augusztus 21, 2023

Kevesebbet, de jót!

Szerző: Szabari Szabolcs

Úgy gondolom, az elmúlt évek tapasztalatai, s az előttünk álló kihívások egyaránt megfogalmazták az elvárást az input-szegmens felé (ezen belül legfőképp a tápanyagutánpótlás területén): kevesebbet, de jót. Hogy mi a jó, azt alapjaiban eldöntik a fizikai, kémiai paraméterek (kezelhetőség, szóráskép, vízoldhatóság), a növényre szabott összetételek, az ár/érték arány, a toxikus nehézfémtartalom. S mivel minden a talajból indul, ha valaki komplex műtrágyát választ vagy éppen sokadik éve elhagy, fontos, hogy tisztán lásson a foszfor és kálium, mint két kulcsfontosságú makroelem talajban betöltött szerepét illetően: hasznosuló tápelemformák, oldhatóság, felvehetőség, fixáció, mobilizáció. Jelen írásomban most a foszforról hadd osszak meg néhány gondolatot.

A talajoldatban lévő foszfor – amely főleg dihidrogénfoszfát és hidrogénfoszfát ion formában van jelen – mennyisége rendkívül kicsi: 0,3-1 kg P2O5/ha. A növények közvetlenül csak ezt a feloldott formát tudják felvenni. Fajtól/fajtától/hibridtől függően 10-30 kg/ha mennyiséget fogyasztanak évente, tehát a talajoldat foszforveszteségét pótolnunk kell. Nagyon mobilis a növényben (a hiánytünetek emiatt az idősebb leveleken mutatkoznak először), de szinte immobilis a talajban. Foszforhiány esetén csökevényes, silány gyökérzettel rendelkező, sötétzöld növényeink lesznek, apró, lilás-vörösen elszíneződő levelekkel, rövid ízközökkel. Fejlődésük elmaradott, vontatott lesz. Hiányzik belőlük a vigor, az életerő, az intenzív víz- és tápanyagfelvételre képes, erőteljes gyökérfelület.

Picture2.jpg
Foszforhiány őszi búzában

A foszfort a gyökerek közvetlen közelébe (1-2 mm) kell elhelyeznünk, hogy a rendkívül lassú diffúzió útján a talajoldatból elérhető legyen a növényeink számára. Ha a kijuttatott foszfor dózis következetesen alacsonyabb marad, mint amekkora mennyiséget a betakarított terméssel lehozunk a táblákról, értelemszerűen a talajaink foszforkészlete folyamatosan csökkeni fog.

YaraMila termékcsalád. A magas hatóanyagtartalom mellett, a kiváló fizikai tulajdonságok segítik a pontos és egyenletes kijuttatást, teljes felületen és vetéssel egymenetben egyaránt. A YaraMila 10-24-24 (korábban 8-24-24) a legnépszerűbb YaraMila műtrágya, egyben a Yara alaptrágyák zászlóshajója. Immáron 58%-os hatóanyagtartalmával, kén, bór, vas, mangán és cink kiegészítésével komoly tápanyagforrást biztosít. Dózisa talajellátottságtól függően 200-350 kg/ha, vetéssel egymenetben 150-200 kg/ha között van.

A YaraMila család 8-20-28-as (régi nevén 7-20-28) és 10-13-25-ös (régi nevén 9-12-25) tagjaira is szeretnénk a gazdálkodói figyelmet ráirányítani, ha foszfor és kálitúlsúlyos alapban gondolkodunk, mint amilyet pl. a repce is igényel és meghálál. Ha a táblánk talaja káliummal jól/igen jól ellátott a YaraMila 16-27-7-es a legjobb választás. Robbanásszerű start, erőteljes, mélyre hatoló gyökérzet, a friss, könnyen oldódó foszfor hatását kén és cink támogatása kíséri. Klasszikus starter és kalászos alaptrágya.

YaraMila.jpg

YaraMila – Kiváló fizikai és kémiai tulajdonságok

Ha már az előállított élelmiszereinkre szigorú határértékek vannak érvényben azok szennyező-, és toxikus elemtartalmára vonatkozóan, akkor legyünk tudatosak már a kezdet kezdetén. Vagyis az élelmiszerlánc első láncszemén, nevezetesen, hogy ebből a szempontból is figyeljünk arra: milyen minőségű inputanyagot juttatunk a talajba.

Egy újabb érv a YaraMila termékcsalád mellett: alapanyaga olyan kedvező geológiai adottságú, döntően finnországi lelőhelyekről származik (Uusikaupunki, Siilinjarven, Kokkola) melyekből alacsony kadmiumtartalmú foszfátokat hoznak felszínre.

A kadmium karcinogén anyag és a legtoxikusabb nehézfémek közé tartozik. A növények felveszik, akkumulálják, emiatt könnyen bekerül az élelmiszerláncba. Különös veszélyt hordozhat ez ott, ahol közvetlen fogyasztásra kerülő terméket állítanak elő, de lényegében bárhol, ahol a folyamat végén az alapanyag feldolgozott élelmiszer formájában az asztalunkra kerül. Akárcsak a YaraVita lombon, úgy a YaraMila talajon keresztül: toxikus elemektől mentes, tiszta tápanyaggal látja el növényeinket. Kérjük, legyen ez is egy megkerülhetetlen szempont a mindenkori ár és érték mérlegén.