita Mantrac-ot, a második a YaraVita Zintrac-ot mutatja.

YV Mantrac tápelem-tartalom.jpgZintrac tápelem-tartalom.jpg

Ez lehetővé teszi a korai kijuttatást, így a maximális hatékonyság elérését. Az ilyen tipusú termékek (pl. YaraVita Gramitrel, Yara Vita Brassitrel Pro) természetesen esőállósággal, tapadásfokozóval rendelkeznek.

Formulázott termék.jpg

További tények:

A szántóföldi növénytermesztés lett a fontosabb felhasználási terület, ezen növényeket termelők igénylik azokat a megoldásokat, amelyekkel csökkenteni lehet a stresszhelyzeteket, javítani lehet a mezo-, és mikroelem hiányt. A termelők igen jól felismerték a növényspecifikus termékek előnyeit; bátran és sikeresen alkalmazzák őket.

Nagyon sok termék jelenik meg a piacon, de azt látjuk, hogy a jól bevált, megbízható helyről származó lombtrágyacsaládok tartják pozíciójukat, sőt növekednek.

A jövővel kapcsolatban elmondható, hogy a következő időszakban a különböző termésnövelő anyagok, biostimulátorok szerepe erősödik. Ez a klasszikus lombtrágyák használatára is hatással lesz, de ennek mikéntjét nehéz előre megjósolni. A magas hatóanyagot tartalmazó termékeket a piac továbbra is előnyben fogja részesíteni (nincs más megoldás), de azt nem lehet előre látni, hogy a biostimulátorok és a mikroelemek kombinációja - amely éllettanilag nagyon nehéz és differenciált kérdés – hogyan fog alakulni.

A Yara az eddig is remekült bevált, kisérletekkel bizonyított technológiai javaslatait kínálja a termelőknek, ahol a növényspecifikus termékek (YaraVita Gramitrel, YaraVita Brassitrel Pro, YaraVita Zeatrel, YaraVita Frutrel) adják az alapot - ezen termékek korai kijuttatása garantálja a cikk első részében leírtakat, - és ezt egészítjük ki mono készítményekkel.  

Minden termékkel, technológiával kapcsolatos részletes információt megtalálnak parnereink a yara.hu honlapunkon, a keverhetőséggel kapcsolatos információkat pedig a www.tankmix.com felületen.