augusztus 30, 2022

Jóból keveset adnak

Szerző: Szabari Szabolcs

Mondom én, mint alacsony ember...A Yaránál a filozófia hasonló: jóból kevesebb is elegendő. Jelen sorok Péter-Pál idején íródnak, mikor már konkrét árpa és búza mázsák formájában realizálódik az az országon belül kialakult erős kontraszt, melyet közös határszemléink során már korábban is érezhettünk, tapasztalhattunk.

Csapadékmennyiség, annak eloszlása, aszályrekordok, „bezzeg nálatok volt eső, bezzeg nálunk nem volt eső”, s mindezek elemzése nem ennek a cikknek a témája lesz. Tudjuk, látjuk, érezzük mi is gazdálkodóinkkal együtt, nap mint nap. Szeretnék inkább előre tekinteni. Szeretném inkább csokorba szedni azokat a pozitívumokat, melyek mentén továbbra is együtt tudunk dolgozni az előttünk álló szezonban is.

Az első kulcsszó az elérhetőség. Most - s már évek óta - amikor azt hallani, hogy műtrágya fronton is gyártási kapacitásokat csökkentenek, gyárakat állítanak le, alapanyagellátási problémák vannak, beszerzési és logisztikai csatornák apadnak el, akkor a Yara termékek - köztük a YaraMila termékcsalád tagjai - továbbra is elérhetőek, foghatóak, s az előttünk álló őszi alaptrágyázási szezonban is rendelkezésre állnak, rendelhetőek valamennyi meglévő és leendő új partnerünk számára egyaránt.

A második kulcs a hatékonyság. Érthető és érezhető az a tendencia, hogy csökkentett, kisebb dózisokkal dolgozunk az utóbbi években, elsősorban alaptrágyázás terén. Nem mindegy hát, hogy a kevesebb (lásd a címet…) milyen minőséggel, milyen hatóanyagtartalommal és vízoldékonysággal, egyszóval milyen hatékonysággal táplálja növényeinket, milyen fizikai paraméterekkel, portartalommal, folyási sebességgel és szórásképpel segít embert és gépet egyaránt.

A harmadik az a „mono” vs. komplex műtrágya kérdése, melyen szorosan kapcsolódik a már fenn említett elérhetőséghez is. Amíg a döntőrészt orosz, ukrán, belorusz útvonalakról várt MAP, DAP, kálisó esetében a „nagyon drága, de nincs” helyzet a jellemző, akkor egy jóval észszerűbb és kézzelfoghatóbb megoldást jelent komplex műtrágyával megalapozni kalászosaink jövőjét. Egyrészt mert melegen granulált formában, minden szemcsében ott a növényi igényhez igazított összetétel, másrészt pedig: ha megrendelem a terméket, meg is érkezik.

Az előre gondolkodás pedig a negyedik pillér, melyet nem hagyhatunk továbbra sem figyelmen kívül, hisz ebben a bizonytalan és kiszámíthatatlan piaci környezetben az élet minden területén megszűnni látszik a „tegnapra majd ideér” gyakorlata. Aki tehát mellettünk teszi le a voksát és eldöntötte miből és mennyit szeretne, lehetőség szerint adja le megrendelését mihamarabb.

A Yara ismeri azokat a talajtani, tápanyagazdálkodási alapelveket, összefüggéseket, melyre alapozottan egy adott terméket kifejleszt, majd piacra bocsát. Immáron 117 éves globális tapasztalat birtokában, az egyes növényi kultúrákra adaptáltan kínáljuk megoldásainkat az Ön számára is.

            Fentieket lekövetve, s azokhoz igazodva, az őszi kalászosok alaptrágyázására is a YaraMila termékcsaládot javasoljuk. A családon belül a portfólió stabil, ismert, bizonyított termékekkel és összetételekkel (YaraMila 8-24-24, 7-20-28, 16-27-7), melyek közül az utóbbit, a YaraMila 16-27-7-est emelném ki, hisz ő - kénnel és cinkkel kiegészített, magas foszfortartalmával - a klasszikus kalászos starter alaptrágya cím büszke tulajdonosa.

A foszforról tudni kell, hogy nagyon mobilis a növényben, de szinte immobil a talajban. Diffúzió útján jut el a gyökerekhez, és 1-2 mm (!) távolságra kell eljutnia a gyökérszőrökhöz, hogy felvehetővé váljék. A szervetlen kötésben lévő foszforunk 6.5 pH alatt Fe- és Al-foszfát, lúgos pH-n pedig Ca-foszfát (oldhatatlan) formájában kicsapódik, vagyis felvehetetlen. A szerves kötésben lévő foszfor csak lassú, mikrobiális tevékenység útján szabadulhat fel a fixációból.

Egyedül a talajoldatban (ortofoszfát formában) jelen lévő foszforral tudnak növényeink gazdálkodni, ezt tudják csak felvenni, melynek mennyisége 0,3-1 ppm között van. Ez mindössze 0,3-1 kg P2O5 hatóanyagot jelent hektáronként! Feladatunk, hogy a kicserélhető foszfor mennyiségét fenntartsuk, az ún. „labil-pool”-ban, vagyis a talajoldat raktárkészletében, kvázi előszobájában egy folyamatos foszforellátást biztosítsunk.

            Szaktanácsadói csapatunkkal azon dolgozunk, hogy az az érték és tapasztalat, melyet a Yara név képvisel, az Ön munkájában is realizálódjon. Itt vagyunk, elérhetőek vagyunk, segítünk