április 11, 2017

Gondolatok a kukorica tápanyag-utánpótlása kapcsán

Szerző: Gyuris Kálmán

Március vége, április eleje, amikor ez a cikk a gazdák látókörébe kerül. Egyre kevesebb az idő, csak a legfontosabb információk elolvasására van lehetőség.

Ha valaki most kíván dönteni, hogy milyen szempontokat vesz figyelembe a műtrágya vásárlásakor, akkor a következőkre hívnám fel a figyelmét.

A területen az elmúlt évben nagy valószínűséggel jó, igen jó termés átlagok születtek, így az azzal kivont tápanyagok pótlására nagyobb figyelmet kell fordítani. Növekszik az esélye egy száraz évnek, ilyenkor duplán számít a felvehető tápanyagok jelenléte a talajban. Kukorica esetében mindhárom makroelem fokozott jelentőséggel bír, a PK mennyiséget egyértelműen a vetés előtt, vagy a vetéssel egy menetben kell biztosítani. Nitrogén esetében más a helyzet, egy része kikerül a komplexszel, egy része a vetés környékén önállóan, egy része a vegetáció alatt. Az PK kijuttatásra volt lehetőség az ősz folyamán, vagy most tavasszal. A tavaszi kijuttatásnál a jó oldódás, könnyű felvehetőség az egyik feltétel. A YaraMilaTM termékek egyik legfontosabb tulajdonsága a kiváló oldékonyság. A foszfor 85-90%-a vízoldható, így a megfelelő csapadék esetén kiválóan és gyorsan oldódik, a növény számára felvehető. A mellette lévő 10-15% a citrát oldható rész, ami a lassabb, késői felvételt garantálja. A kettő együtt adja a 100%-ot, vagyis így a teljes mennyiség hasznosul a növény számára. A kiváló fizikai tulajdonságok, mint a pormentesség, szemkeménység garantálják az egyenletes, homogén szórásképet, valamint a vetéssel egy menetben történő kijuttatás gyors lebonyolítását. Ez utóbbit a rendkívül magas hatóanyag tartalom is segíti, kisebb mennyiséggel is kijuttatható az elegendő hatóanyag. Erre ideális termék a YaraMilaTM 8-24-24 és a YaraMilaTM 7-20-28. Vetéssel egy menetben 150-200 kg közötti mennyiséget javaslunk kiadni. Ha még jobban a kálium felé tolódik el a hangsúly , akkora YaraMilaTM 9-12-25 az ideális, elsősorban teljes felületre, 300-350 kg/ha mennyiségben. Külön ki szeretném emelni a YaraMilaTM 16-27-7 összetételt, amikor granulált műtrágyát kívánunk starterként használni, és a kálium kevésbé hangsúlyos. A termék összetételét, a hatóanyag tartalmát tekintve, egyértelműen a piac egyik legjobb starter műtrágyája. A makroelemek mellett kén és cink is növeli a hatékonyságát.

A legmagasabb minőséget képviselő YaraMilaTM termékcsalád egy új, izgalmas taggal bővült. A YaraMilaTM Actyva 18-11-13 a teljes foszfor mennyiségen belül 20% polyfoszfátot tartalmaz, amely tovább növeli az adott talajoldatban lévő oldott foszfor mennyiségét, így javítva a hatékonyságot. Ebben az esetben 300 -350 kg/ha mennyiséggel tudjuk biztosítani az elegendő PK mennyiséget, illetve a nitrogént is csak a kultivátorozáskor kell pótolni.

A fent említett termékek használatával nem csak a munkavégzés minősége javíthatjuk, de az egységnyi hatóanyag megtérülését is maximalizálhatjuk, valamint az egyéb inputok alkalmazása is sokkal biztonságosabb.