február 27, 2018

Információk, tények, javaslatok

Szerző: Gyuris Kálmán

Lassan vége a télnek, másis indul a az újabb szezon. Senkinek nincsenek illúziói, ez sem lesz egyszerű év. A növénytermesztés, - legyen az szántóföldi, vagy kertészeti - folyamatos kihívást jelent minden résztvevőnek a rengeteg információ és féligazság között megtalálni, kiválasztani az ideális megoldást.

A Yara Hungária részéről folytatjuk a az eddig is bevált és kiszámíthatóan jól működő rendszerüket. Folyamatosan és magas minőségben biztosítjuk a tápanyag-gazdálkodás bármely szakaszához szükséges termékeket, valamint megadjuk azokat az információkat, technológiai javaslatokat, amelyek még sikeresebbé teszik ezeknek a termékeknek használatát. Kényesen vigyázunk rá, hogy tájékoztatásunk 100%-ban megbízható és korrekt legyen. (bárcsak mindenki így tenne!) Ezen kiadvány olvasói között egyaránt található szántóföldi és kertészeti termelést folytató gazdálkodó, ezért mindkét területet érintik a következőkben leírtak.

Alaptrágyázás esetén a YaraMila család a kiinduló bázis. Szántóföldi felhasználás esetén a YaraMila 8-24-24, YaraMila 16-27-7 a két vezető termék, a család többi tagjára is jellemző a magas minőség, a kiemelkedő oldódás, kifogástalan fizikai paraméterek, változatos NPK összetételek. Kertészeti felhasználásnál ennek a családnak a szulfátos tagjait javasoljuk, kiemelve közülük a YaraMila Cropcare 8-11-23 és a YaraMila Complex 12-11-18 összetételeket. Arra külön felhívom mindenki figyelmét, hogy ezen termékek abszolút megbízható minőséget jelentenek, mentesek minden szennyező anyagtól, végig követhető az értékesíti lánc, valamint folyamatosan elérhetőek vagyunk, bármilyen kérdés merül fel a termékekkel kapcsolatban.

Fejtrágyázásnál a következőkre hívnám fel a figyelmet. Alaptermék a YaraBela Extran, a 27% N-t tartalmazó MAS, amelyet a piacon lévő többi versenytárstól a kiemelkedő fizikai paraméterei különböztetnek meg, a hatóanyag-tartalom ezekben a termékekben ugyanannyi, ellentétben bármiféle reklámmal! A kén szerepének felértékelődése is segíti a YaraBela Sulfan elterjedését, esősorban a kénérzékeny repce esetében, de a kalászosnál is szignifikáns a hatás. Kertészeti növényeknél fejtrágyázásra a granulált kalcium-nitrátot javaslom mindenkinek. Két, igen hasonló termékünk fut a piacon, a YaraLiva Nitrabor, ill. a YaraLiva Tropicote. Mindkét termék a 15,5% nitrogént és 26% kalciumot tartalmaz. (A Nitraborban 0,3% bór található még). A termékekben lévő nitrát nitrogén gyorsan felvehető, azonnali nitrogénforrást jelent, valamint segíti a kalcium felvételét. A kalcium tartalom 100%-ban oldódó kalcium forma, vagyis maradék nélkül felvehető a növény számára.

A lombtrágyázás a harmadik beavatkozási pont a növény táplálásban. Kiemelendők a YaraVita család növény specifikus termékei, amelyek rendkívül magas hatóanyag-tartalommal, növényre szabott összetétellel garantálják a sikert. Kertészeti vonatkozásban a legfontosabb a YaraVita Frutrel, amely a kalcium, magnézium, cink, bór, foszfor komponenseinek köszönhetően ideális ezekben a kultúrákban. Ezenkívül fontos megemlíteni a YaraVita Seniphos, YaraVita Bortrac, YaraVita Stopit termékeket. Szántóföldi lombtrágyázáskor a kalászosok növény specifikus terméke a YaraVita Gramitrel 3 l/ha mennyiségben használandó, a YaraVita Brassitrel Pro pedig a repce, napraforgó, mák, bab, borsó ideális terméke, szintén minimum 3 l/ha dózisban. Bármelyik termék esetében nagyon fontos segítséget nyújt a www.tankmix.com weboldal, vagy TankmixIT mobilapplikáció, ahol gyakorlatilag minden keverési kérdésre választ kaphatunk.

Apró kiegészítésként jegyezném meg, hogy, ahol a mikrostarterezés része a technológiának, ott a Yara NP Starter használata lehet ideális, hiszen a kifogástalan fizikai tulajdonságok mellett kiemelkedően magas hatóanyag tartalom párosul egy igen kedvező árral.

A cikkel azt akartam bemutatni, hogy minden területen, minden fenológiai fázisban tudunk megfelelő terméket javasolni. Természetesen a Ferticare , a YaraTera Kristalon és a YaraTera Krista családokról sem szabad megfeledkezni, hiszen ezek továbbra is változatlan minőségben, összetételben ott vannak a polcokon.