március 18, 2016

Jó alapozás a siker alapja!

Szerző: Kovács András

A fenti megállapodás nem csak a sportban, hanem a zöldségtermesztésben is igaz, ezért a sikeres zöldségtermesztés fontos kérdése a jó alaptrágyázás, amely a növény igényét figyelembe vevő okszerű tápanyag-ellátás első lépése. Ezzel megalapozhatjuk a magas termésátlagokat, a jobb minőséget, tárolhatóságot. Ennek köszönhetően eredményes lesz a termelésünk, persze ehhez jó felvásárlási árak szükségesek. 

A műtrágyaválasztásnál figyelembe kell vennünk a következő szempontokat:

- Biztonságos, a klórra erősen érzékeny növényi kultúrákban is károsodás nélkül használható.

- Komplett ellátást tudjon biztosítani hajtatásban és szabadföldön is, mint burgonya, uborka, dinnye, paprika, paradicsom, gyökérzöldség kultúrákban is.

- Sokrétű felhasználású, alkalmas starter és fejtrágyázásra is.

- Igényhez, körülményekhez igazítható és igazodó technológiában is alkalmazható.

- Veszteség nélküli folyamatos tápanyag-ellátást, és harmonikus fejlődést biztosítson a teljes tenyészidőszakban.

- Tápanyag feltáródása folyamatos és könnyen felvehető legyen a növényeink számára.

 

A Yara termék kínálatából a YaraMilaTM Cropcare család felel meg ezeknek a szempontoknak:

- klórmentes, mikroelemes, melegen granulált komplexek

- magas hatóanyag tartalom - gyorsan induló és folyamatos oldódás, ezért nagy hatékonyság

- igényhez, körülményekhez igazítható és igazodó, eltérő összetételek

- azonos méretű, azonos összetételű, pormentes szemcsék.

 

 Technológiai javaslatunk néhány álló és zöldség állományban a következő:

Burgonya, káposztafélék: YaraMilaTM Cropcare 8-11-23, vagy YaraMilaTM Cropcare 11-11-21 összetételeket kálium, foszfor és mikroelemek pótlására használhatjuk. A hektár dózisa 400-600 kg/ha. A nagyobb dózis esetén meg kell osztani a mennyiségeket.

Paprika, fűszerpaprika, gyökérzöldségek: alaptrágyázásra YaraMilaTM Cropcare 11-22-16, és/vagy a YaraMilaTM Cropcare 11-11-21 összetételeket foszfor, kálium és mikroelemek pótlására juttathatunk ki. A nitrogén pótlásra YaraMilaTM Cropcare 23-7-7-t javasoljuk. A hektár dózisuk 250-500 kg/ha. A jobb hasznosulás érdekében célszerű sekélyen bedolgozni. A magasabb mennyiségnél célszerű 2-3-szori kijuttatást választani.

Ipari paradicsom, paradicsom: a YaraMilaTM Cropcare 8-11-23, vagy YaraMilaTM Cropcare 11-11-21 összetételeket kálium és mikroelemek pótlására, beltartalmi értékek javítására, a színeződés elősegítésére használhatjuk. A hektár dózisa 400-600 kg/ha.

Dinnye, konzervuborka: YaraMilaTM Cropcare 8-11-23, vagy YaraMilaTM Cropcare 11-11-21 összetételeket kálium és mikroelemek pótlására, beltartalmi értékek javítására használhatjuk. A hektár dózisa 350-500 kg/ha.

A kalcium is nagyom fontos növényi tápelem, az életfolyamatok szabályozója. Meghatározó szerepe van a szénhidrát szállításban, a bórral együtt a szénhidrát anyagcserében és a sejt légzésben. Részt vesz a sejtfalképzésben, hiánya esetén a gyökerek, a hajtáscsúcs és a termés sejtjei elpusztulnak, és ezzel okoznak nagy gazdasági kárt. Alap- és fejtrágyázásra YaraLivaTM Nitrabort, vagy YaraLivaTM Tropicote-ot használjunk, melyek granulált termékek, így műtrágyaszóróval is kijuttathatóak, könnyen oldódnak, ezért a növényeink gyorsan fel tudják venni. Javítják a talaj kémhatását is. Az áruk is kedvezőbb, mint egy hagyományos kalcium nitráté. A kijuttatás időzítésénél figyelembe kell venni, hogy kötődés után már a kalciumnak a gyökérzónában kell lennie felvehető formában akár burgonyában, akár dinnyében, paradicsomban, paprikában, gyökérzöldségeknél, de a káposztaféléknél is. A bedolgozással a műtrágyák hatékonysága javul.