március 24, 2020

Levéltrágyázás az idei évjárat figyelembevételével, avagy valóban más ez az évjárat?

Szerző: Tóth Milena - Gyuris Kálmán

Ha az elmúlt 30-50 évet nézzük, akkor valóban nagyon eltérő az évjárat, mert ilyen száraz tél után ilyen csapadékos március, majd ilyen kemény fagyok az elmúlt napokban valóban rendkívüliek. Ha az elmúlt 3-5 évet nézzük, akkor semmin se csodálkozzunk, mert ahogy szokták mondani, „teljesen megbolondult az időjárás”, nincs már évjárat, csak adott helyzet, amire gyorsan és hatékonyan reagálni kell.

Milyen helyzetekkel találkozik most a termelő, illetve milyen problémákra kell jó megoldást keresni?

-Jól fejlett erős állomány, intenzív növekedés.

-Átlagos, vagy gyengébb állomány, amelyet még a fagy is sújtott.

-Rendelkezésre áll növényanalízis, mely alapján konkrét információk vannak.

-Tavaszi vetés, hideg talaj, gátolt foszfor felvétel.

Legegyszerűbb a válasz az elsőre, mert itt használhatók a jól bevált, magas hatóanyag-tartalmú növényspecifikus Yara termékek a normál (3-4 l/a) dózissal (lásd: YaraVita Gramitrel, YaraVita Brassitrel Pro) a további fejlődéshez szükséges legfontosabb mezo-és mikroelem biztosítása érdekében. Természetesen a későbbiekben a YaraVita Bortrac 1,5–2 l/ha mennyiségben mindenképpen ajánlott.

A második esetben mindenképp egy „univerzálisabb” megoldás szükséges, ahol NPK és mikroelem is részét képezi a kezelésnek. Ilyenkor a YaraVita Universal Bio használata lehet a célszerű, legalább 5 l/ha dózisban. Az állomány állapotától függően megfontolandó, hogy kalászos esetében egy csökkentett dózisú (1,5-2 l/ha) YaraVita Gramitrellel, vagy repcénél Brassitrel Pro-val kiegészítsük-e, illetve, ha van rá lehetőség és a növényzet regenerálódása is megtörtént, akkor 10-14 nap után ismételt kezelést végezzünk csak a növényspecifikus lombtrágyával, de akkor már normál dózisban.

Abban az esetben, ha naprakész növényvizsgálati eredményünk van, akkor értelemszerűen azt kell figyelembe venni, az alapján kell keresni a megoldást. Az elmúlt időszakban a hozzánk beérkezett minták, eredmények, információk alapján a legtöbb esetben mangán, cink, réz, magnézium valamelyikének hiányával találkoztunk. Ezeknek a kezelésére gabonákban – nem véletlen! - a YaraVita Gramitrel tökéletesen alkalmas. A növényanalizísek ezenkívül még két elem hiányát mutatták ki több alkalommal. Az egyik a bór, melynek pótlása, biztosítása az olajos növények esetében kezd a technológia részévé válni, inkábbb kalászosok esetében meglepő a hiánya. Itt a szükséges mennyiség biztosítása lényegesen könnyebbb, 1 l/ha mennyiségben kijuttatva a YaraVita Bortrac-ot bőven fedezi a búza igényét. A másik elem a kálcium; ilyenkor vagy YaraVita Brassitrel Pro alkalmazása lehetséges, (Gramitrel + Brassitrel 2-2 l/ha), vagy önálló kalcium kijuttatása (YaraVita Stopit 3-5 l/ha).

A negyedik eset, amiről szót kell ejteni: a hideg talajok és a foszforfelvétel kérdése. Ez minden tavasszal probléma, ciklikusan többször is visszaköszönő téma. Ekkor javasoljuk a YaraVita KombiPhos alklamazásást, amely nagyon magas foszfortartalma mellett káliumot, cinket, mangánt, magnéziumot is tartalmaz. Érdemes ezt a terméket nagyobb figyelembe részesíteni!

Nem tudjuk milyen kihívások előtt állnak még növényeink, jöhet még hideg, aszály vagy forróság is. Egy biztos, a jól fejlett, tápanyaggal optimálisan ellátott, egészséges növényzet jobban ellenáll a szélsőséges időjárási helyzeteknek. Ehhez nyújt szakértő segítséget minőségi lombtrágyáival a Yara.