május 24, 2022

Javaslatok a tavaszi vetésű növények lombtrágyázásához

Szerző: Makra Máté

A tápanyagutánpótlás következő feladata a tavaszi vetésű növényeink lombon keresztüli segítése a szükséges tápelemekkel. A Yara lombtrágyái minden felmerülő problémára megfelelő és hatékony megoldást kínálnak, nézzünk néhány szempontot az aktualitásoknak megfelelően.

A kukorica lombkezelések ideje 6-7 leveles fejlettségi állapotban kezdődik, és egészen a sorok záródásáig folytatható. Kiemelt jelentősége a cinknek van, melynek pótlására különösen érdemes figyelni. Hiányát a levéllemezen jelentkező világos sárgás, klorotikus csíkozottság jelzi.  Talajvizsgálati eredmények birtokában, ha a jegyzőkönyvben szereplő cink ellátottsági értéke 1,5 mg/kg alatt van, megelőző jelleggel kell pótolni azt. Hatékony megoldás lombkezeléssel a YaraVita Zintrac 0,5-1,0 l/ha dózisban való alkalmazása, mellyel a szükséges cink mennyisége biztosítható.

Picture3.jpg

cink hiánytünet kukoricában

A kukorica intenzív növekedése kifejezetten nagy energiaigénnyel rendelkezik. A szükséges energiát foszfor kiegészítéssel tudjuk biztosítani. Komplex formában a Yaravita Zeatrel 3-5 l/ha dózisban kijuttatva a kukorica energiaitala, használatával jelentős terméstöbblet érhető el. Kijuttatásának optimális ideje; ,,amikor még a traktor bele tud menni”. A foszfor mellett magnézium, kálium és cink megfelelő aránya támogatja növényeinket a fejlődésben.

Picture4.jpg

YaraVita Zeatrel lomtrágya kijuttatása kukoricában

A napraforgó növényspecifikus lombtrágyája a Yaravita Brassitrel Pro. Kijuttatásával ne várjunk sokáig. Kísérleti eredményeink alapján 6 levélpáros állapotban igen jelentős mértékben járul hozzá a betakarításkori eredményekhez. Hektáronkénti 3 literes dózisban a szükséges bór, mangán és molibdén mellett kalciummal és magnéziummal segíti az erős és egészséges növényállomány kialakítását és fenntartását.

A Yaravita Thiotrac kén- és nitrogéntartalma a napraforgó olajtartalmának emeléséhez járul hozzá, 3-5 l/ha dózisa a tányérvédelemmel egyidőben kijuttatva kondícionáló szereppel is bír.

Picture5.jpg

Nemcsak a napraforgó, hanem a kukorica esetében is célszerű a megfelelő bórellátottságról gondoskodni. A kukorica nem tartozik a kifejezetten bórigényes növények körébe, azonban az elmúlt évek tapasztalatai, valamint növényvizsgálati eredmények értékelése során egyre több helyről köszönnek vissza alacsony bór ellátottsági értékek. Ilyen esetben érdemes a tankkeverék 1,0 l/ha   Yaravita Bortrac-kal való kiegészítése. A napraforgó bórigényes kultúra, a korai időszakban alkalmazott Brassitrel Pro bórtartalma fedezi az igénye jelentős részét. Ha lehetőség van virágzás előtti permetezésre, a Bortrac ne maradjon ki a permetezőben kerülő anyagok közül, 1,5-2,0 l/ha dózisa segíti a virágzást.

Általános kondíció javítására a Yaravita Universal Bio NPK tartalmával és teljes mikroelemsorral segíti a stresszes időszakok átvészelését.

A permetezések tervezésekor ne feledkezzünk el a keverhetőség ellenőrzéséről, illetve tájékozódni a különböző felületeken, illetve adatbázisokban. Több tízezer már elvégzett keverési próba eredményét tartalmazza a Yara Tankmix (TankmixIT app vagy www.tankmix.com), érdemes pár percet rászánni a permetezést megelőzően.

A hiánytünetetek beazonosításában a CheckIT mobilalkalmazás képes adatbázisa nyújt segítséget, pontos analízis elvégésében pedig a Megalab néhány napos vizsgálati határidővel levélvizsgálati eredmények alapján ad javaslatot a célzott lombtrágyázás elvégzéséhez.