február 08, 2022

Kevesebb a nitrogén, de ettől még nem dőlhetünk hátra

Szerző: Tóth Milena

Az őszre kirobbant műtrágya-helyzet miatt gyorsan kellett dönteni a vetésforgó összeállításában és az inputanyag-vásárlásban, vagy éppen nem vásárlásban. Minden lehetőséget mérlegelve sok gazdálkodó úgy döntött, hogy megnöveli a vetésszerkezetében azon növények arányát, melyek kevesebb nitrogénnel is beérik, így több helyen nőni fog a napraforgó és szója vetésterülete. Ami még erősítheti a döntésüket, hogy a hazai és a világpiacon továbbra is nagy a kereslet mindkét növény iránt, stabilan, magas áron értékesíthetőek.

Attól függetlenül, hogy a napraforgó hektáronként 60-90 kg, a szója 40-50 kg N hatóanyagot igényel még nem jelenti azt, hogy ennek biztosításával garantált a biztos termés. Mindkét növény meghálálja a komplex alaptrágyázást, melyet vetés előtt teljes felületre, vagy költségtakarékos módon vetéssel egymenetben lehet kijuttatni. Azt azonban senki se gondolja, hogy rossz fizikai állapotú, kizsigerelt tápanyagkészletű talajon a starter műtrágyák csodát tesznek! Az induláskor kiadott 250-350 kg/ha vagy a mag mellé odatett 150-200 kg/ha komplex műtrágya kellő garanciája lehet az erős gyökerű, jó kezdeti fejlettségű, nagy termést produkáló növénynek. A Yara kínálatában szereplő NPK műtrágyák valóban komplexek, mert a makroelemeken kívül mezo- és mikroelem kiegészítéssel is rendelkeznek. A talajtípusától, fizikai féleségétől és tápanyag-ellátottságától függően mindkét növény alá a YaraMila 7-20-28, 8-24-24 vagy a 9-12-25 összetételt ajánljuk. Fontos azt is számításba venni, hogy mindkét kultúra igényli és meghálálja a magasabb káliumtartalmú alaptrágyát.

A szója esetében a kellő számban kialakult gümőkben élő baktériumok segítségével biztosított a N ellátás 40 %-a. A napraforgónál nincs ilyen természetes segítség, így a szükséges kiegészítést 6-8 leveles állapotban elvégezhetjük. Ehhez két terméket is tudunk ajánlani a Yara palettájáról: A YaraBela Sulfant 100-200 kg/ha mennyiségben, vagy a YaraVita Thiotrac-ot 4-5 l/ha dózisban. Mindkét termék ként is tartalmaz. A YaraBela Sulfan kéntartalmáról érdemes megemlíteni, hogy a ként gipsz, azaz kalcium-szulfát formában tartalmazza, így kevésbé savanyít, mint az elemi, vagy ammónium-szulfát formájú ként tartalmazó egyéb piacon kapható termékek. A YaraVita Thiotrac 750 g/l ként tartalmaz, és mivel formulázott lombtrágyáról van szó, így esőállósággal és felületi feszültség-csökkentő hatással hosszabb hatástartamot és nagyobb fedettséget biztosít. A kén hozzájárul a magasabb olaj- illetve fehérjetartalom eléréséhez. A kén és nitrogén együttes kijuttatásával biztosítható a megfelelő hatékonyság alacsonyabb dózisú kijuttatás mellett is.

Ha már spóroltunk a növényválasztáson, spóroltunk az alaptrágyán, nitrogénen, akkor a lombtrágyát is feleslegesnek tekintsük? Van egy bizonyos alkoholos ital reklámja, amiben az a kérdés, lehet-e félig ezt, vagy azt csinálni. Ennek kapcsán jutott eszembe, hogy lehet-e félig növényt termeszteni, lehet-e félig tápanyag-gazdálkodni? A növény nem tudja, hogy takarékos év következik, nem fogja kevesebbel beérni. Sőt, ha az időjárás is ellene lesz, akkor azért, ha mellette, akkor azért hálál meg minden gramm kijuttatott tápanyagot. A lombtrágyázást olyan segítségnek tekintsük, amit ma eldönthetünk, hogy holnap igénybe vesszük-e. A lombon keresztüli táplálás hatékonysága tápelemtől függően 5-6-szor jobb, mint a talajon keresztülié. Azt is megemlíthetjük, hogy az így kivitt tápelemek a talajon keresztül kivitt tápanyagok felvételét, beépülését is segítik. Viszont óva intenék mindenkit attól, hogy e fentieken felbuzdulva az alaptrágyázás hiányosságait lombon keresztüli pótlással toldozza-foltozza. A Yara által ajánlott lombtrágyák segítik a növények életfolyamatainak szabályozását a gyökérképzéstől a termésképzésig. Magas hatóanyagtartalmuk révén alacsony hektárdózissal is hatékonyak. Mindkét kultúra specifikus lombtrágyája a YaraVita Brassitrel Pro. Ideális kijuttatási ideje a sorok záródása előtti fenológia 3-4 l/ha dózisban. Ha általános kondicionálásra van szükség (pl. gyomirtás utáni regeneráció, szélsőséges időjárás), akkor a YaraVita Universal Bio NPK alapú több tápelemmel kiegészített termékünket javasoljuk 5 l/ha dózisban. Az említett Brassitrel is tartalmaz 60 g/l bórt, de ha a napraforgóban a virágázás előtt nem ezt választja 3 l/ha dózisban, akkor ajánljuk a csak bórt (150 g/l B +65 g/l N) tartalmazó YaraVita Bortrac lombtrágyánkat. A bórpótlást nem lehet a napraforgóban kihagyni, ezért válasszon olyan terméket, amelynek magas a hatóanyag-tartalma és van tartamhatása. Talán sokak számára újdonság a molibdén-pótlás. Az utóbbi pár év levélvizsgálati eredményei megerősítik, hogy ennek az elemnek a pótlása legalább olyan jelentőséggel bír, mint pl. a bóré. Számos enzim alkotója, segíti a N beépülését a növénybe és a szimbióta baktériumok számára is nélkülözhetetlen. Pár éve került a portfóliónkba a YaraVita Molytrac, mely igen magas molibdéntartalma miatt 0,25 l/ha dózisban ajánlott elsősorban a szójánál a sorzáródás előtt.

A szója és napraforgó termesztéssel csak egy akadályt győztünk le 2022-ben, az intenzív nitrogén-utánpótlásét. Mindkét növény gondos odafigyelést igényel, pontosan elvégzett agrotechnikát és akkor lesz értelme minden befektetett forintnak, nyugodtam hátra dőlhetünk.