május 05, 2021

Jól bevált dolgok, és egy újdonság a Yarától

Szerző: Gyuris Kálmán

Az elmúlt évek (évtizedek) során cégünk által forgalmazott termékek egyik legfontosabb jellemzője a megszokott, jól bevált összetételek folyamatos és állandó elérhetősége. Mellette természetesen új termékekkel is bővítjük a palettát. A következőkben röviden ismertetem a legfontosabb termékeket, majd külön bemutatom az újat.

Kertészeti alaptrágyázás: A YaraMila Cropcare család tagjai; a Cropcare 8-11-23, a Cropcare 11-11-21, Cropcare 23-7-7, valamint a YaraMila Complex 12-11-18, amely a legnépszerűbb, a legelterjedtebb ezen a környéken. Ez a termék a makroelemek mellett magnéziumot, ként, bórt, vasat, mangánt és cinket is tartalmaz. Kiváló és gyors az oldékonysága, gyors a felvehetősége; így szinte azonnal látható hatása kiemeli a hasonló termékek közül. Gyakorlatilag minden kertészeti kultúrában alkalmazható, és az előbb említett tulajdonsága miatt az alaptrágyázás mellett fejtrágyaként is tökéletes megoldás a hagymafélék, gyökérzöldségek, káposztafélék és burgonya esetében egyaránt. Egészen a vegetáció végéig a legbiztosabb eszköz a kezünkben a termés mennyiségének és minőségének a növelésére.

Ezzel már kapcsolódtunk is a fejtrágyázás kérdéséhez. A hagyományos nitrogénműtrágyák helyett/mellett mindenkinek a figyelmébe ajánlom a YaraLiva Nitrabor/Tropicote termékek használatát. Ezen termékek a kalcium és nitrogén együttes pótlásásra alkalmasak. A 26 % kalcium 100%-ban és azonnal oldódik, a növény számra maradéktalanul felvehető (1 kg 1 liter vízben!). A kalcium fokozza a növények ellenállóképességét, jobb gyökérképződést biztosít, feszesebb szövetek alakulnak ki, ezáltal javul a tárolhatóság, a beltartalom. A termékben lévő nitrogén gyakorlatilag nitrát-nitrogén, ami azt jelenti, hogy a növény számára azonnal felvehető nitrogénforrásról van szó, így gyorsabb a hasznosulás. Nem savanyítja a talajt, a legjobb a mész-index száma az összes N -fejtrágya között.

Móra.jpg

Lombtrágyázás: A vezértermék a YaraVita Frutrel, amelyben 749 g/l (!) hatóanyag (nitrogén, foszfor, kalcium, magnézium, bór, cink) található. Nemcsak a szőlő-gyümölcs, hanem a zöldségfélék számára is ideális. A nagyon magas hatóanyagtartalom miatt 3 l/ha mennyiségben elegendő kijuttatni. Ezenkívül a kalcium (Stopit), a bór (Bortrac), valamint bármelyik elem pótlása megoldható. Kiemelném a kálium, ezáltal a YaraVita Safe-K (500 g/l ) szerepét a vegetáció második felében.

Tápoldatozás: Itt a jól megszokott Ferticare és YaraTera Kristalon család változatlan formában, a vegetációhoz igazodó NPK összetételében, teljes mikroelem sorral kiegészítve áll partnereink rendelkezésre. Ha önállóan kívánják bármelyik tápelemet kiadni, akkor a YaraTera Krista család tagjait ajánljuk, amelyek a legmagasabb minőséget biztosítják, akár kalciumról (YaraTera Calcinit), akár káliumról (YaraTera Krista K PLUS), vagy bármely más elemről van szó.

Új termékünk a Yara Rega 9-0-36, amely klórmentes, 99,9 %-ban oldódik. A legtágabb N/K arányt tudjuk vele biztosítani. Egy kiváló szemcsekeménységű, jól szórható granulált termékről van szó, amely gyorsan és kiválóan oldódik. Az alábbi összefoglaló felsorolásban látható minden tulajdonsága.

YaraRega 9-0-36

  • Granulált kálium-nitrát.
  • Klórmentes.
  • Nitrogéntartalom ideális: 50% N-NH4 és 50% N-NO3.
  • Magas kéntartalom: 35% SO3.
  • N:K arány 1:4, mely a kertészetben sok helyen igény.
  • Kiszsákos kiszerelés (25 kg).
  • Nagy szemcsekeménység – kiváló szóráskép.
  • Közel 100% vízoldékonyság.