május 23, 2020

Időzített, tudatos lépésekkel a sikeres túlélésért

Szerző: Szabari Szabolcs

„A böjti szeleknek szólhatott volna valaki, hogy nézzenek már a naptárra…” - hangzott el a keserédes mondat egy közös határszemlénken, április utolsó napján. A kellemetlen, hajnali hidegek (a többszöri, fagyok általi „arculcsapás” után), a nagy napi hőingás, a folyamatos, kitartóan fújó, szárító szél mind-mind súlyosbítják a lassan hónapok óta fennálló csapadékhiányt.

A repcék virágzásban vannak, a kalászosok is ebben az időszakban igénylik a legtöbb csapadékot. A hó végére, május elejére ígért eső valószínűsége és mennyisége továbbra is alacsony. „Pedig most is aranyat érne…már az áprilisi is…”- bólogattunk egyetértően. Ahol nincs öntözésre berendezett terület, ott a tavalyi esztendő után most újra fel van adva a lecke mind a növényi állományoknak, mind a róluk gondoskodni kívánó, napról-napra aggódó gazdáknak egyaránt. Most sincsenek egyenmegoldások, sem hosszútávú, „ezt így szoktuk” rutinszerű sablonok, hétről-hétre figyelnünk és alkalmazkodnunk kell.

A mindenki által kívánt, átlag „20-40 mm-es, csendes, áztató eső” egyelőre még egyetlen cég termékkínálatában sem szerepel. Mi az, ami egyre szűkülő eszköztárunkban ilyenkor rendelkezésünkre áll? Mi az, amivel öntözetlen körülmények között is (gazdák és növények által egyaránt visszaigazolt módon) segíteni tudunk? Alapoktól és kondíciótól függően, őszi állományaink többsége jelen pillanatban még kitart és igenis élni akar. Ezekben az időkben sem szabad „elengednünk a kezüket”, preventív lépésekkel meg kell óvni őket a „meneküléstől” vagyis attól, hogy kényszerűségből saját tenyészidőszakukat lerövidítsék.

YaraVita Universal Bio: a Yara NPK alapú 10 literes kiszerelésű, folyékony lombtrágyája. Az alapvető tápelemek kiegyensúlyozott kombinációjával (a három makroelem mellett bór, réz, cink, mangán és molibdén mikroelemsorral). A YaraVita termékcsaládunknak azon tagja, amelyet általános kondicionálásra és stresszhelyzet-kezelésre (legyen szó aszályról, jégverésről, viharkárról) ajánlunk mindenkinek: szántóföldön és kertészetben egyaránt. Ajánlott dózisa 3-5 l/ha között van. A szárazság nagymértékben csökkenti a növények talajból történő mikroelemfelvételét, különösen a bór, a réz, a mangán és a cink esetében. A jól megválasztott, jól időzített lombtrágyás kezeléseink nyomán ezért tapasztalható kedvező, tartamhatással bíró tápanyagreakció, még akkor is, ha ezek a tápelemek a talajban egyébként rendelkezésre állnának.

Őszi búzáinkban, jelen fenológiában a folyékony nitrogént és ként biztosító YaraVita Thiotrac (200 g/l N és 750 g/l SO3) mellé a YaraVita Universal Bio-t javasoljuk egy tankmixben, 3-3 liter/ha-os mennyiségben annak érdekében, hogy minél nagyobb lefedéssel tompítsuk a kialakuló stresszhatást, és minél szélesebb tápelem-spektrummal támogassuk növényeinket, kvázi erőt és időt adva nekik. Az egyre hektikusabb évjáratok ellenére, gazdálkodóink pozitív visszajelzései által is megerősítve, hisszük és valljuk azt: csak a fejlett, jó kondícióban lévő, jól „etetett” állomány képes ellenállni a stresszfaktoroknak.

Ilyenkor nem a megszokott, ún. „termésnövelő” technológiára, hanem komplex, kondicionáló tápelemellátásra van szükség. Sokkal hatékonyabb módszer a megelőzés egy tűzoltómunkaszerű gyógyítással szemben, hisz ez utóbbi esetben már „szaladunk a probléma után.” Folyamatos (ha szükséges, akár 8-12 naponként történő), preventív kezelésekkel át tudjuk hidalni ezeket a nehéz periódusokat. A beszáradási idő megnövelése érdekében fontos a nagy lémennyiség, 300-350 literes minimális hektáronkénti vízmennyiséget alkalmazzunk.

Ha még többet szeretne megtudni a szárazság stresszről, tekintse meg online előadásunkat a következő linken:

Szárazság okozta stresszhelyzet kezelése kalászosoknál és repcénél

Március végére, április legelejére megérkeztek az újabb szállítmányok a kereskedő partnereinkhez, a Yara lombtrágyák gyártása és kiszállítása folyamatos. A tavaszi igények lefedésével és a készletek ütemezett utánpótlásával az idei évben is ott van és ott lesz a technológiákba épített YaraVita.