április 05, 2020

Kisebb felület - nagyobb intenzitás!

Szerző: Gyuris Kálmán

A különböző felületeken megjelenő cikkek zöme az ún. nagy növényekkel foglalkozik, értelemszerűen itt történik az inputfelhasználás meghatározó része. A szántóföldi növénytermesztéssel foglalkozó cégek közül, akinek van lehetősége (öntözés, értékesítés, kézimunkaerő stb.), azok nyitottak az intenzív, kisebb kultúrák felé.

Ebben a cikkben nekik szeretném a Yara portfóliójából, technológiáiból egy pár dologra felhívni a figyelmüket, természetesen a teljesség igénye nélkül. Egyes műveletek már részben megtörténtek (pl. alaptrágyázás), de a következő időszakra is gondolni kell.

Csemegekukorica: Az alaptrágyázásra a YaraMila 8-24-24, az, amit javaslunk, mert a magas foszfor és kálium tartalom, illetve ezek kiváló oldékonysága, felvehetősége a 20 t körüli termésekhez nélkülözhetetlen. A következőkhöz kell a folyamatos foszforellátottság: gyökér növekedés, gyors kezdeti fejlődés, virágképződés, megtermékenyülés, szemképződés. Ez a felsorolás nagyon jól mutatja, hogy a teljes vegetációról beszélünk. A kálium talán minden indoklás nélkül egyértelmű mindenki számára. A lombtrágyázásról két gondolat: a korai hat-nyolc leveles állapotban a YaraVita Zeatrel 4-5 l/ha dózisban ajánlott, illetve, ha csak cink pótlásban gondolkodunk, akkor 0,5-1 l/ha mennyiségű YaraVita Zintrac az ideális megoldás. A későbbi időszakban a sikeres megtermékenyüléshez (ami elengedhetetlen a magas termésekhez) a YaraVita Bortrac 2 l/ha mennyiségben javaslatunk.

 

Zöldborsó, zöldbab: Alaptrágyázásra itt is a YaraMila 8-24-24 az ideális termék, de mindenképpen felhívom a figyelmet a YaraMila Cropcare (szulfátos) termékcsaládra, ezen belül is YaraMila Complexre, amely rendkívül gyorsan és hatékonyan biztosítja a szükséges tápelemeket. Fejtrágyázáskor érdemes használni a YaraLiva Nitrabor/Tropicote termékek valamelyikét, biztosítva az azonnal oldódó kalciumot, valamint a rögtön felvehető nitrát-nitrogént. Ezen növények lombtrágyázásánál a gerincet a YaraVita Brassitrel Pro (3 l/ha) adja, ezt YaraVita Zintrac és YaraVita Bortrac egészítheti ki.

borsó.jpg

Mák: Hektikus a terület nagyság, talán most felszálló ágban van. Itt az alaptrágyázással kapcsolatban a sokat emlegetett YaraMila 8-24-24 mellett ki kell emelni a YaraMila 16-27-7 kedvező eredményeit az elmúlt évekből. Fejtrágyázásnál itt is javaslom a magas kalciumtartalmú Nitrabor/Tropicote páros valamelyik tagjának a használatát. Lombtrágyázásra több termék is szóba jön: vezértermék a YaraVita Brassitrel (3 l/ha), a későbbiekben a magas kéntartalmú YaraVita Thiotrac (5 l/ha) és YaraVitaBortrac (2 l/ha) használatát, majd a vegetáció vége felé az 500 g/l kálium hatóanyagtartalmú YaraVita Safe K-t ajánlom.

Burgonya: Sajnos az elmúlt években folyamatos csökkenés tapasztalható a burgonya termesztési kedvben, talán a mostani jó árak megfordítják ezt a tendenciát. Ehhez adunk segítséget a burgonya technológiával, amiből kiemelek egy-két fontosabb dolgot. Alaptrágyázásra a szulfátos Cropcare család kálium túlsúlyos YaraMila Cropcare 8-11-23 összetétele az egyik legjobb választás. Felhívnám mindenki figyelmét, hogy a foszfor elhagyása komoly terméslimitáló tényező. Ennek az összetételnek a használata vegetáció során is ajánlott, 2-3 alkalommal fejtrágyaként, öntözés előtt. Fejtrágyázásra - minden talaj típuson - a Nitrabor/Tropicote használata célszerű, legalább 200-300 kg/ha mennyiségben. Lombtrágyázása is szükséges, egyrészt a vegetáció korai szakaszában YaraVita Kombiphos nevü termék min. 5 l/ha adagban, valamint a kén pótlására YaraVita Thiotrac hasonló mennyiségben. Virágzás előtt YaraVitaBortrac, utána ismét Kombiphos, majd utolsó kezelésre a YaraVita Safe K  (5 l/ha) használatra hívnám fel mindenki figyelmét .

burgonya.jpg