március 10, 2024

Időzített minőséggel, kimerülés ellen

Szerző: Szabari Szabolcs

A talaj a legfontosabb természetes raktárunk: hő-, víz- és tápanyagraktár egyaránt. Mindenki számára egyértelmű, hová vezethet az a gyakorlat, ha - évek hosszú során keresztül - ebből a raktárból csak elveszünk (mert a betakarítással elveszünk), és azt nem pótoljuk vissza. Legyen szó szerves anyagról és/vagy az esszenciális növényi tápelempaletta bármelyik tagjáról.

  A felborult, főképp foszfor-, mezo- és mikroelem-mérleg nyomán nem csoda, ha az állományokban egyre többször antociános, a „szivárvány minden színében pompázó” élettani és hiánytünetekkel, ezzel együtt kimerülő talaj tápanyagkészlettel találkozunk. Ilyen körülmények között sem talaj, sem növény, sem pedig inputanyag nem tud úgy teljesíteni, ahogy azt a gazdája elvárja tőle.  

Itt, a Yaránál a proaktív tápanyagazdálkodási szemléletet hirdetjük, szántóföldön és kertészetben egyaránt. Alap- és fejtrágyázásra épülő szegmensként, a YaraVita lombtrágyacsalád gyakorlati eszközt ad ehhez a szemlélethez. Minden, ami körülötte történik, az a minőségről szól. A gyógyszerkönyvi minőségű alapanyagoktól kezdve, a gyártási folyamat nyomon követhetőségén át a felhasználásig. Kalászos gabonáink növényspecifikus terméke a YaraVita Gramitrel. Másfél évtizede Magyarországon a YaraVita termékcsalád egyik zászlóshajója, literenként immáron 620 g/l összes hatóanyagtartalommal. Magnézium, mangán, réz és cink egy termékben, tápanyagigényt követő, ideális arányban, az intenzív vegetatív növekedési szakasz lombon keresztüli támogatásaként. A fajsúly is tiszteletre méltó: a 10 literes kanna közel 16,5 kg-os. Kapunk tőle gyors növényi interakciót, 4-6 hét tartamhatást, tapadásfokozót és esőállóságot. Kényelmet, egyszerűséget és kalászosok igényére szabott több kulcselemet egy kannában. Ajánlásunkban bokrosodáskor (legtöbbször gyomirtással egymenetben) illetve szárbainduláskor (egészen a zászlós levél kiterüléséig) a megosztott 2-2 l/ha dózis szerepel. Ha nincs lehetőség a megosztásra, akkor a 3 l/ha a bevált receptúra. Utóbbi esetben célozzuk meg az 1-2 nódusz közti fenofázist (BBCH 31-32).

S ha már alaptrágyázások elhagyása, és foszforpótlás elmaradása: fejletlen gyökérzet, s ebből adódó gyenge foszforfelvétel. Visszamaradt kezdeti fejlődés esetén, a gyökérfejlődés elősegítésére, a kora tavaszi első lehetséges beavatkozás során javasoljuk a YaraVita KombiPhos alkalmazását 2-3 l/ha dózisban. Nagyon magas, 456 g/literes foszfortartalma mellett a kálium, a cink, a mangán és a magnézium is ott van a kannákban. Összhatóanyag-tartalma: 615 g/liter.

Februári tavasz…„Felfelé húzó”, meleg léghőmérséklet, de hideg talajok. Alvó talajmikróbák, gátolt gyökéren keresztüli tápelemvétel. A tartós téli pihenés nélküli, pocok által megtépázott, éhes repcetáblák ez évi első lombon keresztüli segítsége YaraVita Brassitrel Pro névre hallgat. A Yara olajos- és fehérjenövények igényeire kifejlesztett növényspecifikus lombtrágyája, portfóliónk meghatározó terméke. Szuszpenziós, magas fajsúlyú koncentrátum, 10 literes kiszerelésének tömege 15 kg feletti, szintén súlyos egyéniség. 458 g/l összhatóanyag-tartalmával kiváló ár-érték arányú készítmény. Mangán, magnézium, kalcium, bór és molibdén tökéletes arányával, vagyis nem a „majd fújunk egy kis bórt” típusú megoldás. Minél szélesebb elem-spektrumban, növényi igényhez igazított formában, minél átfogóbb támogatást kell nyújtanunk a nehéz, kezdeti időszakokban. Ehhez a Brassitrel Pro tökéletes választás. Kijuttatása az intenzív növekedés háttér-kiszolgálásaként, az első növényvédelmi munkával kapcsoltan (vagy legtöbbször már önállóan), 3 l/ha dózisban történik a bevált gyakorlat szerint, döntően 200-300 l közötti vízmennyiséggel.

Segítsük együtt növényeinket saját testük felépítésében, s ne hagyjuk, hogy a létfontosságú készleteik kimerüljenek.