június 14, 2021

Kisebb kultúrák hatékony lombtrágyázása - burgonya

Szerző: Tóth Gábor

A kertészeti termelők körében a gazdaság mérettől függetlenül népszerű növény a burgonya. A tápanyagellátás pozitív hatása markánsan érvényesül. Érdemes időt szánni a helyes termékválasztásra, és a kijuttatást jól időzíteni. A termelői visszajelzések, és a személyes tapasztalatok minden évben visszaigazolták a Yara technológia termésnövelő és minőségjavító hatását.

Az idei évben az április és május az átlagosnál jelentősen hidegebb volt, ami negatív hatást gyakorolt a talaj tápanyagszolgáltató képességére. A hideg hőmérséklet okán a tápanyagok mineralizációja hosszabb időt vett igénybe, a növények lassabban jutottak a fejlődéshez szükséges tápelemekhez. Az átlagosnál hidegebb időjárás növényélettani szempontból is kedvezőtlen volt. A növények ilyenkor kevesebbet párologtatnak, ezért lassabb a tápelemek növények belüli szállítása a vegetatív és generatív szervekhez.

Hogyan érintette ez a burgonya fejlődését? A foszfor a kezdeti fejlődést nagyban meghatározza. A talajoldatban a foszfor 1-2%-a van mobilis állapotban, ami a felvehető formát jelenti. Az alacsony talajhőmérséklet tovább ront a helyzeten, ilyen körülmények között ötödére csökken a talajból felvehető foszfor mennyisége.  A területek elhelyezkedésétől és fajtától függően elkezdődött a gumókötődés a burgonya táblákon. Az ebben az időszakban kijuttatott YaraVita Kombiphos 4 l/ha mennyiségben segíti a kötések kialakulását. Később a gumónövekedés időszakában szükség szerint ismételve a kezeléseket, elősegíti a piacos méretű gumók arányának növekedését. Ekkor 3 l/ha dózist elegendő kijuttatni az állományra. Westermann és Kleinkopf (1985) tudományos kutatásaikban leírták, hogy a hektáronkénti gumótömeg addig tud növekedni, míg a levélben mért foszfor mennyisége 0,22% felett van. A foszforszállítás növényen belül gyors, magas a redisztribúciós ráta, ezért ügyelni kell a levélben az optimális foszforkoncentrációra. Ha csökken a szint, akkor lassul az asszimiláció, ezáltal a szárazanyag beépülés, és csökken a termésátlag.

Gyakorlatra lefordítva, a YaraVita Kombiphos kijuttatásával meghosszabbítjuk az asszimiláció idejét, ezzel esélyt adunk a magasabb terméshez. Másik fontos érv az alkalmazás mellett, hogy levélen keresztül kiadott foszfor hasznosulása húszszorosa a talajon keresztül kiadott mennyiségnek. Ha figyelembe vesszük az amerikai kutatók eredményeit, akkor már 3 l/ha mennyiségnél majd 1,5 kg foszfort adunk a burgonyának levélen keresztül, ami 30 kg talajba juttatott foszfor mennyiségnek felel meg.  

A gumó minősége és mennyisége miatt is nagyon fontos a tápelemek aránya.  A burgonya a magas káliumigénye mellett a szárazanyag beépüléshez magnézium is szükséges, és érzékeny a megfelelő mangán és cink ellátásra. 1 liter YaraVita Kombiphos mennyiséggel 570 g hatóanyagot juttatunk ki, mely 440 g/l foszfor mellett 75 g kálium, 40 g magnézium, 10 g mangán és 5 g cinket tartalmaz literenként folyékony formában.

Kombiphos ábra.jpg

A sok csapadék és a hideg hatására a herbicidek több helyen toxikus tüneteket váltottak ki az állományban. Különösen laza szerkezetű, homoktalajoknál - ahol alacsony a humusztartalom - az alsó leveleken klorózisban és a bokor növekedésgátlásában nyilvánult meg. A stresszhelyzet megszüntetéséhez használjuk a YaraVita Universal Bio-t 5 l/ha mennyiségeben. Amíg a tünetek fennálnak a kezelést ismételjük meg újra.