március 22, 2021

Intenzitás a szőlő-gyümölcs termesztésben, avagy mit ajánl a Yara?

Szerző: Tóth Gábor

Az elmúlt évek, évtizedek adatai alapján a magyarországi gyümölcstermesztés volumene csökken. A csökkenésnek több oka is van; egyrészt a felület csökken, másrészt az átlagtermések sem érik el a kívánt szintet, még mindig sok a hagyományos, extenzív felület.

Amikor az önellátás a kijelölt cél, amikor egyre magasabb árakat lehet elérni, még mindig nem történik meg minőségi váltás a termesztésben. Cégünk, a Yara Hungária Kft a termesztés technológia minden egyes eleméhez kiemelkedő minőségű, hatékony termékeket tud biztosítani a gazdálkodóknak. (Azt csak zárójelben jegyzem meg, hogy amikor az ültevény egyes elemei a legkorszerűbbek, pl: fajta, növényvédelem, akkor a tápanyag-utánpótlás területén nem lehet a régi módszerek szerint gazdálkodni, vagy legalábbis ebben az esetben borítékolható a veszteség). Javaslataink, termékeink, ezeket figyelembe véve a következők:

Alaptrágyázás: A YaraMila Cropcare egy szulfátos alaptrágya család, amelyben az eltérő NPK arányok mellett különböző mikroelem sor található. A legnépszerűbb a 8-11-23 összetétel, amelyet a több, mint 4% MgO, 29 % SO3, valamint bór, réz és mangán tesz hatékonyabbá. A kiegyenlítettebb összetételt kedvelőknek a YaraMila Cropcare 11-11-21 az ajánlat; amelyben 2,6 % MgO, 25 % SO3, valamint a teljes mikroelem sor megtalálható.  A nitrogéntúlsúlyos termékünk a Cropcare 23-7-7, magnézium (1,7 %), kén (15 %), bór, mangán és cink kiegészítéssel. Dózist nem írok, mert nagyon sok eltérő igény, technológia van, azokhoz kell igazítani.

Új termékünk a kertészek számára a YaraRega 9-0-36, egy alacsony klórtartalmú (kevesebb, mint 1 %), granulált kálium-nitrát, fele-fele arányban nitrát és ammónium tartalommal, valamint 35 % SO3-mal. A kis kiszerelésben (25kg) kapható nagy keménységű granulátum kiváló szórásképpel és oldékonysággal rendelkezik (oldhatatlan rész<0,3%).  Az 1:4 nitrogén/kálium arány még több, jobb technológiai lehetőségeket jelent.

Fejtrágyázásra a hagyományos N-termékek helyett a YaraLiva Nitrabor/Tropicote duó valamelyik tagját ajánljuk. Tökéletesen oldódó (1 l vízben 1 kg termék), a növény számára az összes (26 %) kalcium felvehető, a nitrogén (15 %), gyakorlatilag nitrát -N, amely azonnali hasznosulást biztosít. Átlagosan 200-250 kg/ha mennyiségben javasoljuk a használatát.

Lombtrágyázás: Minden Yara lombtrágyázási technológia egy növény-specifikus termékre alapszik; jelen esetben ez a YaraVita Frutrel. A 749 g/l már önmagában is tekintélyt parancsoló szám, ezt csak tovább fokozza az összetétele. Egy-egy alkalommal 2,5-3 l/ha mennyiségben javaslom úgy, hogy az összes mennyiség maximum 10 l legyen, az már elegendő egy vegetáció alatt. Természetesen a növekedés első felében javasoljuk a használatát, szükség szerint bórral (YaraVita Bortrac 1,5-2 l/ha) kiegészítve. A vegetáció második felében a YaraVita Stopit 2-4 alkalom x 5 l/ha mennyiségben biztosítja megfelelő kalcium szintet, ami a pulton tarthatóság, tárolhatóság, ellenállóság szempontjából elengedhetetlen. Amennyiben a színeződés fontos, akkor a YaraVita Seniphos használata ajánlott, mint korszerű színező termék, mely nem az öregedés gyorsításával éri ezt el. Egyszeri, 10 l/ha mennyiségben, szükség szerint ismételve, önállóan kijuttatva. Növényvédőszerekkel történő keverhetőség ellenőrzésére a www.tankmix.com felületet ajánljuk mindenkinek.