november 18, 2020

Intenzív búzatermesztés - őszi lombtrágyázás

Szerző: Yara Hungária Kft.

Az elmúlt években csökkent a búzatermesztési kedv, ami meg is látszik a malmi búza piacon, keresleti helyzet alakul ki. Az a termelői kör, aki elfogadta azt a véleményt, hogy lehet egyszerre mennyiséget és minőséget is produkálni, az ilyen piaci helyzetekből profitálhat. Csak a kiváló, hatékony technológiákkal, termékekkel van esély a magas termés és a malmi minőség együttes megvalósítására.

A Yara portfóliójából most egy terméket emelünk ki, amely megfelel az előbb említett elvárásnak: ez a YaraVita Gramitrel. Ezen termék őszi használatára hívjuk fel a figyelmet a következőkben!

YV Gramitrel.jpg
A 604 g/l hatóanyag messze kiemelkedik a mezőnyből, és akkor még nem beszéltünk az összetételről. A nitrogén mellett magnézium, mangán, réz és cink található a termékben, követve a búza igényét.
A nitrogén elsősorban a lombtrágyázás hatékonyságát növeli, a magnéziumnak fontos szerepe van a klorofill képződésben, ezen keresztül a fotoszintézisben. A mangán létfontosságú, mint enzim aktivátor, klorofillképző, fontos a szénhidrát képzésben betöltött szerepe, javítja az ellenálló képességet, segíti a gyorsabb tavaszi indulást. A réz nélkülözhetetlen a fehérje széntézisben, illetve mint enzim katalizátor stb. A cink legfontosabb hatásai: a nitrogén anyagcsere, gyökérképződés, növekedési intenzitás stb.
Ez a nem teljes körű felsorolás is jól mutatja, hogy az ősszel kijutatott YaraVita Gramitrel milyen sok területen segíti a búza növekedését, fejlődését.
A javasolt dózis 1,5-2 l/ha, amely fedezi az ilyenkor szükséges mennyiséget ezekből a létfontosságú elemekből.

YaraVita Gramitrel kísérlet őszi búzában, két év átlagában
NAIK, Öthalom 2017, 2018

Kezelés Termés (t/ha) %
Kontroll 5,8 100

YaraVita Gramitrel 1,5 l/ha ősszel

YaraVita Gramitrel 2+2 l/ha tavasszal

YaraVita Thiotrac 5 l/ha zászlóslevél állapotban

6,3 108,6

A magyarországi eredmények és tapasztalatok, javaslatok mellett azért egy pillanatra nézünk szét a nagyvilágban, a világrekorder búzatermesztő hogyan  lombtrágyáz ?

„Yara Hungária Kft. felhívja Tisztelt Termelő Partnerei figyelmét a többek által már bemutatott új-zélandi búza világrekord lombtrágyázási részére. Az általunk is forgalmazott és kiemelt helyen javasolt YaraVita Gramitrel képezi a világrekorder technológia lombtrágyázásának az alapját.  Ilyen intenzitási szinten természetesen magasabb hektárdózisok jelennek meg, de a fenológiában itt is többször kerül kijuttatásra, (tavaszi-őszi, őszi-tavaszi). Kiegészítésképpen más termékek is megjelennek, (YaraVita Mantrac, YaraVita Bortrac), az adott elem iránti igény, illetve a felvehető mennyiségek ismeretében. Az ebből leszűrhető tapasztalat teljes összhangban van az általunk javasoltakkal, ahol a YaraVita Gramitrel képezi a technológia alapját, az egyéb mikroelemek pótlása levél analízis, hiánytünet stb., alapján a vegetáció közben állapítható meg. A kiváló minőséget, magas terméshozamot egyszerre megvalósító technológiák használata biztosítja sok év átlagában a magasabb jövedelmet.”