február 01, 2022

Indulónak tavaszra

Szerző: Makra Máté

A növények igényének megfelelő, okszerű tápanyagutánpótlás szerepe, a hatékony formák használata egyre inkább felértékelődik. A megfelelő termékválasztás, a kitűzött célok eléréséhez az indokolt dózisban elengedhetetlen. A Yara termékek a hatékonyság jegyében készültek, melyek megfelelő alapot jelentenek a változó körülmények között is.

A Yara kínálatában kiemelt szerepe van a növényspecifikus lombtrágyáknak. A YaraVita Gramitrel a kalászosok, a Brassitrel Pro az olajosok számára legfontosabb tápelemek magas koncentrációjú összetétele. Igen alacsony, már 2-4 l/ha dózisban tartalmazzák gyakorlatilag a növények teljes igényét a számukra fontos mikroelemekből, jelentős mezoelem kiegészítéssel. Kijuttatásuk időzítése a korai időszakban (bokrosodás, rozettás állapot) javasolt, ugyanis az ekkor fellépő, látens hiányok már ebben az időszakban jelentős kiesést okoznak.

Az okszerűség jegyében célszerű nagyobb teret adni a talaj- és levélvizsgálatok elvégzésének és értelmezésének. A Yara Megalab levélvizsgálata néhány napos átfutási határidővel megmutatja az aktuális tápanyag-ellátottságat, így gyors és pontos beavatkozást tudunk megtenni (1. táblázat). Javaslatunk a korai időszakban növényspecifikus összetételű lombtrágya (YaraVita Gramitrel a kalászosokban, Brassitrel Pro a repcében) kijuttatása. Magas koncentrációban tartalmazzák az ekkor szükséges tápelemeket, valamint a felvételt segítő és tartamhatást is biztosító anyagokat. Kiegészítésre, illetve indokolt esetben a -trac végződésű egy tápelemes lombtrágyák (pl. Bortrac, Zintrac, Molytrac, stb.) állnak rendelkezésre.

               Tápelem

Mérték-egység

Megalab határérték

Vizsgálati eredmény

Értékelés

 

 
   

Nitrogén

%

3

4,94

Megfelelő

   

Foszfor

0,3

0,32

Megfelelő

   

Kálium

3,5

3,15

Kissé alacsony

   

Kalcium

0,4

0,47

Megfelelő

   

Magnézium

0,12

0,17

Megfelelő

   

Kén

0,25

0,37

Megfelelő

   

Vas

mg/kg

50

220

Megfelelő

   

Mangán

35

68,9

Megfelelő

   

Réz

7

6,2

Kissé alacsony

   

Cink

25

17,3

Alacsony

   

Bór

6

4,8

Kissé alacsony

   

Molibdén

0,1

0,36

Megfelelő

   

1 .táblázat. A korai időszakban elvégzett levélvizsgálat eredménye célzott tápanyagutánpótlást tett lehetővé őszi búzában is (mintavétel 2020. március 19-én, Vas megyében). Az eredmények ismeretében került kijuttatásra a YaraVita Gramitrel

 

Az elmúlt néhány év tavaszi időjárására visszagondolva az általános kondicionálás szerepét sem hagyhatjuk figyelmen kívül. Ilyen célra az NPK alapú, mikroelemes termékek használata javasolt. Folyékony formában a YaraVita családból az Universal Bio, míg kristályos, vízoldható régi-új lombtrágya a Folicare 18-18-18. Dózisuk 3-5 l vagy kg/ha, ideális partnere a legtöbb növényvédőszernek, illetve YaraVita terméknek is. Több termék egyidejű kijuttatása előtt mindig célszerű a Tankmix folyamatosan bővülő adatbázisának böngészése a keverhetőség ellenőrzésére.

               A tavaszi NPK kijuttatás ideális eszköze a YaraMila termékcsalád mikroelemes, különféle összetételű tagjai (8-24-24, 7-20-28, 16-27-7, 14-14-21). Akár a vetést megelőzően, de a vetőgéppel való kijuttatás során is pontos adagolást tesznek lehetővé. A versenytársakkal való összehasonlításban már alacsony talajnedvesség mellett is rendkívül gyors oldódásával emelkednek ki a sorból.

A vetés során, ha van lehetőségünk, ne maradjon ki a mikrogranulált formájú starter műtrágya sem (Yara NP Starter). Kisebb dózisban ugyan, de alacsonyabb nedvességtartalom mellett is gyorsan ható formában biztosítja a gyökérfejlődéshez szükséges tápelemek mennyiségét. Kijuttatása közvetlenül a magárokba történik, így azonnal felvehető a csírázást követően. Alacsonyabb dózisából (10-20 kg/ha) kifolyólag nem juttatható ki a teljes mennyiségű foszfor- és egyéb tápelemek mennyisége, viszont, ha csak az elmúlt pár év vetést követő néhány hetes időszakára (hideg talaj!) tekintünk vissza, kiemelt figyelmet kell fordítani az ilyen típusú termék kiegészítő jellegű használatára.