május 07, 2018

Kalászosok lombtrágyázási lehetőségei májusban

Szerző: Gyuris Kálmán

A vegetáció előre haladtával, illetve az állományok fejlettségében jelentkező különbségek miatt sok termelőben felmerül a kérdés, hogy mivel hozza ki a legtöbbet gabonaféléjéből.

Ma már a lombtrágyázás szerves részét képezi a technológiáknak, így a kérdés már csak a részletek tisztázása. Két csoportra bontható az ilyenkor felmerülő problémák köre, melyhez kétféle megoldást ajánlunk. 

Abban az esetben, ha az állományunk 

    - fejlettsége megkésett, gyengén fejlett,

    - heterogén képet mutat, 

    - tavaszi vetésű, 

    - közepes, jó képet mutat, de még több hét eltelik a zászlós levél kiterüléséig, és nem kapott mikroelemekben gazdag lombtrágyát, 

akkor a YaraVita Gramitrel növényspecifikus lombtrágyát ajánljuk, melynek dózisa 2-3 l/ha. A gabona igényei szerint összeállított mikroelemek kellő löketet adnak a növénynek a kiegyensúlyozott és optimális fejlődéshez, valamint a betegségekkel szembeni ellenálló képességet is növeli. 

Abban az esetben, ha az állományunk 

    - jól fejlett, homogén, 

    - gondoskodtunk már korábban a mikro- és mezoelemek kijuttatásáról, 

    - kifejezetten minőségi búza, 

    - vagy durumbúza,

akkor a kalászvédelemmel egy menetben érdemes kijuttatni a YaraVita Thiotracot, mely magas kén- és nitrogéntartalmával hozzájárul a sikérképzéshez, és tovább javíthatjuk az egyéb minőségi jellemzőket, mint például a búza szemmérete és súlya, vagy a kalászonkénti szemszám. A termékben található nitrogén gyakorlatilag egy 3. nitrogénutánpótlást jelent a kifejezetten nitrogénigényes növényünk számára. A YaraVita Thiotracban található kén a növény számára sokkal könnyebben és gyorsabban felvehető, mint a más termékekben lévő kén, melyhez további oxidációs folyamatok szükségesek, ahhoz, hogy felvehetővé váljon.