január 27, 2022

Legyen sikeres ez a szezon!

Szerző: Gyuris Kálmán

A jókívánságok mellett mindannyian érezzük, hogy egy újabb nehéz, kiszámíthatatlan év vár ránk. Ezen belül a tápanyag-utánpótlás kérdése sem lesz egyszerű. Nézzük, mi az, ami biztos, és mi az, ami bizonytalan. A szokásos technológia javaslatok mellett a termékek beszerezhetősége, elérhetősége is fontos szempont lett, ezért azokról is próbálunk információt adni.

Őszi vetésűek esetében a javaslatban első helyen a kénes -nitrogén, azaz a YaraBela Sulfan szerepel. Egy elkötelezett termelői kör keresi, használja ezt a terméket, nem véletlenül. A kiemelkedő fizikai tulajdonságai mellett az optimális S/N arány is nagyon fontos. Az első fejtrágyázásra történő felhasználás nagyban segíti a kén és nitrogén szinergizmust, így 15-20 %-al alacsonyabb nitrogén is elegendő, ami a mostani időszakban nagyon fontos lehet.  200-250 kg/ha mennyiséggel egy korai fejtrágyáskor elérjük a kívánt hatást.

A következő technológiai lépés az őszi vetésűek lombtrágyázása:

Kalászosok esetében a YaraVita Gramitrel 3 l/ha dózisban a bokrosodás kezdetekor kiadva a leghatékonyabb.  A benne lévő 5 elem közül a 3 mikroelem (réz, cink, mangán) gyakorlatilag fedezi a növény igényét, a közel 800 g MgO kiemelkedő mennyiségnek számít, a nitrogén pedig segíti a felvételt. Kén és nitrogén együttes pótlásásra a YaraVita Thiotrac a jó megoldás, 5 l/ha mennyiségben kiadva 3,75 kg(!!) kén-trioxid lombon keresztül. Ez nagyon komoly mennyiség. Ha a szélsőséges időjárás gátolja a tápanyagfelvételt, akkor a YaraVita Universal Bio lehet a segítségünkre, mert a magas NPK tartalom teljes mikroelem sorral segít átvészelni a nehéz időszakot.

Őszi káposztarepce növényspecifikus lombtrágyája a YaraVita Brassitrel, ahol szintén 3 l/ha az ajánlott dózis. Természetesen itt már mások az elem arányok, illetve az elemek is részben eltérnek. Lehetőleg minél korábban juttassuk ki, a növény lombosodását figyelembe véve. Itt mindenképpen tervezzünk egy későbbi bóros alkalmazást, hogy az összes bór mennyisége elérje a 4-500 g/ha mennyiséget; ezt a YaraVita Bortrac segítségével tehetjük meg. A kalászosoknál az Universal Bio esetében leírtak itt is igazak.

Tavaszi vetésűek:

Reméljük a kukorica 2021-ben csak átmenetileg esett vissza, nagy szükség van az ágazatban a sikeres termesztésére. Ennek egyik „pillére” az alaptrágyázás. Itt kétfajta megközelítéshez tudunk segítséget adni. Az egyik esetben a komplex műtrágya, mint starter dolgozik, ilyenkor a YaraMila 16-27-7 a megoldás, 150 kg/ha mennyiségben már komoly segítséget adtunk a növényeknek.  Másik gondolkodás mentén a káliumot is fókuszba helyezzük, és a YaraMila 8-24-24 vagy a YaraMila 7-20 28 a jó választás. Teljes felületre 250-300 kg/ha mennyiségben, vagy ha a technológia lehetővé teszi, akkor a vetéssel egymenetben itt is 150 kg körüli mennyiségben gondolkodjunk. Itt említeném meg a Yara NP Starter nevű termékünket, amely a piacon található legmagasabb összetételű mikrogranulátum, amelynek az ára is igen kedvező, nem véletlen, hogy minden évben gyorsan elfogy.  A YaraMila összefoglaló néven forgalmazott komplex műtrágyáink is folyamatosan indulnak a gyárból, reméljük mindenkinek tudunk elegendő mennyiséget biztosítani.

Napraforgó estében az alaptrágyázás nagyon hasonlít, mind az összetevőket, mind a dózisokat illetően. Amit pluszban megemlítenék, az a YaraMila 14-14-21, akár teljes felületen, akár vetéssel egymenetben.

Egy pár általános dologra hívnám még fel Tisztelt Partnereink figyelmét:

Lombtrágya és növényvédőszer keverhetőségének ellenőrzésére használják a www. tankmix.com felületet, ahol több mint 40 ezer keverési próba eredménye található. Hiánytünetek azonosítására Yara CheckIT felület lehet nagy segítség.  Bármilyen növényre szabott technológia, termékeink részletes leírása, valamint kollegánk írásai megtalálhatóak a yara.hu weboldalunkon. Amennyiben ez sem segített, akkor az ott lévő telefonszámokon tudunk segíteni, akár szakmai, akár termék elérhetőségi probléma van.